Jump to content

ugovor na određeno-hitno

topsyturvy

Preporučene objave

Poštovani,

radim u školi već sedmu godinu na mjestu profesora stranog jezika. Donedavno se natječaj za spomenuto radno mjesto uredno otvarao na neodređeno radno vrijeme, jer škola ima dozvolu Ministarstva u skladu s potrebama za radnikom na neodređeno. S obzirom da nisam ispunjavala uvjete i da se nije prijavio dosada nitko tko ih ispunjava uredno mi je produživan ugovor na određeno vrijeme.

Posljednji natječaj je otvoren na određeno radno vrijeme u trajanju od pet mjeseci, prijavila sam se na natječaj, te sam nekoliko dana nakon natječaja obranila diplomski rad, što znači da sam konačno ispunila potrebne uvjete.

Pitanje koje me zanima je sljedeće. S obzirom da još nisam potpisala ugovor, postoji li mogućnost da se nešto učini kako bih ostvarila mogućnost rada na neodređeno radno vrijeme, ili mogućnost za novi natječaj.

Škola ima dozvolu za neodređeno za to radno mjesto.

Poznato mi je da je praksa da se ugovor na određeno vrijeme ne raskida prije isteka određenog ugovorom, no možda postoji način da se u ugovor doda odrednica prema kojoj bih ispunjavanjem uvjeta mogla ostvariti pravo na novi ugovor na neodređeno. Razlog je ujedno i trudnoća, zbog koje ne bih voljela izgubiti sva prava, jer bi mi porodiljni započeo nekoliko dana prije isteka ugovora, a tu je naravno i mogućnost prijevremenog poroda.... Odgovorni u školi su svakako otvoreni za prijedloge, ali nisu sigurni koliko je pravno to moguće, pa bi mi, dakle bila potrebna točna stavka zakona prema kojoj se to eventualno može ostvariti.

Ovo je isječak iz teksta koji sam pročitala na stranicama NSZSSH, pa me zanima može li mi to biti od koristi, ako sam uopće to dobro shvatila:

Ugovor o radu sklopljen na odreĎeno vrijeme u pravilu ne može prestati prije isteka roka utvrĎenog u tom ugovoru.

Ugovor o radu sklopljen na odreĎeno vrijeme može se otkazati samo ako je takva mogućnost predviĎena tim ugovorom. Znači to je samo iznimna mogućnost i mora izričito biti ugovorena.

Unaprijed zahvaljujem, i nadam se što bržem odgovoru, kako bih eventualno mogla nešto poduzeti na vrijeme.

Srdačan pozdrav, i molim admin. da me slobodno premjesti

Dijeli na drugim stranicama

Zakon o radu:(!)

Poslodavac ne smije sklopiti jedan ili više uzastopnih ugovora o radu na određeno, na temelju kojih se radni odnos s istim radnikom zasniva za neprekinuto razdoblje duže od tri godine.

Iznimno od gore navedenog, ugovor o radu na određeno vrijeme može trajati duže od tri godine, samo ako je to potrebno zbog zamjene privremeno nenazočnog radnika ili je zbog nekih drugih objektivnih razloga dopušteno zakonom ili kolektivnim ugovorom.

- Ako je ugovor o radu na određeno vrijeme sklopljen protivno odredbama ovoga Zakona ili ako radnik nastavi raditi kod poslodavca i nakon isteka vremena za koje je ugovor sklopljen, smatra se da je sklopljen na neodređeno vrijeme.

...pogledajte i kolektivni ugovor...

Poštovana, ako se na natječaj za vaše radno mjesto nije javljao nitko osim vas, vaša je škola trebala nakon proteka 3 godine takve situacije zatrražiti suglasnost ministra prosvjete za vaše zapošljavanje na neodređeno vrijeme. Sad što je - tu je, to je prošlo. Velite da ste sad diplomirali i traje vam radni odnos na određeno vrijeme. Prema vežećim zakonskim propisima, a i tumačenjima prosvjetne inspekcije, u vašem slučaju se bez objave natječaja može s vama sklopiti ugovor o radu na neodređeno vrijeme - ionako će vas uzeti i po natječaju, jer sad imate uvjete, a ovako će izbjeći plaćanje istog unovinama. U tom ugovoru bi morao biti uvjet polaganja stručnog ispita u roku 2 godine, neki autori kažu i samo jedne godine, jer ste staž već obavili do sada, pa ne morate stažirati cijelu godinu (pogledajte Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi).

Zbunjuje zašto je škola objavila zadnji natječaj na određeno radno vrijeme ako je njena potreba za tim poslovima na neodređeno, to se ne smije raditi. Ako je natječaj bio na određeno, vaš je ugovor na određeno, onda sve napisano ne vrijedi, mora biti novi natječaj i vi se na njega lijepo javite, nema to veze s vašom trudnoćom. Uostalom, škola ne mora ni čekati istek vašeg ugovora da objavi natječaj, može izbor kandidata izvršiti i ranije i ako ste to vi - samo vam se preinači ugovor, a ako niste, onaj tko dolazi iza vas nastupa kad vama ugovor istekne. Nadam se da sam bila jasna, ako ne - pitajte opet.

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

• No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

• Napravi novi...

Važna informacija