Jump to content

Carina na dječju opremu iz Mađarske


Sanjy

Preporučene objave

Lijepo bih molila za odgovore na sljedeća pitanja:

 

Želim uvesti dječja kolica iz Mađarske čija je cijena bez njihovog PDV-a 235 Eura. Na ovu cijenu platit ću još njihov PDV te poštarinu od 17 Eura s obzirom da će mi kolica biti dostavljena poštom u Sloveniju.

 

Nakon ovog trebam uvesti kolica iz Slovenij u Hrvatsku. Da li se na ovaj uvoz treba platiti carina s obzirom da se radi o dječjoj opremi? Da li plaćam PDV na carini? Da li plaćam još neke dodatne carinske takse?

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

iako i sam posjećujem ovaj portal i volim raspravljati ipak savjetujem da takva pitanja postavite na nadležnom mjestu tj u carinarnici prema mjestu prebivališta.

Ipak,vi možete u RH bez plaćanja carine i PDV-a unijeti robu nekomercijalne naravi u vrsti i količinama koje nisu namijenjene preprodaji, već osobnim potrebama putnika i članova njegove obitelji,u koliko njena ukupna vrijednost ne prelazi 1000 kuna( tu spadaju i diječja kolica)

Dakle, kako se u slučajevima kada se zbog više vrsta robe koja se nalazi u prtljazi putnika, može istu rasporediti na više osoba koje se nalaze u prijevoznom sredstvu, moguće je primijeniti oslobođenje od plaćanja uvoznih davanja zbrajanjem iznosa od 1000 kuna za svakoga putnika, neovisno što je za robu ispostavljen samo jedan račun na svotu višu od 1000 kuna.

Ako se radi o kolicima vrijednosti 1100 kuna na žalost po propisu trebali bi platiti carinu i PDV na kompletan iznos, a ne samo na onu razliku od 100 kuna.

Dobro je znati i ovo:

Obračun uvoznih davanja moguće je obaviti na graničnom prijelazu, ukoliko vrijednost robe ne premašuje 5.000 kuna, i to primjenom jedinstvene stope carine od 10%. U slučaju da je roba vrijednosti veće od navedene, putnik će se uputiti na provedbu redovnog postupka carinjenja na unutrašnjoj carinarnici.

Ukoliko je predmet obračuna carine roba podrijetlom iz zemalja s kojima Republika Hrvatska ima zaključene ugovor o slobodnoj trgovini ( na primjer kolica iz Mađarske -EU), po putnikovom zahtjevu se može primijeniti odnosna niža stopa carine ili stopa "slobodno", i tada se na graničnom prijelazu može ocariniti roba do vrijednosti 1.200 EUR-a. Pri tome neće morati podnositi potvrdu EUR.1 ili izjavu na računu, kao dokaz o podrijetlu, već će se kod unosa predmeta kućanstva koji nisu trgovačke naravi prihvaćati da su proizvodi s podrijetlom iz zemalja ugovornica. U obrazac obračuna upisuje se napomena da je primijenjeno povlašteno podrijetlo s napomenom na temelju koji isprave je primijenjeno povlašteno podrijetlo (npr. temeljem oznake podrijetla na proizvodu ili ambalaži, oznake podrijetla na certifikatu proizvoda i sl.).

inače dječja kolica tarifni broj 8715 00 10 imaju stopu sl što znači da nema carine, ali ima PDV.

Budući su vaša kolica 235 eura što je cca 1700 kuna, znači trebali bi platiti davanja.

Ali uvijek se nađe neki carinik ili carinica koja se kad vidi dječja kolica raznježi pa samo mahne, ali to je već druga priča.

sretni i veseli bili :frajer:

 

:beba: :beba: :beba:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija