Jump to content

pozitivan test na droge krivično djelo?


anonimno

Preporučene objave

Dragi pravnici, evo da vam se jednom javi i osoba koja nije u nevolji ali je zanima slijedeće, pa ako bi ste bili ljubazni. Vozite se autom, policija vas zaustavi i napravi test na droge. Vi ste zapalili pokoji joint prije recimo 10-tak dana, i eto pokaže se da ste pozitivni. Kakve su posljedice toga? I bonus pitanje. recimo da ste kažnjavani za posjedovanje droge i trenutno služite uvjetnu, da li se to računa kao ponovljeno djelo pa eto vas u zatvoru? Da li je pozitivan test na droge kad vas policija zaustavi u prometu krivično djelo?

Hvala za sve odgovore....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li je pozitivan test na droge kad vas policija zaustavi u prometu krivično djelo?

 

Nije, jer zakonom je sankcionirano - neovlašteno posjedovanje tvari ili pripravka - znači, njihovo držanje u posjedu bez valjane pravne osnove..

posjedovanje opojne droge nije, na ovaj način koji opisujete, utvrđen sadržaj opojne droge u tijelu osobe, jer tada ta osoba ne posjeduje tu drogu već se ona nalazi kao sastavni dio njezina tijela, kao sastojak u organizmu..

posjedovati se može samo nešto što se može kvantitativno izraziti....

kaznenim pravom nije obuhvaćen/sankcioniran sam čin uzimanja, uživanja, trošenja droge..

 

na drugoj strani, pod ovim uvjetima koje navodite, uvjetna itd., osoba će sigurno biti pod "povećalom" policije i može računati na iznenadne češće provjere i sl., jer iako im nije ona toliko zanimljiva, jeste osoba/e od kojih ona nabavlja drogu...

po meni, previše problema za malo foliranja..

 

za vožnju pod utjecajem opojnih sredstava ide sve kao kod alkohola...prekršajno se sankcionira..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"za vožnju pod utjecajem opojnih sredstava ide sve kao kod alkohola...prekršajno se sankcionira.."

Hvala na odgovoru, no imam još jedno pitanje. Čovjek koji se drogira, je najviše pod utjecajem oko 12 sati, nakon toga prestaje djelovanje droge. Recimo, za travu to je oko par sati. No, tragovi se mogu nalaziti danima u tijelu. Kaže se pravda je slijepa, no ovdje je previše slijepa. Ako kažnjavamo vožnju pod utjecajima, tada čovjek iz mog slučaja to definitivno nije. Ja još nisam čuo za travu koja lupa 10 dana :). Nije li nezakonski kažnjavati nekoga za nešto što nije učinio, a medicina to vrlo lako može dokazati(da čovjek nije pod utjecajima iako ima tragova)? Kako se zakon može dignuti iznad medicinskih fakata? I nakraju, ne bi li trebalo preformulirati taj zakon u vožnji s prisustvom droge u tijelu, te time barem sebi samome neproturječiti?

dakle, da velim poantu: čovjeke koji je popušio joint prije 10-tak dana, nije pod utjecajima jer nijedna trava nelupa toliko dugo, samim tim njega se nebi trebalo kažnjavati zakonom koji je namjenjen za vožnju pod utjecajem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije li nezakonski kažnjavati nekoga za nešto što nije učinio

 

nije nezakonito jer pogresno drzis da se u hr kaznjava "voznja pod utjecajem" (to su americke "fore": under the influence i while intoxicated kao dvije razlicite stvari), nas zospc kaznjava "voznju ako u organizmu ima..."

dakle zakonito je kazniti vozaca koji u organizmu ima tragova opojnih sredstava bez obzira da li konkretno opojno sredstvo utjece na vozaca i njegove vozacke sposobnosti.

e sad, osim sto je to zakonito, da li je to i "fair" rjesenje, to je drugo pitanje, ali ne za pravni forum vec za onoga tko zakone donosi, a ovaj konkretno je djelo mup-a iako ga je formalno, naravno, izglasao sabor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija