athelas13 objavljeno: 13. travanj 2011. Dijeli objavljeno: 13. travanj 2011. Pozdrav, Vlasnik sam obrta koji posjeduje auto, knjigovodstvena vrijednost auta je od ove godine 0 kuna, pa me zanima da li je moguće da auto izvučem iz obrta tako da ga poklonim darovnim ugovorom potencijalnom kupcu kako bi izbjegao plaćanje pdv-a i poreza na dobit ili ga darovnim ugovorom mogu pokloniti samo prvom koljenu npr. brat, tata .... I volio bih znati kojim zakonom je definiran darovni ugovor i sve vezano uz to kada se radi o obrtu ili pravnoj osobi... Hvala Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
anamih odgovoreno: 13. travanj 2011. Dijeli odgovoreno: 13. travanj 2011. Koliko je meni poznato, nije porezno dopušteno iz gospodarskog subjekta nešto darivati, osim uobičajenih potpora raznim neprofitnim udrugama - slijepih, invalida i slično. Ne znam kako bi s tim ugovorom novi vlasnik prošao i na MUP-u kad bi pokušao registrirati na taj način stečeno vozilo. Kad u obrtu imate dugotrajnu imovinu kojoj je vijek amortizacije istekao i knjigovodstvena je vrijednost 0, tada pri prodaji možete zaračunati cijenu koju tržište priznaje. Ali malo je neobično da auto darujete fizički zdravoj osobi, ne znam kkao će vam to proći kod poreznika. A zašto želite izbjeći porez? O darovnom ugovoru pročitajte više u Zakonu o obveznim odnosima (odsjek 4.), ali i dalje mislim da vam je život jednostavniji sa ispostavom računa za dugotrajnu imovinu kojim će kupac prenijeti auto na svoje ime. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.