invictus objavljeno: 30. ožujak 2011. Dijeli objavljeno: 30. ožujak 2011. Imam nerazriješenih problema s bivšim poslodavcem. Naime radila sam u manjoj privatnoj firmi kojoj je račun blokiran duže od 1.5 godinu radi neplaćanja poreza i doprinosa. Firma cijelo to vrijeme i dalje posluje, i svoj posao naplaćuje uglavnom u gotovini. Firma nije mogla isplaćivati plaću na tekući račun od kada je u blokadi, ali su mi davali nešto novaca u gotovini, ali vrlo neredovito, a često nisu dostavljali ni obračun plaće. Takvim načinom dug prema meni se popeo na sedam neisplaćenih plaća (netto iznos). Prije nekoliko mjeseci uputila sam poslodavcu pismo preko odvjetnika u kojem sam zatražila dostavu obračuna plaća, kao i prijedlog tijeka isplata zaostalih plaća (na način da mi u roku 3 mjeseca isplate dug). Poslodavac je rekao da prihvaća uvjete, da bi nakon toga ostalo sve na istome. Da skratim priču promijenila sam posao, s tim da mi bivši poslodavac i dalje duguje 7 plaća, doprinose za oko 18 mjeseci, a i zadnjih nekoliko obračuna plaća. Budući da se nismo rastali u dobrim odnosima, sada preostaje pravnim putem pokušati riješiti problem. Poznato mi je da prijavom inspekciji rada mogu dobiti obračune plaća i da na osnovu preostalih obračuna plaća mogu tražiti ovrhu, ali sada ne znam da li trebam tražiti bruto ili netto iznos plaća. Ako tražim bruto iznos onda da li tražiti samo za tih 7 neisplaćenih plaća, ili i za one prethodne koje su isplaćene kao netto iznos u gotovini (dakle nedostaje ona razlika do bruto iznosa). Tu je i pitanje neplaćenih doprinosa. Što učiniti u vezi toga, da ne bi bilo problema sa obračunom mirovine i stažom? Na Zavodu za mirovinsko sam dobila informaciju da se obratim poreznoj upravi, a u poreznoj upravi su rekli da oni nemaju s tim ništa i da se obratim zavodu za mirovinsko. Također, upitno je i da li ću se uspjeti naplatiti ovrhom, budući da je firma prezadužena, i nema gotovo nikakvu imovinu, makar se oni planiraju širiti (nakon mog odlaska zaposlili su veći broj ljudi). Da li je onda bolja varijanta pokrenuti stečaj, pa dobiti barem one 3 minimalne plaće? Molim za savjet, koje korake da poduzmem da što uspješnije riješim svoj problem. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
invictus odgovoreno: 1. travanj 2011. Autor Dijeli odgovoreno: 1. travanj 2011. zar nitko nema savjet? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.