Jump to content

Najam & zakup poljoprivrednog zemljišta


zg_zagorac

Preporučene objave

Poštovanje sveprisutnima.

 

Zanima me da li ima (i kakva je) razlika između zakupa i najma poljoprivrednog zemljišta. Koliko sam shvatio, davanje poljoprivrednog zemljišta u zakup ne može se provesti bez države (odnosno lokalne samouprave).

 

Situacija je slijedeća. Moji roditelji su susjedu dozvolili da obrađuje dio našeg poljoprivrednog zemljišta (dvije parcele). Oni nemaju vremena, a susjed nema zemlju ( a ima veliku familiju), te su odlučili tako. Zemlja nije pusta i neobrađivana, a susjed ima kakav takav izvor hrane. To traje već negdje oko 5 godina.

 

Mene zanima slučaj DOSJELOSTI. Ne kažem da bi do toga moglo doći ili ne, ali imao sam prilike čitati o slučajevima da netko nekome da zemlju na obrađivanje, a ovaj mu zahvali tako da nakon određenog vremena podnese zahtjev na uknjižbu vlasništva po dosljednosti. Zanima me da li je to moguće i kako je to moguće?! Kako netko može na takav način steći nekretninu i praktički je oduzeti pravom vlasniku samo zato što ju je on obrađivao (uz odobrenje vlasnika). Zbunjuju me riječi "zakonit", "istinski" i "pravedni" u svezi obješnjenja dosjelosti.

 

Ako bi bila koja dobra (pravna) duša da pojasni te riječi i napiše da li je sve to moguće. Kolko sam razumio najmanje mora proći 10 godina da bi se to moglo pokrenuti.

 

Želio bih ugovorom o najmu spriječiti tako što. Tim ugovorom ništa ne bi uzeli za najam. Najam bi bio besplatan, ali postojao bi ugovor o tome.

 

Zahvaljujem svima na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stan se daje u najam, poljoprivredno zemljište u zakup. Zakup podrazumjeva uz korištenje i uživanje plodova.

 

Vaš susjed je posredni posjednik - koristi nekretninu uz odobrenje/suglasnost vlasnika. Tako formalno ne ispujava uvjet za stjecanje dosjelošću.

 

U našem pravosudnom sistemu puno je nesnalaženja, pogrešnog tumačenja zakona, korupcije... svakakve su se presude u praksi događale u vezi stjecanja dosjelošću.

 

Treba se 'osigurati' jednostavnim ugovorom o zakupu - dajete zemljište na korištenje u poljoprivredne svrhe bez naknade, korisnik mora plaćati vodnu naknadu, itd. Definirati otkazni rok. Ugovor ovjeriti kod JB. Tako će postojati pisani dokaz da je susjed posredni posjednik.

 

Zemlju možete dati u zakup kome hoćete, bez 'posredovanja' lokalne uprave. Novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu donosi ograničenja u vezi prodaje tog zemljišta, ali to još nije zaživjelo.

 

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija