Jump to content

Pravo na otpremninu

djurdja007

Preporučene objave

Moj suprug je potpisao u bivšoj firmi raskid ugovora o radu kao tehnološki višak.

Prilikom preuzimanja papira potpisao je potvrdu da je preuzeo svu dokumentaciju i da nama više nikakvih potraživanja prema firmi.

Međutim oni su mu isplatili sve plaće, ali ne i otpremninu.

Da li ima smisla tražiti otpremninu ako je potpisao da nema nikakvih potraživanja od firme.

Dijeli na drugim stranicama

djurdja007 je napisao:

Moj suprug je potpisao u bivšoj firmi raskid ugovora o radu kao tehnološki višak.

Prilikom preuzimanja papira potpisao je potvrdu da je preuzeo svu dokumentaciju i da nama više nikakvih potraživanja prema firmi.

Međutim oni su mu isplatili sve plaće, ali ne i otpremninu.

Da li ima smisla tražiti otpremninu ako je potpisao da nema nikakvih potraživanja od firme.

Djurdaja007,

ne postoji "raskid ugovora". Postoji prestanak ugovora o radu, a isti može prestati na sljedeće načine prema Članaku 104.Zakona o radu

Ugovor o radu prestaje:

1) smrću radnika,

2) istekom vremena na koje je sklopljen ugovor o radu na određeno vrijeme,

3) kada radnik navrši šezdeset pet godina života i petnaest godina mirovinskog

staža, osim ako se poslodavac i radnik drukčije ne dogovore,

4) sporazumom radnika i poslodavca,

5) dostavom pravomoćnog rješenja o priznanju prava na invalidsku mirovinu zbog opće nesposobnosti za rad,

6) otkazom,

7) odlukom nadležnog suda.

Dakle Djurdja kad nam odgovoriš na pitanje na koji od ovih načina je prestao ugovor o radu tvoga supruga,onda bumo ti mogli odgovoriti na tvoje pitanje o otpremnini. :-D

Cigo dragi,

mislim da previše kompliciraš, ali riječ je o poslovno uvjetovanom otkazu.

Zbog smanjenja opsega posla došlo je do otpuštanja radnika. Mislim da ti je bilo sasvim jasno o čemu je riječ, ali po svom starom dobrom običaju tražiš problem gdje ga nema.

Pitanje je jednostavno i traži jednostavaan odgovor od nekog tko zna odgovor na njega.

Dakle iako je potpisao da nema potraživanja prema bivšoj firmi, a otpremnina mu nije isplaćena ima li pravo potraživati istu?

Djurdja,

savjetujem malo manje antagonizma u postovima, na ovom mjestu gdje se daju savjeti koji se inače naplaćuju i podrazumijevaju stručno znanje nitko ne voli one koji se postavljaju na zadnje noge a pri tom traže pomoć.

I pravni odgovori NIKADA nisu jednostavni. Oko nečeg je Cigo u pravu-niste dali sve informacije, odnosno onu koja bi u ovom slučaju bila ključna. Kada je suprug potpisao da nema nikakvih potraživanja-poslije isteka otkaznog roka ili prije?

Potpisao je nakon odrađenog otkaznog roka.

Prvo je potpisao poslovno uvjetovan otkaz ugovora o radu.

Nakon toga odrađen je otkazni rok.

Kada je odjavljen na institucijama MO i Hzzo isplaćena mu je zadnja plaća.

Kada je došao po svoju radnu knjižicu potpisao je potvrdu da je preuzeo svoju dokumentaciju i da nema nikakvih portaživanja od firme u kojoj je radio. U tom trenutku nije se sjetio da ima pravo na otpremninu.

Mene samo zanima ima li šanse da dobije otpremninu obzirom da je potpisao taj dokument da nema nikakvih potraživanja.

Slažem se s Vama vezano uz antagonizam, ali mislim da biste tako nešto trebali i drugima napisati, obzirom da ovdje ima također puno ljudi koji se prilično podcjenjivački odnose prema onima koji traže pomoć, a to se ne odnosi samo na mene.

I ovo što ste Vi pitali nije pitao g. Cigo. Da me je to pitao tako bi mu i odgovorila.

djurdja007 je napisao:

Potpisao je nakon odrađenog otkaznog roka.

Prvo je potpisao poslovno uvjetovan otkaz ugovora o radu.

Nakon toga odrađen je otkazni rok.

Kada je odjavljen na institucijama MO i Hzzo isplaćena mu je zadnja plaća.

Kada je došao po svoju radnu knjižicu potpisao je potvrdu da je preuzeo svoju dokumentaciju i da nema nikakvih portaživanja od firme u kojoj je radio. U tom trenutku nije se sjetio da ima pravo na otpremninu.

Mene samo zanima ima li šanse da dobije otpremninu obzirom da je potpisao taj dokument da nema nikakvih potraživanja.

Slažem se s Vama vezano uz antagonizam, ali mislim da biste tako nešto trebali i drugima napisati, obzirom da ovdje ima također puno ljudi koji se prilično podcjenjivački odnose prema onima koji traže pomoć, a to se ne odnosi samo na mene.

I ovo što ste Vi pitali nije pitao g. Cigo. Da me je to pitao tako bi mu i odgovorila.

Dajem Vam generalan odgovorž, jer se kvalificiran može dati samo uvidom u sve papire.

Po ovom što ste rekli, teško da bi se moglo doći do otpremnine, osim ako u postupku dokazujete mane volje pri potpisivanju (uzmite Zakon o obveznim odnosima pa ih potražite). To nije nemoguće ali je teško. Ne možete tvrditi da se suprug "zeznuo". Inače, da je potpisao prije otkaznog roka, ne bi morao dokazivati ništa jer je sudska praksa zauzela stav da se otpremnine može odreći tek po dospjelosti iste, a to je istek otkaznog roka.

Imam još jedno pitanje, a vezano je ut trajanje otkaznog roka.

POslovno uvjetovan otkaz ugovora o radu moj suprug je potpisao 15.03.2011.godine u kojem piše da mu je otkazni rok petnaest dana. Međutim on je u toj firmi radio od 2006.godine. Pošto je potpisao dokumenta da nema nikakvih potraživanja prema firmi, zanima me može li barem tražiti da ga se vrati na posao pošto je otkazni rok kraći od onog predviđenog zakonom.

Poslovno uvjetovani otkaz radnik ne potpisuje..ali ako mu se isti urucuje osobno, onda je neophodno da isti potpise primitak takvog otkaza...pa je u ovome svemu dvojbeno, sto je uistinu covjek potpisao..Razumljivo je jedino da je potpisao izjavu da je namiren od strane poslodavca...Medutim i u njoj ovisi sto je tocno napisano i od kada ista datira....

Ok, Mario i Lajavica-ajmo na konkretni odgovor, pustimo ko je što rekao, dvojbeno i nedvojbeno.

Djurdja, moje mišljenje je (znači uzimam da je Vaš suprug dana 15.3. potpisao primitak Odluke o otkazu) da ne može sada ništa tražiti-naime, u roku od 15 dana od dana potpisivanja primitka imao je priliku uložiti zahtjev za zaštitu prava zbog pogrešno utvrđenog trajanja otkaznog roka. Rok je prekluzivan i po proteku-adio đaci.

Za ubuduće, mali (ali zaista dobronamjeran) savjet-ne potpisivati ništa dok se ne savjetujete. Uštedit ćete sebi puno živaca.

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija