Jump to content

kupnja automobila na obrt


sin051

Preporučene objave

Kod kupnje osobnog autmobila država već unaprijed predviđa da ćete vi taj auto koristiti u privatne svrhe pa vam 30% njegovih troškova jednostavno ne priznaje. Za onih preostalih 70% bi također trebalo imati logičnu vezu sa opsegom vašeg poslovanja - postoji mogućnost da vas revni poreznik pita za što vam auto točno treba i u kojem ga opsegu koristite u poslovne svrhe i kako.

Kod nabave račun ćete knjižiti na dugotrajnu imovinu (nadam se da ćete kupiti auto skuplji od 3.500,00 kn) i kroz vijek uporabe knjižiti trošak amortizacije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Imam jos jedno pitanje pa ukoliko netko zna odgovor hvala.

 

Da li je istina da se kod koristenja automobla koji glasi na obrt za kilometre koje smo vozili privatno na racun obrta moze uplatiti 2kn/km (znaci ja kao fizicka osoba uplatim na svoj obrt) i na taj iznos se obracuna pdv koji ide drzavi...

 

Da li je tu sve stima prema drzavi?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Više nema računa za vlastitu potrošnju temeljm osnovice koju je činilo 30% mjesečnih troškova osobnog automobila. Znači, samo od svih računa (osim troškova automobilskog osiguranja - što čini dobro lobiranje)odbijete 30% i jednostavno se pretvarate da to ne postoji. U poslovne knjige knjižite 70%, a naravno da je odljev sa žiro računa 100%. Nema nikakve obveze uplate 2 kune po kilometru, vi auto koristite i privatno i poslovno, ali ostaje da budete spremni na eventualno pitanje poreznika - kako ste ga poslovno koristili onih porezno priznatih 70%, imate li u vašem poslovanju takve stvarne potrebe, ili ste auto kupili na obrt zato što ste na žiro računu imali novca i željeli koristiti pretporez.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stvari ulaze u dugotrajnu imovinu ako im je vrijednst veća od 3.500,00 kn i ako su plaćene sredstvima sa žiro računa obrta. Ako imate vlastitu stvar koju želite unijeti u popis dugotrajne imovine, sačinite zapisnik o unosu u kojem definirate što unosite i koja je tržišna vrijednost za tu rabljenu imovinu. U slučaju zapisnika nema pretporeza, a sve su druge okolnosti oko DI jednake.

Za unos osobnog automobila u DI vrijedi već rečeno - morate ipak znati odgovoriti na pitanje poreznika za što vam osobni auto u vašem poslovanju služi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...
  • 4 mjeseci kasnije...

Molim vas za pomoc.

 

Naime, imam obrt, prosle godine sam kupio auto na kredit (koji ima rok otplate 5g...znaci do 2016.g) i na svoje privatno ime. Kako mi se auto kojeg sam bio kupio preko obrta jos 1999. u zadnje vrijeme dosta kvari i vec je otpisan, planiram unijeti (putem zapisnika) novokupljeni automobil ove godine u obrt u popis dugotrajne imovine, jer cu ga ionako koristiti za obavljanje djelatnosti.

Ono gdje nastaju dvojbe je vezano za vrijednost automobila i podatke koje treba unijeti u zapisnik. Naime, nije mi jasno smije li se staviti vrijednost automobila (poptpuna) s obzirom da je kupljen na kredit, ili samo iznos dosada placenih rata ili nesto trece.

Ne zelim bit u nekom prekrsaju da unio vrijednost koju zapravo jos nisam do kraja platio.

 

HVALA

 

pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 10 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija