sin051 objavljeno: 5. travanj 2011. Dijeli objavljeno: 5. travanj 2011. Pozdrav! Kupujem automobil na obrt i zanima me da li mogu koristiti taj automobil i u privatne svrhe te koje su obveze i ogranicenja kod takvog koristenja. Takodjer zanima me na kakva su iskustva iz same prakse po tom pitanju. Hvala Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
anamih odgovoreno: 9. travanj 2011. Dijeli odgovoreno: 9. travanj 2011. Kod kupnje osobnog autmobila država već unaprijed predviđa da ćete vi taj auto koristiti u privatne svrhe pa vam 30% njegovih troškova jednostavno ne priznaje. Za onih preostalih 70% bi također trebalo imati logičnu vezu sa opsegom vašeg poslovanja - postoji mogućnost da vas revni poreznik pita za što vam auto točno treba i u kojem ga opsegu koristite u poslovne svrhe i kako. Kod nabave račun ćete knjižiti na dugotrajnu imovinu (nadam se da ćete kupiti auto skuplji od 3.500,00 kn) i kroz vijek uporabe knjižiti trošak amortizacije. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
sin051 odgovoreno: 11. lipanj 2011. Autor Dijeli odgovoreno: 11. lipanj 2011. Imam jos jedno pitanje pa ukoliko netko zna odgovor hvala. Da li je istina da se kod koristenja automobla koji glasi na obrt za kilometre koje smo vozili privatno na racun obrta moze uplatiti 2kn/km (znaci ja kao fizicka osoba uplatim na svoj obrt) i na taj iznos se obracuna pdv koji ide drzavi... Da li je tu sve stima prema drzavi? Hvala Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
anamih odgovoreno: 11. lipanj 2011. Dijeli odgovoreno: 11. lipanj 2011. Više nema računa za vlastitu potrošnju temeljm osnovice koju je činilo 30% mjesečnih troškova osobnog automobila. Znači, samo od svih računa (osim troškova automobilskog osiguranja - što čini dobro lobiranje)odbijete 30% i jednostavno se pretvarate da to ne postoji. U poslovne knjige knjižite 70%, a naravno da je odljev sa žiro računa 100%. Nema nikakve obveze uplate 2 kune po kilometru, vi auto koristite i privatno i poslovno, ali ostaje da budete spremni na eventualno pitanje poreznika - kako ste ga poslovno koristili onih porezno priznatih 70%, imate li u vašem poslovanju takve stvarne potrebe, ili ste auto kupili na obrt zato što ste na žiro računu imali novca i željeli koristiti pretporez. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
smokva3 odgovoreno: 13. lipanj 2011. Dijeli odgovoreno: 13. lipanj 2011. da se nadovežem samo na temu,,,, kupila sam auto na operativni lizing i otplatila ga,, te ga otkupila. Također glasi na obrt,star je 5 godina,,,,, pitanje glasi..... ide li u dugotrajnu imovinu ???? i ako ide koja vrijednost ???? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
anamih odgovoreno: 13. lipanj 2011. Dijeli odgovoreno: 13. lipanj 2011. Stvari ulaze u dugotrajnu imovinu ako im je vrijednst veća od 3.500,00 kn i ako su plaćene sredstvima sa žiro računa obrta. Ako imate vlastitu stvar koju želite unijeti u popis dugotrajne imovine, sačinite zapisnik o unosu u kojem definirate što unosite i koja je tržišna vrijednost za tu rabljenu imovinu. U slučaju zapisnika nema pretporeza, a sve su druge okolnosti oko DI jednake. Za unos osobnog automobila u DI vrijedi već rečeno - morate ipak znati odgovoriti na pitanje poreznika za što vam osobni auto u vašem poslovanju služi. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Rexi odgovoreno: 10. rujan 2011. Dijeli odgovoreno: 10. rujan 2011. Nisam siguran da sam razumio dobro. Ja osnivam obrt i imam vec auto, kako to prebacit na obrt? kome da se obratim ? Hvala Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
anamih odgovoreno: 14. rujan 2011. Dijeli odgovoreno: 14. rujan 2011. Pitajte u poreznoj hoće li vam priznati zapisnik o procjeni tržišne vrijednosti koji ćete sačiniti sami ili morate platiti revizijsku procjenu, ta se praksa po gradovima razlikuje. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
automobilist odgovoreno: 10. veljača 2012. Dijeli odgovoreno: 10. veljača 2012. Molim vas za pomoc. Naime, imam obrt, prosle godine sam kupio auto na kredit (koji ima rok otplate 5g...znaci do 2016.g) i na svoje privatno ime. Kako mi se auto kojeg sam bio kupio preko obrta jos 1999. u zadnje vrijeme dosta kvari i vec je otpisan, planiram unijeti (putem zapisnika) novokupljeni automobil ove godine u obrt u popis dugotrajne imovine, jer cu ga ionako koristiti za obavljanje djelatnosti. Ono gdje nastaju dvojbe je vezano za vrijednost automobila i podatke koje treba unijeti u zapisnik. Naime, nije mi jasno smije li se staviti vrijednost automobila (poptpuna) s obzirom da je kupljen na kredit, ili samo iznos dosada placenih rata ili nesto trece. Ne zelim bit u nekom prekrsaju da unio vrijednost koju zapravo jos nisam do kraja platio. HVALA pozdrav Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Miran Torti odgovoreno: 21. lipanj 2022. Dijeli odgovoreno: 21. lipanj 2022. Imam pitanje. Posto tek otvaram svoj obrt, znaci nemam jos nikakvih prihoda na obrtu niti primanja. Zanima me dali je moguce da kupim auto preko mog obrta. Jer kredit nemogu dignut, niti leasing jer sam nezaposlema osoba a vec placam jedan kredit za auto jos. Znaci moglu li uzet auto na ime obrta ? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Miran89 odgovoreno: 21. lipanj 2022. Dijeli odgovoreno: 21. lipanj 2022. (uređeno) Može, ali obrt mora poslovati najmanje 6 mjeseci da bi odobrili kredit. Kod nekih je to dvije godine. edit: i to sve ovisi je li obrt likvidan i sposoban vraćat rate za auto po njihovoj procjeni. uređeno: 21. lipanj 2022. od Miran89 drot13 1 Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.