Jump to content

Istek ugovora u trudnoći, naknada ako nađem novi posao?


Tipkaz

Preporučene objave

Pozdrav svima!

Molim vas za pravni savjet.

Zaposlena sam na određeno, ugovor prestaje sredinom 6.mjeseca. Prije isteka ugovora morala sam otvoriti komplikacije za očuvanje trudnoće.

Postoji mogućnost da se nakon tog otkaza zaposlim negdje drugdje, a predviđeni termin poroda je 11.mjesec. Ako se uspijem zaposliti, kako mi se računa iznos porodiljne naknadne? Da li su dovoljne 2 isplaćene plaće tog novog radnog mjesta ili ne? Kada bi se trebala javiti na novo radno mjesto nakon što mi istekne ugovor na trenutnom radnom mjestu?

Unaprijed hvala na svim odgovorima! :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zaposleni ili samozaposleni roditelj koji ne ispunjava uvjet staža osiguranja u

trajanju od najmanje 12 mjeseci neprekidno ili 18 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine

(prethodno osiguranje), za vrijeme korištenja prava Zakonu ima pravo na novčanu

naknadu koja iznosi 50% proračunske osnovice

 

Osnovicu za utvrđivanje naknade plaće čini prosječni iznos plaće koja je osiguraniku isplaćena u posljednjih šest mjeseci prije mjeseca u kojem je nastupio slučaj na osnovi kojeg se stječe pravo na naknadu plaće, neovisno na čiji teret se isplaćuje ako posebnim zakonom nije drukčije propisano. Iznimno od stavka 1. ovog članka ako osiguraniku nije isplaćena niti jedna plaća, odnosno ako je isplaćena samo jedna plaća u propisanom šestomjesečnom razdoblju, kao osnovica za naknadu plaće uzima se plaća isplaćena do dana nastanka osiguranog slučaja na osnovi kojeg se stječe pravo na naknadu plaće, odnosno plaća pripadajuća prema ugovoru o radu, drugom ugovoru ili pojedinačnom aktu. Tako utvrđena osnovica za naknadu plaće, kada se naknada plaće isplaćuje na teret sredstava Zavoda, ne može biti viša od propisane najniže osnovice osiguranja koja služi za obračunavanje i plaćanje doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje važeće za mjesec koji prethodi mjesecu u kojem je nastupio osigurani slučaj, umanjene za doprinose iz osnovice, porez i prirez. Ako je osiguranik u posljednjih 6 mjeseci bio zaposlen kod dva ili više poslodavaca, osnovica za naknadu plaće određuje se od plaće koja je osiguraniku isplaćena u svih 6 mjeseci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija