Jump to content

nejasnoća oko godišnjeg i porodiljnog


anonimno

Preporučene objave

Sredinom 9. mjeseca trebala bih roditi. Kako sad stvari stoje (ali nikad se ne zna) čini se da ću moći izdržati do sredine 7. mjeseca na poslu kada bih trebala otići na predporodiljni. Jedna stvar me zbunjuje u Zakonu o radu, naime ako koristim porodiljni godinu dana, tj. ako se na posao vraćam u 9. mjesecu 2007. godine, znači li to da nemam pravo na godišnji za 2007. godinu, jer sam pročitala da ako radnik ne radi prvih šest mjeseci tj. do 30.6. tekuće godine nema pravo na godišnji odmor. Napominjem da sam zaposlena na neodređeno u firmi, no eto malo mi je nejasno ovo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moj slučaj:

Moj prvi radni dan nakon isteka porodnog dopusta (kojeg sam koristila do navršene jedne godine života djeteta) bio je 31.12.

Obzirom da sam u godini koja prethodi godini u kojoj sam se vratila na rad radila najmanje šest mjeseci, stekla sam pravo na godišnji odmor, a koji sam koristila odmah po isteku porodnog dopusta.

 

Pogledaj čl. 55 Zakona o radu.

 

Dakle, imaš pravo na godišnji odmor i možeš ga koristiti odmah po isteku porodnog dopusta, naravno ako je tvoj poslodavac s time suglasan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

za godinu u kojoj se žena vraća na rad nakon porodnog dopusta ima pravo na godišnji odmor, makar se vraća posljednji dan u godini

 

druga je stvar ova godina, tj. 2006. godina i godišnji za tu godinu. S obzirom da trebate roditi u 9. mj. preporučam da iskoristite godišnji za ovu godinu prije porodnog dopusta. Inače ga nećete više niti koristiti

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čini mi se da se pitanje odnosilo na godišnji za 2007. godinu, a ne 2006.

Možda GO za 2006. gospođa upravo koristi, ali mi se svakako čini da joj je jasno kako isti mora iskoristiti prije otvaranja porodnog dopusta ili ga neće moći iskoristiti nikako.

Ja govorim o godišnjem za 2007. godinu, dakle godinu u kojoj se vraća na rad nakon isteka porodnog dopusta.

Opet moj slučaj, ali ovaj put sa mojim drugim djeteom. Porodni sam otvorila u ožujku i koristila ga do navršene godine dana djeteta. Kada sam se vratila na rad u svibnju iduće godine, nastavno sam koristila prvi dio godišnjeg odmora za tu godinu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija