Jump to content

Bivši poslodavac prijeti tužbom


igazs

Preporučene objave

Poštovani,

 

u veljači ove godine zaposlio sam se u jednoj tvrtki. Nakon mjesec dana, nezadovoljan poslom i uvjetima, dao sam otkaz. S poslodavcem sam sklopio sporazum o raskidu ugovora o radu na određeno vrijeme i počeo sam odrađivati otkazni rok koji je istekao 20.4. ove godine. Nakon toga sam svojom dobrom voljom još nekoliko puta došao na bivše radno mjesto i pomagao oko nekih stvari. To sam činio iako mi nije isplatio zadnju plaću (obećao je da će biti idući tjedan, pa onda opet idući tjedan). Konačno, kada sam poslao e-mail s pitanjem kada mogu očekivati novac, nisam dobio odgovor. Tada sam ponovno otišao na staro radno mjesto i pitao za plaću. Rečeno mi je da postoje greške u projektima koje sam radio i neka dođem za par dana da se dogovorimo. Kada sam došao nakon par dana, poslodavac me dočekao s praznim papirom i olovkom te tražio da napišem svoje očitovanje o učinjenoj šteti. Odbio sam i otišao (naravno, bez plaće). Uskoro mi je poštom stigla obavijest o tome da neovisna komisija (?!) preispiutuje projekte na kojima sam radio i poručuje mi se da će naknada štete koju sam navodno namjerno učinio biti potraživana sudskim putem.

 

Koliko je to utemeljeno? Pogotovo jer sam 95% projekata naslijedio a da nisam bio upućen u njihov razvoj (u firmi nije ostao nitko tko bi me uputio u posao). Ako sam napavio štetu, zašto nisam obaviješten odmah nakon isteka otkaznog roka, već je poslodavac pristao da pomažem iako nisam više morao - sve dok nisam pitao za plaću...

 

Zahvaljujem na Vašim sugestijama!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Neisplata plače je jedna stvar, a pravljenje eventualne štete druga. Pravljenje štete je relativna stvar. Može se reći da čitanje na internetu je pravljenje štete firmi itd.

Koliko znam sve normalne firme imaju policu osiguranja u slučaju da u svom poslu naprave nekakvu štetu. Nisi ti osobno odgovoran. Pogotovo, ako nisi neki ovlašteni projektant tj. nemaš žig.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Igasz,

ti ćeš svom poslodavcu uputiti Zahttjev za zaštitu prava i tražiti splatu plaće prema čl.84. Zakona o radu (a ako ti nije dao i obraćun i obraćun plaće prema čl.85 istog zakona): Sve ovo ćeš učiniti po dospjelosti isplate kaj znaći da dan kad je isteklo 15 dana od proteka mjeseca koji si zadnji odradio.U zom ćeš zahtjevu upozoriti poslodavac da ukoliko ti neda obraćun i neisplati plaću da ćeš biti prtimoran oratiti se inspektoratu za radne odnose i konačnici sudu.Zahtjev šalješ isključivo poštom,preporučeno sa povatnicom.sačekaš 15 dana da ti odgovori(ali i ne mora) i nakon toga prijava i tužba sudu.

Nema razgovora. A o šteti koju si ventualno počinio sve si ćuo prethodno. :namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Drvosjeca je napisao:

Mislim da taj poslodavac izmišlja gluposti s ciljem da te preplaši i ne da plaču.

Ti imaš sve na papiru, da si radio tu i tu od tad do tad i nisi dobio plaču. To je jedino šta zanima sud. A on neka priča svoje priće o šteti. :-D

 

Sa zadnjom rečenicom se baš i ne bi mogao bezrezervno složiti.

 

Bez obzira je li ta šteta stvarna ili 'napakirana', malo više opreza u vezi takve tužbe ne bi bilo naodmet.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija