Jump to content

Firma u "mirovanju" prodaje auto


saintless

Preporučene objave

Firma (doo) koja je u mirovanju 4-5 godina i van sustava pdv-a (nije imala nikakvih računa u tom razdoblju) ima u svom vlasništvu osobni automobil, star 8-9 g., amortiziran prije odlaska firme u mirovanje.

Auto koristim privatno i od kada je firma u mirovanju ali privatno plaćam gorivo/servis/registraciju/osiguranje.

Prvo me zanima da li je privatno korištenje auta firme porezni prekršaj s obzirom da sam na sve troškove korištenja auta plaćao PDV?

Drugo, kakve porezne posljetice prodaja auta vuče za sobom (da li automatski firma ulazi su sustav PDV-a i sl.)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

pod 1.

kako nema iskazanih troškova/rashoda u poslovnim knjigama povezanih s predmetnim automobilom nema ni njihovih poreznih učinaka (porez na dobit)

 

međutim kako koristite službeni automobil u privatne svrhe primjereno je da se utvrđuje oporezivi primitak u naravi po osnovi drugog dohotka (čl. 32 Zakona o porezu na dohodak i čl. 16. Pravilnika o porezu na dohodak) - neto 1% nabavne vrijednosti ili 2 kune/km.

 

pod 2.

kako društvo nije obveznik PDV-a, nema obveze obračuna PDV-a kod prodaje. Kupca plaća 5% poreza na promet rabljeni automobila.

 

Ako je društvo ranije bilo obveznik PDV-a, trebalo je ispraviti iskorišteni pretporez (ako je bio iskorišten) one godine kada je društvo izašlo iz sustava PDV-a.

 

Kupoprodajna cijena treba biti jednaka procijenjoj tržišnoj vrijednosti automobila (angažman procjenitelja), kako bi se izbjegao porezni rizik kod oporezivanja dobiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pod 2.

kako društvo nije obveznik PDV-a, nema obveze obračuna PDV-a kod prodaje. Kupca plaća 5% poreza na promet rabljeni automobila.

 

Ja sam mišljenja da ovo vozilo nije u sustavu poreza na promet, već prodavatelj treba izdati račun za isporuku tog vozila, na kojem navodi da nije u sustavu pdv-a, pa ga stoga niti ne obračunava.

http://makora.hr/racuni-vrste-i-obvezni-sadrzaj/

Naravno, iskazana prodajne cijena predstavljat će prihod poduzeća od prodaje osnovnog sredstva, a završni račun će pokazati poslovni rezultat na kraju godine i eventualnu obvezu poreza na dobit.

Inače, zgodno je ovdje za napomenuti da 'mirovanje' poduzeća pravno i porezno NE POSTOJI. Poduzeće postoji dok se ne likvidira, a prihodi i rashodi i poslovni rezultat su druga priča.

Teoretski, ako nema isporuka, poduzeće će poslovati s gubitkom za iznos obračunatih bankovnih provizija za održavanje poslovnog računa i za iznos obvezne članarine HGK.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija