inesdbk objavljeno: 17. travanj 2011. Dijeli objavljeno: 17. travanj 2011. molim vas za savjet pošto mi svatko govori drugačije. u stalnom sam radnom odnosu vise od 2 god. pošto sam ostala trudna 10.01.2011 sam pošla na komplikacije ,imam rodit 15.6.2011,a na posao bih se trebala vratit 15.06.2011,zanima me imam li pravo na godišnji odmor za ovu godinu i regres pošto sam radila samo 10 dana! čula sam da mi je to omogučeno izmjenom zakona o radu od 01.01.2010. unaprijed hvala Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
ema55 odgovoreno: 18. travanj 2011. Dijeli odgovoreno: 18. travanj 2011. Poštovana, Odredbom čl.63. Zakona o radu NN 149/09 (stupio na snagu 01.01.2010.god), godišnji odmor, odnosno dio godišnjeg odmora koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je stečen, zbog bolesti ili korištenja prava na rodiljni, roditeljski i posvojiteljski dopust, radnik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja iduće godine. Ranijom zakonskom odredbom, prije navedenih izmjena zahtijevao se i uvjet efektivnog rada od 6. mjeseci u godini koja prethodi godini u kojoj se radnica vratila na rad, što je iz gore navedenog zakonskog teksta izbačeno i nije više jedan od preduvjeta. Prema tome, Vi ćete moći u sljedećoj kalendarskoj godini iskoristiti u cijelosti neiskorišteni god. odmora niz 2011. god. bez obzira što ste u istoj godini radili samo 10 dana, sukladno gore navedenom. PItanje regresa nije regulirano zakonom o radu, te ga je poslodavac obvezan/može isplatiti samo ako je takva dužnost ili mogućnost predviđena internim pravnim aktima poslodavca-pravilnik o radu, ugovor o radu ili pak kolektivni ugovor. Kako ne raspolažem gore navedenim nisam u mogućnosti dati Vam odgovor na pitanje regresa obzirom mi nije poznato kako je isto regulirano. POzdrav. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
ema55 odgovoreno: 18. travanj 2011. Dijeli odgovoreno: 18. travanj 2011. Poštovana tek sad sad pročitala da se na posao vraćate tek 15.06.2011. god., pa vam slijedom toga navodim kako će te god. odmor stečen u prethodnoj godini morati početi koristiti odmah po prestanku dopusta, obzirom ste ograničeni datumom od 30.06.2011. god. do kad morate iskoristiti preneseni neiskorišteni god. odmor. U sudskoj praksi i teoriji (iako to mnogi poslodavci ne znaju i tvrde suprotno), dovoljno je da je započeto korištenje neiskorištenog god. odmora prije 30.06. i da se ono može nastaviti koristiti i nakon isteka tog datuma jer je započeto na vrijeme, znači svih 4 tjedna koja Vam pripadaju, iako će vrlo vjerojatno mnogi tvrditi da vam pripada samo onih 2 tjedna do 30.06. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.