Jump to content

9 bodova


anonimno

Preporučene objave

Molio bih za pojašnjenje ZOSPC-a.

Spominje se proglašenje vozačke vozačke dozvole nevažećom, pa zabrana ponovnog polaganja 12 mjeseci... prilikom skupljenih 9 bodova u roku 3 godine. na HAK-ovim stranicama piše da se ne uračunavaju bodovi po kojima je bila vršena neka mjera (oduzimanje vozačke...). Prometni policajci to negiraju i još tvrde da se uračunavaju i bodovi stečeni po starom ZOSPC-u. tko je u pravu ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1-temeljem cega se uracunavaju i bodovi odredjeni po starom zospc-u? (znam da ih policija zbraja ali mislim da je to nezakonito jer bi takvo nesto dovelo do primjene strozeg zakona koji uopce nije ni bio na snazi u vrijeme pocinjenja prekrsaja)

2-zasto vozacku "moze uzeti samo sud", ta mjera se izrice prekrsajnim nalogom i tko brani policiji da izda takav nalog?

3-zp uopce ne poznaju tu mjeru ("prestanak vazenja vozacke dozvole") smije li u toj situaciji ona uopce biti primjenjena?

(molim da ako niste sigurni/ne znate ne odgovarate ili barem napomenete da je rijec samo o vasem misljenju)

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U zakonu lijepo piše da bodovi po kojima je bila neka mjera se brišu, odnosno da se nemogu koristiti višestruko.

 

cekaj malo, na koji tocno cl zospca mislis? ima jedna rupa (taj je zakon supalj skroz) gdje bi se moglo (ne i moralo!) protumaciti da ako se driver sa 6 bodova ne odazove predavanju, pa mu zbog toga odrape 3-mjesecnu zabranu, da onda tih 6 bodova zbog kojih je mup smatrao potrebnim educirati ga vise ne bi mogli biti u onih 9 po kojima bi mu trajno oduzimali vozacku i nista drugo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

moje mišljenje

1. uračunavaju se oni pravomoćno izrečeni bodovi koji nisu obuhvaćeni rehabilitacijom..mislim da je ona po ranijem ZOSPC-u nastupala u roku 2 a ne 3 godine kao sada, pa bi tu onda ušli samo oni koji nisu njome obuhvaćeni..

2. prekršajni nalog je specifična odluka u prekršajnom postupku koju reguliraju detaljnije odredbe ZP..i moje je mišljenje da se ova mjera prestanka važenja vozačke dozvole može donijeti samo u obliku rješenja...na koje mora postojati i pravo žalbe..ali, s druge strane ako znamo da je neka osoba s vremenom sakupila negativne bodove zbog počinjenih prekršaja, koji su pravomoćno završeni, onda je ovo samo posljedica..

3. ne pozna ju kao takvu, pod tim nazivom, iako postoji zaštitna mjera zabrane upravljanja..

ovo i jeste nekakav pokušaj, ne znam ni sama čega..valjda da se dodatno zakompliciraju stvari..evo, npr. situacija počinjen prom. prekršaj, ide ovaj prekršajni nalog jer osoba ima uvjete/negativnih bodova da se donese prekršajni nalog o ovoj mjeri prestanka važenja vozačke dozvole, ali ide i redovan prekršajni postupak u kojemu npr. bude izrečena rješenjem redovita zaštitna mjera..kako će se ove dvije mjere, paralelno donesene, izvršavati? prvo ova iz rješenja? kolika je opasnost da nastupi zastara izvršavanja mjere prestanka važenja ..? koja svrha je svega toga?

 

da li će se sve ove sporne situacije, a i mnoge druge, riješiti izmjenama i dopunama ZP treba pričekati i vidjeti..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nije to rupa, to je tako regulirano..postoji nemogućnost dvostrukog/višekratnog vrednovanja pravomoćno izrečenih negativnih bodova..

 

ZOSPC

Članak 288.

 

(1) Svi pravomoćno izrečeni negativni bodovi koji su bili temelj izricanja mjere po članku 287. stavku 3. ovoga Zakona ne mogu ponovo biti osnova za primjenu mjere predavanja o posljedicama prometnih nesreća, upućivanja u školu sigurne vožnje i izricanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom niti prestanka važenja vozačke dozvole.

 

a ovaj čl. 287. st.3. kaže:

(3) Vozaču koji se neopravdano ne odazove i nakon što je ponovno pozvan, izreći će se zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom određene kategorije u trajanju od najmanje tri mjeseca.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija