ivanah23 objavljeno: 1. travanj 2011. Dijeli objavljeno: 1. travanj 2011. Imam problem.Moja fira prestaje s radom 15.04.a ja sam trudna.Šta sada???Dali imam pravo na porodiljnu naknadu ako počnem koristit porodiljni dopust prije nego se firma skroz zatvori??? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
hrabrica odgovoreno: 4. travanj 2011. Dijeli odgovoreno: 4. travanj 2011. Pitanje je zasto se firma zatvara? Da li je u pitanju stecaj, bankrot ili jednostavno zele ugasiti firmu? Ako je prvo u pitanju, nema druge i vi idete na burzu te otvarate porodiljni kao nezaposlena, ali ako je drugo u pitanju i ako otvorite porodiljni prije zatvaranja firme onda zadrzavate sva prava i dobivate porodiljnu naknadu kao zaposlena do zavrsetka dopusta iz jednostavnog razloga - ne mozete dobiti otkaz Zakon vas u tom slucaju stiti, pa cak i dok ste na bolovanju zbog komplikacija u trudnoci ne mozete dobiti otkaz. Firma moze ici u mirovanje, mogu se cak i ispisati iz sustava placanja PDV-a, biti potpuno nelikvidni, ali kako vama ne mogu dati otkaz moraju zadrzati tvrtku dokle god vama ne prodje vrijeme dopusta. Kada zavrsite porodiljni oni vas odjavljuju, daju vam radnu knjigu i tek onda se firma zatvara. U slucaju da otvorite bolovanje ili porodiljni i o tome obavjestite poslodavca prije 15.4. a on vam ipak pokusa dati otkaz imate ga pravo tuziti. Nisam pravnik, ali ovo govorim iz osobnog iskustva Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.