fillo objavljeno: 15. travanj 2011. Dijeli objavljeno: 15. travanj 2011. Poštovani, u zemljišnjim knjigama imam upis zabilježbe spora no međutim spor nad nekretninom se ne vodi pa me zanima što mi je činiti. Zahvaljujem. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Lorenna odgovoreno: 16. travanj 2011. Dijeli odgovoreno: 16. travanj 2011. Zatražite brisanje zabilježbe Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
SPQR odgovoreno: 17. travanj 2011. Dijeli odgovoreno: 17. travanj 2011. najprije u ZK odjelu zatražite na uvid rješenje kojim je dopuštena zabilježba jer u njemu se vidi broj predmeta spora koji se eventualno vodi pa onda provjerite u pisarnici istog suda po tome broju koji je to spor sretno Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
fillo odgovoreno: 17. travanj 2011. Autor Dijeli odgovoreno: 17. travanj 2011. @SPQR Na http://e-izvadak.pravosudje.hr/pretraga-zk-ulozaka.htm mogu vidjeti broj predmeta. Ustanovio sam da se radi o starom sporu vezanom uz smetanje posjeda presuda u vezi toga spora je davno donesena pa pretpostavljam dabi trebao na sudu zatražiti potvrdu da je spor završio i s tom potvrdom u gruntovnici predati zahtjev za brisanjem zabilježbe spora!? I zanima me još dali postoji negdje špranca molbe za brisanje zabilježbe spora? Puno hvala. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
bella_1 odgovoreno: 19. travanj 2011. Dijeli odgovoreno: 19. travanj 2011. imam sličan problem... naime dobila sam rješenje o upisu zabilježbe spora nad nekretninom, ali taj se spor više ne vodi. u uputi o pravnom lijeku piše da imam pravo žalbe u roku 15 dana. je li bolje pisati žalbu na navedeno rješenje ili slati prijedlog za brisanje zabilježbe? hvala Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
KronicnaStranka odgovoreno: 19. travanj 2011. Dijeli odgovoreno: 19. travanj 2011. Zabilježba spora briše se po prijedlogu, ali i po službenoj dužnosti 10 godina nakon upisa. Iz Zakona o zemljišnim knjigama: Članak 84. (1) Zabilježba spora briše se po službenoj dužnosti nakon proteka roka od deset godina od časa kad je bila dopuštena. (2) Ako se prije isteka roka iz stavka 1. ovoga članka dokaže da zabilježeni spor nije pravomoćno, odnosno konačno dovršen, na prijedlog će se obnoviti zabilježba s istim prvenstvenim redom, a rok od deset godina će se tada računati od časa njezine obnove. (3) Brisanje zabilježbe spora ne sprječava novu zabilježbu toga spora, ali ta dobiva ono mjesto u prvenstvenom redu koje joj pripada prema času kad bude podnesen prijedlog za novu zabilježbu istoga spora. Dakle, ako je od zabilježbe prošlo više od 10 godina, najjednostavnije je predložiti brisanje po službenoj dužnosti. Ako nije, brisanje tražiti uz prilaganje odgovarajućih dokumenata - pogledati ZZK, od čl. 81 dalje. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.