Jump to content

žalba vrhovnom sudu


mozart

Preporučene objave

Molim pravnike i buće pravnike da mi pomognu. Treba se ispisati žalba na odluku županijskog suda sljedećoj instanci a to je vjerujem Vrhovni sud. Koliki je vremenski rok za podnošenje takve žalbe i kakva je sudska praksa i sudski postupak po tom pitanju?

Za više objašnjenja o slučaju pogledajte post

http://www.legalis.hr/modules/newbb/newtopic.php?forum=21

Riječ je o alimentaciji koja iznosi skoro 75% plaće.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad ste otvorili to pitanje o alimentaciji, prvo sto mi je palo na pamet jest da vi ili osoba za koju pitate nije imala odvjetnika u postupku jer uopce ne vidim drugog nacina da bi joj se odredila visina uzdrzavanja od 75% place.

 

Ispada sad da bi bilo puno jeftinije uzeti strucnu osobu za zastupanje.

 

Nitko od nas nije vidio niti jedan papir, ne znamo koji se postupak vodi, kako izgleda stanje predmeta i koje dokaze ili dokumente imate i jako vam je tesko ista reci a kamoli savjetovati. Svaka recenica koju napisemo, pise se totalno napamet jer nitko nije vidio presudu (vi kazete odluku, vjerojatno mislite na presudu?), u vasu se interpretaciju ipak ne mozemo pouzdati i ne znam kako ocekujete da vam pomognemo sastaviti zalbu, koja mozda nije niti dopustena. Pa ne sastavlja se zalba na imaginarnu situaciju vec na konkretnu presudu. Ako vi iz presude ne vidite uputu o pravnom lijeku, kako bi ju mi vidjeli.

 

Najbolje je da se odmah javite nekom od odvjetnika za strudnu pomoc. Ova je stvar vec ionako preskupo kostala da bi vam jedan forum mogao konkretno i tocno pomoci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ane, Hvala Vam na odgovoru. Nažalost, odvjetnik je bio (I to dobar) i nemože se načudit na presudu. sad sam u fazi traženja novog odvjetnika jer ovaj nikad nije pisao žalbu vrhovnom sudu.. Zanimalo me dali itko ima iskustva sa vrhovnim sudom,kakav je postupak,jesu li brzi...Jednostavno sve što može nekako pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bok svima!

Prvenstveno zanimljiv slučaj.

Sud nije ničime ograničen prilikom određivanja alimentacije, pa može odrediti i 75% plaće. Ali u ovrsi se na ime uzdržavanja može odrediti pljenidba do najviše 1/2 plaće, dok će ostatak do 75% ići u zaostatke na koje teku zatezne kamate, pa će se ti zaostatci moći naplaćivati i kad prestanu uvjeti za plaćanje uzdržavanja (punoljetnost ili završetak redovnog školovanja) pa uzdržavatelja čeka veselje mnogih godina plaćanja uzdržavanja.

Ukoliko se uzdržavatelju usteže dio plaće na ime kredita, može tražiti obustavu ili odgodu ovrhe na ime kredita jer mu se može najviše ustegnuti do 1/2 plaće, a to će ići na ime uzdržavanja, koje ima prednost. Naravno , tada će kredit morati otplaćivati nakon prestanka naplate uzdržavanja, a uz kamate koje će se nakupiti to bi moglo potrajati cijeli život.

Što se tiće žalbe višoj instanci, to se zove revizija i može se podnijeti u roku od 30 dana od primitka drugostupanjske presude, ali se ne može u njoj pozivati na pogrešno ili nepotpuno utvrđeno činjenično stanje, već samo povreda materijalnog prava i povrede postupka.

Prema tome Vrhovni sud uopće neće ulaziti u utvrđeno činjenično stanje.

Međutim, revizija bi mogla biti uspješna s obzirom da je neuobičajeno da se dosuđuje 75%, pa bi Vs RH mogao nešto smanjiti uzdržavanje.

Nadam se da sam pomogao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, pogledao sam obiteljski zakon i utvrdio da je revizija protiv presude kojom je određeno uzdržavanje za maloljetno dijete nedopuštena - MOLIM DA ME NETKO POTVRDI.

No Vi je u ipak podnesite, pa neka je sud odbaci ako je nedopuštena, nemate što izgubiti, pogotovo ako se oslobođeni plaćanja sudskih pristojbi.

Međutim, da ne očajavate, Vi možete naknadno podnijeti tužbu radi smanjenja uzdržavanja ako se naknadno promijene okonlosti (npr. drugi roditelj se zaposli, smanje se potrebe djeteta, smanji se Vaša mogućnost doprinošenja uzdržavanju i sl.)

Ako revizija ne uspije, izdržite kako znate godinu-dvije i onda ustanite s ovom tužbom.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bio sam na stranicama VSRH i tamo je svaka revizija odluke o uzdržavanju odbačena s pozivanjem na OBZ (čl.305,st.2) Budući ja nisam pravnik već se radi prijeke potrebe upoznajem polako sa sudskim propisima molim ljude koji znaju da napišu dali postoji mogućnost žalbe s pozivanjem na povrede u postupku ili na pogrešno činjenično stanje bez da se traži revizija? Ili je sama žalba nažalost revizija?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Marko molim vas koja je zadnja instanca u Rh?Ako je Vrhovni sud oni će automatski odbaciti žalbu jer je u pitanju alimentacija a i pravno gledajući nemam pravo na nju. Dali da se odmah obratim europskom sudu za ljudska prava?

Poslao sam vam privatnu poruku, pročitajte je i bit će vam jasniji ovaj slučaj i moja borba.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Europskom sudu za ljudska prava moguće je podnijeti tužbu samo u slučaju kada se radi o povredi ljudskih prava i sloboda iz Europske konvencije o ljudskim pravima i protokolima koje je Hrvatska ratificirala.

 

Kako treba iscrpiti sve raspoložive pravne lijekove na naciopnalnoj razini, što se tiče povrede ljudskih prava još ostaje nadležan Ustavni sud.

 

On će razmatrati Vašu pritužbu samo ako u njenom sadržaju u usporedbi sa Vašim popstupkom, utvrdi da je došlo do povrede Vaših temeljnih ljudskih prava.

 

Ako je kakvo činjenično stanje u Vašem postupku, kao i sama provedba postupka, bila nezakonita pa time na štetu Vaših temeljnih prava, tu će sud biti nadležan. No, ako nije, ako se samo možda radilo o presedanu u praksi, ali ipak zakonitom, tada nema nadležnosti Ustavnog suda.

 

U svakom slučaju valja Vam angažirati odvjetnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija