Jump to content

Razvod, kako i od kuda krenuti?


androida1980

Preporučene objave

Kako i naslov kaže. Pokrenut ću razvod za mjesec dva. Moj suprug još ništa ne zna. U braku nije bilo zlostavljanja. Sve je uredu. Suprug je zbog posla izbivao iz kuće jako puno i bio doma cca 5-8 dana mjesečno. Ponekad svaki drugi mjesec. U braku smo 6 i pol godina i došao je kraj. Imamo 3 godišnje dijete i zanima me kako i od kud krenuti te što mogu očekivati vezano uz dodijeljivanje skrbništva. Imovina stečena u braku me ne zanima. Želim skrbništvo nad djetetom, ali ja sam ne zaposlena iako ne i bez prihoda. Međutim oni dolaze iz neprijavljene sportske djelatnosti pa ne znam priznaje li ih uopće CZSS ili je bolje da ih ne spominjem i jesu li uopće relevantni kod ostvarivanja prava na skrbništvo. On radi, ali priroda posla mu omogućava boravak u hrvatskoj svaki drugi vikend, ako bi se potrudio. Vjerujem da će skrbništvo htjeti i on, koji jedini zarađuje i od čijeg smo novca relativno dobro živjeli. Oboje smo dobri roditelji što će i on pokušati dokazati, iako je mala jako jako vezana za mene jer je samnom najviše. Naravno da ona obožava i oca, pa me zanima iz svih ovih podataka kome je izvjesno da će ostvariti skrbništvo.

Također postoji i činjenica da sam upoznala nekoga i da bih se do jeseni odselila sa djetetom 250 km od sadašnjeg mjesta stanovanja. Zanima me kako to objesniti što pametnije na CZSS, odnosno koliko je to i je li otegotna okolnost. Smijem li uopće dijete odvesti i smijem li to učiniti prije završetka procesa dodjeljivanja skrbništva. Može li mi se dogoditi da me nečije osobno ili stručno mišljenje (osobno me više muči) u centru procjeni kao poludjelom majkom i preljubnicom i dodjeli skrbništvo nad djetetom suprugu. Živimo u malom mjestu i poznanica trenutno u centru sluša svakakve uvrede nestručnih djelatnika, kao i to da je upućuju na duhovne obnove i čak joj je rečeno da "će se u centru svi molit za njenu dušu".

Koliko najduže može trajati sve nabrojano, a specijalno rastava braka i koji se problemi sve mogu pojaviti. Želim svom dijetetu najbolje pa vas molim za pravni savjet kako pristupiti razriješavanju i što i kojim redosljedom očekivati od centra. Te razliku i povezanost između procesa rastave i traženja skrbništva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije svega, stabilni roditelji, dogovorit će se sve i do najmanje pojedinosti kada je dijete u pitanju. Kojem će roditelju biti povjerena na zajednički život, opseg susreta i druženja sa roditeljem kojem neće biti povjerena na zajednički život, visina uzdržavanja koju će plaćati roditelj koji neće živjeti sa djetetom. Ostavljanje ovoga za 5 do 12 puno govori o roditelju kojem su očigledno na prvom mjestu vlastiti, a ne djetetovi interesi. Dakle od toga trebate krenuti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim bez komentara 5 do 12, jer ne znate cijelu priču, koja nije važna za moje pitanje. Govorim o tehničkim stvarima i jako sam dobar roditelj i ništa nije 5 do 12. Ja sam maloj i mama i tata 25 dana u mjesecu. Sama sam na svijetu sa njom i u stanu i u glavi, ali kako kažem to nije predmet moga pitanja. Tražim tehničko pravne savjete kojim redosljedom sa sudovima centrom i službama. Ako može bez osobnih mišljenja o mojem slučaju bit ću zahvalna. Kako je do ideje za rastavu došlo i zbog čega nije važno za pitanje, a to ću objasniti suprugu. Osobne savjete iz proživljenih iskustava dakako prihvaćam.

Zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Skrbništvo ste pomenuli 10tak puta u upitu, pa odmah razrješimo taj dio priče. Želite skrbništvo, nadate se da ćete ga dobiti, muž će tražiti skrbništvo, ne znate možete li seliti dok ne dobijete skrbništvo, veća vjerojatnost na pravo skrbništva...

 

Ukratko, skrbništvo niti možete tražiti, niti ćete ga dobiti. Pod skrbništvo se stavlja djecu bez roditelja i roditeljske skrbi, što vaše dijete svakako nije. Stoga, ni jedno od vas dvoje neće, niti može biti skrbnik djetetu, a niti će ono biti vaš štićenik.

 

Oboje imate pravo na roditeljsku skrb sada, a tako će ostati i nakon razvoda braka.

 

Bez pravomoćne odluke suda da dijete povjerava vama na zajednički život, nećete moći promijeniti prebivalište/boravište djetetu, a bez suglasnosti drugog roditelja.

 

Zato, bilo bi zgodno pregovarati sa djetetovim ocem koliko god je moguće, o svim sitnicama koje ćete (morati) rješavati i na CZSSu i na sudu. Usput, ako ne uspjevate u dogovorima ili ih ne želite, moglo bi potrajati toliko da bi jesen, koja slijedi iza ove kada planirate preseljenje, bila... vrlo brz dovršetak.

 

Niste bili upitani koji je razlog za vašu zamisao o razvodu braka, jer se brak ionako razvodi radi teško i trajno poremećenih bračnih odnosa (detalji nisu neka posebna zanimljivost), ali ćete prilikom posredovanja na koje će vas sud uputiti CZSSu (jer je to dio cijele balade razvoda) itekako trebati surađivati i razmišljati o onome na što vam je gore Gringo skrenuo pozornost. Oboje. Naravno, ako želite što bolji rezultat i brži razvod braka...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

..prvo morate raščistiti samo sa sobom želite li sporazumni razvod braka ili idete sa tužbom.....ako idete na sporazumni tada morate sami ili uz pomoć odvjetnika sastaviti zahtjev za sporazumni razvod u tri primjerka koji moraju biti potpisani od vas i od supruga, morate priložiti vjenačni list i rodni list od djeteta ne stariji od 6 mjeseci.....sve to predajate na sud i tada čekate poziv na prvo ročište, postupak posredovannja u czss i nakon toga ide drugo ročište i presuda....nadam se da je pomoglo...pozzz i svako dobro

:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 9 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija