soriso objavljeno: 4. travanj 2011. Dijeli objavljeno: 4. travanj 2011. Nasla sam se u pomalo bizarnoj situaciji. Radim za istu tvrku vise od 4 godine. Poslodavac, tj. direktor vanjske tvrtke me je emailom u sijecnju obavijestio da ce mi zaposlenje trajati do kraja veljace, zbog gasenja projekta zbog kojeg je tvrtka postojala. Od tada sam prestala raditi za njih, ali sam sluzbeno jos uvijek zaposlena jer mi nitko nije formalno urucio obavijest o zavrsetku radnog odnosa, niti me je itko odjavio vec zele da potpisem sporazumni otkaz te se odjavim sama. Posto navedeni direktor, iako je moj nadredjeni, nije i direktor njihove tvrtke kceri za koju radim, ne znam da li se njegov email moze smatrati obavijescu o prestanku radnog odnosa i koje korake tko mora poduzeti? Uskoro bih trebala biti zaposlena u novoj tvrtki, medjutim ova situacija jos nije rijesena. Isto tako, nakon vise od 4 godine rada pretpostavljam da imam pravo na otpremninu. Tvrtki je zbog poreznog dugovanja u medjuvremenu blokiran racun. Da li i dalje imam pravo na otpremninu i mogu li se prijaviti na listu vjerovnika? Ukoliko da, kome da se obratim? Hvala... Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
cigo1 odgovoreno: 4. travanj 2011. Dijeli odgovoreno: 4. travanj 2011. soriso je napisao: Nasla sam se u pomalo bizarnoj situaciji. Radim za istu tvrku vise od 4 godine. Poslodavac, tj. direktor vanjske tvrtke me je emailom u sijecnju obavijestio da ce mi zaposlenje trajati do kraja veljace, zbog gasenja projekta zbog kojeg je tvrtka postojala. Od tada sam prestala raditi za njih, ali sam sluzbeno jos uvijek zaposlena jer mi nitko nije formalno urucio obavijest o zavrsetku radnog odnosa, niti me je itko odjavio vec zele da potpisem sporazumni otkaz te se odjavim sama. Posto navedeni direktor, iako je moj nadredjeni, nije i direktor njihove tvrtke kceri za koju radim, ne znam da li se njegov email moze smatrati obavijescu o prestanku radnog odnosa i koje korake tko mora poduzeti? Uskoro bih trebala biti zaposlena u novoj tvrtki, medjutim ova situacija jos nije rijesena. Isto tako, nakon vise od 4 godine rada pretpostavljam da imam pravo na otpremninu. Tvrtki je zbog poreznog dugovanja u medjuvremenu blokiran racun. Da li i dalje imam pravo na otpremninu i mogu li se prijaviti na listu vjerovnika? Ukoliko da, kome da se obratim? Hvala... Soriso, radni odnos nemože prestati niakakvom "obavješću"! Ti imaš ugovor o radu i to pretpostavjam na NEODREĐENO vrijeme a taj ugovor može,prema Zakonu o radu prestati samo:Načini prestanka ugovora o radu Članak 104. Ugovor o radu prestaje: 1) smrću radnika, 2) istekom vremena na koje je sklopljen ugovor o radu na određeno vrijeme, 3) kada radnik navrši šezdeset pet godina života i petnaest godina mirovinskog staža, osim ako se poslodavac i radnik drukčije ne dogovore, 4) sporazumom radnika i poslodavca, 5) dostavom pravomoćnog rješenja o priznanju prava na invalidsku mirovinu zbog opće nesposobnosti za rad, 6) otkazom, 7) odlukom nadležnog suda. Dakle ako ti ugovor nije na određeno vrijeme st.2) može prestati samo otkazom st.6). Sporazum pod st.4) NE SMIJEŠ potpisati jer bi izgubila sva prava. Kaj se otkaza tiće on ide prema spomenutom Zakonu: Članak 106. Poslodavac i radnik mogu otkazati ugovor o radu. Redoviti otkaz ugovora o radu Članak 107. (1) Poslodavac može otkazati ugovor o radu uz propisani ili ugovoreni otkazni rok (redoviti otkaz), ako za to ima opravdani razlog, u slučaju: 1) ako prestane potreba za obavljanjem određenog posla zbog gospodarskih, tehničkih ili organizacijskih razloga (poslovno uvjetovani otkaz), 2) ako radnik nije u mogućnosti uredno izvršavati svoje obveze iz radnog odnosa zbog određenih trajnih osobina ili sposobnosti (osobno uvjetovani otkaz), ili 3) ako radnik krši obveze iz radnog odnosa (otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika). (2) Poslovno i osobno uvjetovani otkaz dopušten je samo ako poslodavac ne može zaposliti radnika na nekim drugim poslovima. (3) Pri odlučivanju o poslovno i osobno uvjetovanom otkazu, poslodavac mora voditi računa o trajanju radnog odnosa, starosti, invalidnosti i obvezama uzdržavanja koje terete radnika. (4) Poslovno ili osobno uvjetovani otkaz dopušten je samo ako poslodavac ne može obrazovati ili osposobiti radnika za rad na nekim drugim poslovima, odnosno ako postoje okolnosti zbog kojih nije opravdano očekivati od poslodavca da obrazuje ili osposobi radnika za rad na nekim drugim poslovima. (5) Odredbe stavka 2. do 4. ovoga članka ne primjenjuju se na otkaz ako poslodavac zapošljava manje od dvadeset radnika. (6) Radnik može otkazati ugovor o radu uz propisani ili ugovoreni otkazni rok, ne navodeći za to razlog. (7) Poslodavac koji je poslovno uvjetovanim otkazom otkazao radniku, ne smije šest mjeseci na istim poslovima zaposliti drugog radnika. (8) Ako u roku iz stavka 7. ovoga članka nastane potreba zapošljavanja zbog obavljanja istih poslova, poslodavac je dužan ponuditi sklapanje ugovora o radu radniku kojem je otkazao iz poslovno uvjetovanih razloga. Izvanredni otkaz ugovora o radu Članak 108. (1) Poslodavac i radnik imaju opravdani razlog za otkaz ugovora o radu sklopljenog na neodređeno ili određeno vrijeme, bez obveze poštivanja propisanog ili ugovorenog otkaznoga roka (izvanredni otkaz), ako zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa ili neke druge osobito važne činjenice, uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovornih stranaka, nastavak radnog odnosa nije moguć. (2) Ugovor o radu može se izvanredno otkazati samo u roku od petnaest dana od dana saznanja za činjenicu na kojoj se izvanredni otkaz temelji. (3) Stranka ugovora o radu koja, u slučaju iz stavka 1. ovoga članka, izvanredno otkaže ugovor o radu, ima pravo od stranke koja je kriva za otkaz tražiti naknadu štete zbog neizvršenja ugovorom o radu preuzetih obveza. dakle otkaz mora bit pisan. Moraš potvrditi primitak i imaš se pravo na njega žaliti ZZP-om (Zahtjev za zaštitu prava). Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.