Jump to content

tehnološki višak


malinaaa

Preporučene objave

trebam pomoć. dobila sam otkaz nakon skoro 31 godine radnog staža. fali mi jedna godina za prijevremenu mirovinu. no, stvr je ovakva: firma u kojoj sam radila do prije manje od godinu dana otišla je u stečaj, dio firme u kojem ja radim kupila je jedna druga firma kod koje sam u zadnjih skoro godinu dana radila po ugovoru na određeno. pritom je zadržala stotinjak radnika. sada je podijelila 30 otkaza (MEĐU KOJIM SAM I JA). razlog je što smo tehnološki višak. međutim, od 12.mj prošle godine do unazad tjedan dana kad sam dobila otkaz radili smo punim kapacitom, noćni rad, subote... također napominjem kako imam 31 godinu radnog staža, sedmeročlanu obitelj u kojoj jedino ja radim, prema tome i obveze uzdržavanja. ostale su mnogo mlađe žene koje imaju manje obitelji. zanima me sljedeće:

1. imam li ikakvu podlogu za tužbu da me se vrati na posao? ako imam u kojem roku ju moram podnjeti?

2. je li moj poslodavac smio meni dati otkaz s naslova tehnološkog viška ako je obim pola bio kao što sam gore navela?

3. jesam li morala imati kakvu zaštitu od otkaza spram drugih zaposlenika? odnosno jel se moralo uzeti u obzir moju dob, blizinu mirovini, obveze uzdržavanja?

4. načula sam kako bi se u slučaju tolikog broja otkaza, kao i otkaza starijim osobama trebalo konzultirati i neko predstavništvo radnika (sindikat, radničko vijeće ili što treće za koje ne znam da li uopće postoji više u firmi u kojoj se iz dana u dan nešto mijenje), ako da koje ono ovlasti ima?

5. poslali su me na godišnji ovaj tjedan i kad se vratim sa godišnjeg pripremljen mi je otkaz, pa me zanima bih li išta postigla kad bi sada uzela bolovanje? jel me smije i onda otpustit?

možda sam malo zakomplicirala, ali tak je kad sam neupućena u materiju, andam se da će mi netko pomoći i to brzo, ako nešto nije jasno rado ću pojasniti. hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija