Jump to content

Mogućnost smanjenja pričuve


Zorpo

Preporučene objave

Iz Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima:

 

Pravo svakoga suvlasnika

Članak 88.

Svaki suvlasnik nekretnine ovlašten je, neovisno o ostalima, zahtijevati od suda da svojom odlukom odredi:

 

- rok u kojem se treba obaviti neki od poslova iz članka 86. ovoga Zakona, o kojem je većinom glasova donesena odluka,

- stvaranje primjerene zajedničke pričuve ili primjereno povećavanje, odnosno smanjivanje te pričuve koju je odredila većina, prema pravilu da pri određivanju pričuve i doprinosa u nju treba, osim o predvidivim troškovima, voditi računa i o imovinskom stanju svih suvlasnika,

- da se tom suvlasniku, ako bi mu bilo nemoguće odmah platiti dio troškova nekoga posla održavanja cijele nekretnine koji se javlja u vremenskim razmacima duljim od jedne godine, a nije pokriven pričuvom, dopušta da plati u mjesečnim obrocima u razdoblju ne dužem od deset godina, uz osiguranje osnivanjem hipoteke na njegovu suvlasničkom dijelu, s uobičajenim kamatama na dug osiguran hipotekom,

- zaključenje primjerenoga osiguranja od požara ili od odgovornosti trećim osobama,

- postavljanje zajedničkoga upravitelja, ili smjenjivanje upravitelja koji grubo zanemaruje svoje dužnosti,

- ukidanje ili izmjenu onih odredaba kućnoga reda koje je donijela većina, ako one vrijeđaju takve interese toga suvlasnika koji zaslužuju zaštitu, ili bi njihovo izvršavanje bilo nepravedno zahtijevati od njega,

- otkazivanje ugovora o najmu jednoga mjesta u zajedničkoj garaži ili parkiralištu zbog potreba toga suvlasnika, ali to samo ako je on ujedno i vlasnik posebnoga dijela zgrade.

 

Nadalje, iz čl. 89 ZOV:

 

...

(3) Suvlasnici mogu odrediti drukčiji ključ raspodjele troškova i doprinosa zajedničkoj pričuvi nego u stavku 1. i 2. ovoga članka, i to:

- odlukom većine suvlasničkih dijelova, kad je riječ o troškovima za održavanje onih uređaja nekretnine koji nisu u podjednakom omjeru korisni svim suvlasnicima, kao što su troškovi za dizalo, centralno grijanje i dr., ako takvu odluku opravdavaju različite mogućnosti pojedinih suvlasnika da te uređaje rabe i nemogućnost utvrđivanja stvarnoga potroška svakoga pojedinoga suvlasnika,

- suglasnom odlukom svih suvlasnika, u pisanom obliku, glede svih ostalih troškova za održavanje i poboljšavanje nekretnine te doprinosa zajedničkoj pričuvi.

 

Prema tome, pričuva se načelno plaća srazmjerno suvlasničkim dijelovima odnosno površini posebnih dijelova tamo gdje nije provedeno etažiranje, ali se može utvrditi i drugačije ako postoje razlozi za to.

 

Dakle, zamolite suvlasnike da promijene odluku ili vama osobno omoguće plaćanje manje pričuve s napomenom da to možete ishoditi i sudskim putem, a to će svima samo nametnuti nepotrebne troškove.

 

No, da bi vam sud udovoljio, morate imati i opravdane razloge.

 

Osobno npr. nisam siguran da li bi se opravdanim razlogom smatralo da suvlasnik koji koristi stan koji po površini višestruko premašuje njegove standardne osobne potrebe, a ne može plaćati pričuvu za tako veliki suvlasnički dio zbog malih prihoda ima pravo na smanjenje pričuve jer se takav stan uvijek može prodati bez ugrožavanja standarda vlasnika, ili se njegovi dijelovi mogu koristiti za iznajmljivanje. No, to je samo moje osobno mišljenje.

 

Nažalost nije mi poznato da li postoji sudska praksa u primjeni ovih odredbi, i kakva je.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 godina kasnije...

 Pozdrav,u pošt.sandučiću dočekale me uplatnice za pričuvu povećane skoro 5 puta a da uopće nemam saznanja na koji način je do toga došlo.Radi se o tome da je potrebna sanacija dimnjaka kojeg koristi jedan stan a zbog napuknuća dimnjaka,dim izlazi u gornji stan.Pretpostavljam da je sanaciju zatražio upravo taj stanar jer ove zime nije mogao ložiti na drva već se grijao na struju te žalio kako mu je to preskupo.Zanima me da li ta sanacija spada u hitne budući da stanar ima moguićnost grijanja,on bi to očito htio rješiti ovo ljeto a budući da zgrada nema dovoljno sredstava u pričuvi,došlo je do povećanja.Znači,ja nemam nikakvih informacija tko je odlučio(većinski dio stanara),način obračuna iznosa pričuve i na temelju koje ponude,Upravitelj nije uz uplatnice priložio nikakvo objašnjenje pa me interesira da li je isto trebao učiniti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 14 minuta, aladin9 je napisao:

Zanima me da li ta sanacija spada u hitne budući da stanar ima moguićnost grijanja

 

Prije 14 minuta, aladin9 je napisao:

a zbog napuknuća dimnjaka,dim izlazi u gornji stan.

S obzirom na navedeno, radilo bi se o hitnom popravku temeljem odredbe čl.5 Uredbe o održavanju zgrada.

Isto tako, u tome slučaju Uredba nalaže upravitelju da je hitne popravke obaviti odmah ili u najkračem mogučem roku.

Za sve ostalo, što kako i zašto (iako prema Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima večina suvlasnika može povečati pričuvu) valjalo bi se za pojašnjenje obratiti predstavniku ili samom upravitelju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Isto tako,tražim od Upravitelja da mi dostavi međusuvlas.ugovor a za koji tvrdi da nemamo iako je naveden u priloženoj dokumentaciji za etažiranje zgrade,što znači da postoji.  Upravitelj kaže da imamo samo Ugovor o upravljanju a ni taj ne žele dati na uvid.Da li kao suvlasnik imam pravo dobiti jedno ili drugo?Kad bilo što pitam ili tražim,uopće ne odgovaraju na mail.

Također,na nedavnom sastanku smo saznali da su od pričuve uplatili avans izvođaču a da o tome uopće nismo obavješteni,ni o ponudama,ni tko je odabrao izvođača...

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija