Jump to content

Dokazivanje izvanbračne zajednice


Francesca_BM

Preporučene objave

Dečko(BiH) i ja(RH) u vezi smo više od 6 godina. Predali smo zahtjev za njegov prvi privremeni boravak u stanu mojih roditelja gdje i ja živim. Sve smo dokumente, papire i izjave priložili. Zanima me na što moram obratiti pažnju pri dolasku policijskih službenika u stan kad dođe do procesa dokazivanja našeg suživota.

S obzirom da on tek sad dolazi zapravo živjeti kod mene nema puno stvari, a nemamo ni bračni krevet :) jer sam ja još u djevojačkoj sobi.

Imate li kakvih iskustava.

I da, zanima me što znače "drugi dokazi" s obzirom da se pečati u pasošu i prijave turističkog boravka smatraju pod ključnim kao i izjave naše i svjedoka da nas poznaju kao par duže od 3 godine.

Da li se važe fotografije, snimke, pjesme, čestitke, darovi i ostalo čega se nakupi u vezi :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Izvanbračna zajednica također ne nalaže da su osobe prijavljene na istoj adresi, no dobro.Onda bi to značilo da sam ja za vrijeme studija živjela u izvanbračnoj zajednici sa svojim cimerom ( :misli: ) dijelili smo sve po pola samo se nismo intimno družili.

Hvala svima na odgovorima.

 

Eto zamolit ću vas za savjet.

Dakle što uraditi kad se dvoje ljudi odluči početi živjeti zajedno, nakon 6 godina redovitog viđanja i druženja, samo što jedan od njih nije Hrvat. Kako sad osnovati svoju izvanbračnu zajednicu ako se svakih 90 dana na isti period treba iseliti iz RH sljedeće 3 godine. Kako planirati budući život ako se ne želimo vjenčati.

 

Hvala još jednom, puno (suvislih i nesuvislih) pitanja imam jer sam početnik u proučavanju zakona.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije tako strašno kao što se čini.

Ako ste vi njegov privremeni boravak prijavljivali ovdje a on je još uvijek u BIH, onda ga policija neće ni zatjeći kod kuće kako bi provjerili zajednicu života. Ja sam 5 puta razgovarala sa policijom oko boravka a samo su me jednom 'našli doma'. Inače, ako dečko nije doma, onda policajac ostavi termin kada se treba pojaviti u policiji radi razgovora. Možda najbolje da odete skupa.

A što pitaju? Prije svega najopćije moguće stvari: osnovni podaci o njemu, o tebi, gdje živite, koja je adresa, telefon, imate li neku immovinu, posao, tko gdje radi ako radi, kolike su vam plaće, gdje rade roditelji, kada su rođeni (ja sam prvi put išla sa dečkom, naravno da nisam znala kada je rođendan starcima njegovim; dobro je bilo što nije ni on znao).... Ima li on još nekoga u Hrvatskoj. Završena škola. Tako neke stvari. I time oni ne provjeravaju jeste li vi skupa ili ne. Oni si samo pune svoju policijsku datoteku sa stvarima koje nemaju (a uglavnom imaju sve). Nakon godine dana pitaju sve isto. A sve im piše u kompjuteru. Treće godine znaju više od tebe.

Zaključak: nije kao u Americi kada dođe kontrola!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

imam jedno pitanje oko toga što se ustvari podrazumijeva pod izvanbračnom zajednicom, osim što zakonski stoji da je to životna zajednica neudane žene i neoženjenog muškarca koja traje najmanje tri godine,blablabla...

e sad, što u slučaju da je muškarac u te tri godine (ili više) takve životne zajednice još uvijek oženjen (u prijevodu: rastavljen od bivše supruge, ne živi s njom već godinama, ali ne i službeno razveden, postupak razvoda u procesu), da li se njegova 'nova' životna zajednica onda može isto priznati kao izvanbračna zajednica?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

izvanbračna zajednica je životna zajednica života neoženjenog muškarca i neudane žene.

dakle mora biti zajednica života

i moraju obadvoje biti neudani, neoženjeni.

 

tek po pravomoćnosti sudske presude o razvodu može početi teći rok od 3 godine .... zajednice života jer je slobodan bračni status pretpostavka. ne može netko biti (makar samo u formalnoj, ali ipak bračnoj zajednici ) i istovremeno u izvanbračnoj zajednici (govorim samo o zakonskim pretpostavkama i učincima izvanbračne zajednice)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija