htnet objavljeno: 29. travanj 2011. Dijeli objavljeno: 29. travanj 2011. Pozdrav! Molio bih za jedan pravni savjet u vezi kvazipaulijanske tužbe. Naime, radi se o slijedećem: osoba A. je bila vlasnik nekretnine, i s osobom B. je sklopila fiktivni ugovor o zajmu i fiduciji na iznos od recimo 150.00,00 eura. Tim činom je oštetila osobu C., koja se zbog toga ne može ovrhom namiriti na toj nekretnini osobe A., jer je osoba B. u prednosnom redu ispred osobe C. E sad, kod kvazipaulijanske tužbe postoji neoboriva presumpcija da su i osoba A. i osoba B. znale da se oštećuje osobu C. Osoba C. je dužna jedino dokazati besplatnost pr. posla između osobe A. i osobe B. Fiktivni ugovor je zaključen npr. 2007. godine., a kvazipaulijanska tužba je ponešena u roku, npr. 2009. godine. Moje pitanje je slijedeće: kako dokazati besplatnost ugovora o zajmu, tj. postoji li neki propis po kojem su osobe A. i B. bile dužne prijaviti taj ugovor i taj iznos? Može li se tu što utvrditi preko porezne uprave? Komplicirano je, i unaprijed zahvaljujem na odgovorima! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
KissTheCook odgovoreno: 29. travanj 2011. Dijeli odgovoreno: 29. travanj 2011. ugovor o zajmu je besplatan ako u sebi ne sadrži kamate. kamate su naknada zajmodavcu za korištenje novca. budući da ugovor o zajmu između osobe a i b facit ius inter partes one ga nisu dužne prijaviti nigdje, a ne znam ni gdje bi ga mogle , eventualno ovjeriti kod jb, ali samo ako žele da taj ugovor facit ius prema trećima, što ovdje ne vidim koja bi bila svrha. koliko znam porezna uprava nema ništa s tim jer se ne prometuje pokretninama niti nekretninama nego zamjenjivom potrošnom stvari. neka me netko ispravi ako griješim. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.