Jump to content

Pravo na suđenje u razumnom roku

anonimno

Preporučene objave

Da li postoji rok u kome viši sud (dakle Županijski) mora donijeti rješenje na zahtjev za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku ?

Jer osobno imam loše iskustvo sa Županijskim sudom. Slala sam požurnice, bila više puta i kod predsjednika Suda i kod predsjednika Odjela, no Županijski sud je donio rješenje tek nakon više od tri godine i to nakon mog drugog obraćanja Radiju 101 sa pitanjem kada će riješiti moj predmet broj xy, koji stoji kod njih od xy datuma, a radi se o radnom sporu koji sam pokrenula 1995.g, do danas nije održana ni jedna parnica jer je tuženi postavio zahtjev za utvrđivanje nadležnosti hrvatskog sudstva - a Županijski je samo trebao donijeti rješenje na pitanje da li je hrvatsko sudstvo nadležno (što je bila prvostepena presuda) ili nije (što tvrdi tuženi). Tada važeći Zakon o radu je imao članak u kome je stajalo da svaki poslodavac , bilo ambasada, strano predstavništvo itd koje u RH zapošljava hrvatske državljane MORA ih tretirati po tom ZORu. Dakle, Županijskom sudu za tu odluku nije trebalo puno istraživati. No velim, rješenje je stiglo tek nakon drugog javljanja 101-ci sa pitanjem zašto još nije izdano rješenje koje se odnosi na radni spor, a koje je predsjednik suda u eteru obećao prije 3 mjeseca.

No ni tu nije kraj. Županijski sud je vratio na prvostepeni s uputom da treba još ispitati sporazum koji je naše ministarstvo potpisalo s vladom SAD-a. Sutkinja prvostepenog traži i dobija odgovor od Ministarstva da taj sporazum NEMA NIKAKVE VEZE s mojim radnim sporom, jer poslodavac nema veze s SAD-om, što je Županijski morao znati već i po samom sjedištu poslodavca koje je u Švicarskoj.

Dakle, Županijski prvo zaštopa s neizdavanjem rješenja (dok je mogao), zatim zaštopa s besmislenim nalogom prvostepenom sudu. Da li je to osnova ZA NEKU KRIVIČNU ODGOVORNOST?

Za znatiželjne, prvostepeni stoji otkad je dobio odgovor Ministarstva. Bila je jedna parnica na kojoj su pitali tužitelja što predlaže dalje - na što je ovaj rekao da je sve jasno, da treba potvrditi prvotnu prvostepenu presudu, jer Županijski sud nije pobio ni jedan njen navod, već je uputio na nešto što nema veze sa predmetom (sporazum za koji je Ministarstvo pismeno odgovorilo da nema veze s tim predmetom).

No već godinu dana prvostepeni sud ni a ni b. U neslužbenom razgovoru sudac u dobroj namjeri stavi tužitelju do znanja da se boji, i pita ga zar se on ne boji !!!!!!!

Što da uradim?

Dijeli na drugim stranicama

• 2 tjedna kasnije...
Zar se bojite?

ne bojimo se, ne znamo...

ono malo sto mogu pomoci je da mislim da nema ni govora o nekoj kaznenoj odgovornosti suci su po pitanju odgovornosti prica za sebe, da se solidariziram s tobom i da se grozim pravnog sustava u kojem je problematican *rok* u kojem ce se donjeti odluka o *roku*, i da je ovo sto pitas nova stvar, da je do 12 mj prosle godine o takvim zahtjevima odlucivao ustavni sud, a sada odlucuju neki drugi sudovi pa da ti vjerojatno zato nitko ne odgovara, nitko (jos) nema iskustva...

eto, znam da nisam pomogao, ali sto cu, bolje ne znam....

Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija