Jump to content

Retroaktivna naplata alimentacije


bebili11

Preporučene objave

U nadi da ćete mi pomoći, lijepo vas pozdravljam.

Postavit ću pitanje za koje možda već postoji odgovor, ali ja ga jednostavno nisam našla ili ga nisam propisno shvatila.

Naime, samohrana sam majka jednog djeteta koje će za par mjeseci navršiti 10 godina, a kojeg imam iz jedne kratke veze.

 

Godinu dana nakon rođenja djeteta, kod Centra za soc.skrb sam imenovala oca koji po pozivu Centra nije priznao očinstvo.

Prije mjesec dana svojevoljno je priznao očinstvo i prihvaća plaćanje alimentacije koje još kod suda moramo riješiti, kao i uostalom skrbništvo i viđanje djeteta.

Ovih dana namjeravam podnijetu sudu prijedlog za reguliranje statusa djeteta u vanparničnom postupku. Može li mi tko reći kako otprilike izgleda taj zahtjev, tj. da li možda postoji kakav predložak.

Ono što mi je još bitnije, a što mi nikako nije jasno (čitala sam i Obiteljski zakon i njegove Izmjene i dopune, te rasprave po forumima)jest da li imam pravo, u ime djeteta, tražiti isplatu alimentacija za proteklo razdoblje (negdje se spominje 5 godina)? Da li nastanak obveze alimentacije, u mojem slučaju, nastaje danom kad je on priznao dijete pa nadalje ili mogu tražiti i retroaktivno (i ako mogu, koliko vremena unazad)?

Unaprijed zahvaljujem na svakom danom odgovoru,

:-) .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uskacem ko proleter,ispricavam se...

Zanima me ta retroaktivna alimentacija,naime pokusaj sporazuma o 2oo6 neuspio, pa tuzba 2oo7 i do dan danas razvod neokoncan, niti kune za djete da bi prosli mjesec napokon sutkinja dodjelila privremenu od 1400 kn al gluhom bilo..

Sad kako i na koji nacin i na osnovu cega trazit tu retroaktivnu alimentaciju, od dana pokretanja tuzbe il od dana pokusaja sporazumne rastave i jel je uopce moguce trazit,jer po njegovim tvrdnjama nece uopce placat nikakvu alimentaciju jer kao zivimo zajedno u istom kucanstvu (to se svodi na njegovo prespavanje dva dana tjedno ) a u meduvremenu zapravo zivi s majkom

i zapravo dal mi netko moze objasnit tu retroaktivnu alimentaciju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija