Lakonogi objavljeno: 26. travanj 2011. Dijeli objavljeno: 26. travanj 2011. U kojem roku zastaruje potraživanje trgovačkog društva prema vlasniku vozila, temeljem premještanja nepropisno parkiranog vozila specijalnim vozilom ("pauk"), koje trgovačko društvo obavlja temeljem odluke jedinice lokalne samouprave o uređenju prometa na području grada? Također me zanima kako sudovi u praksi rješavaju problem odgovornosti za ovaj trošak, budući da se u raznim odlukama jedinica lokalne samouprave spominju "vlasnik", odnosno "korisnik" vozila, kao osobe koje moraju podmiriti dug. Odgovaraju li vlasnik i korisnik solidarno, ili vlasnik ne odgovara ako u sudskom postupku dokaže kako on nije korisnik vozila? Mislim da neke odluke jedinica lokalne samouprave precizno navode da će trošak platiti korisnik vozila, a ako se on ne može utvrditi, vlasnik. Druge prilično nejasno to formuliraju, npr. "Troškove premještanja vozila snosi vlasnik odnosno korisnik vozila" - iz ovoga se može zaključiti da je odgovornost solidarna. Zanima me da li je solidarna odgovornost, propisana odlukom jedinice lokalne samouprave kao gore citirana, u skladu s višim pravnim aktima, tj. zakonima? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
petpetica odgovoreno: 26. travanj 2011. Dijeli odgovoreno: 26. travanj 2011. Da, moguća je solidarna odgovornost, propisano je u Zakonu o obveznim odnosima, nema nikakve veze sa prekršajnom problematikom, te shodno tome se tema premješta iz prekršajnog podforuma u podforum obveznog prava. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.