Inesica objavljeno: 9. lipanj 2011. Dijeli objavljeno: 9. lipanj 2011. Molim za pravni savjet! Radim u 1 firmi u Zg već 3 godine. Vlasnik ima još 3 firme u Zg i nedavno je kupio još 1 u Sisku! Uskoro se firma u kojoj radim, i ljudi sele iz Zg u Sisak. Imam ugovor na neodređeno vrijeme koji je sklopljen puno prije kupnje nove firme u Sisku. Imam dijete od 2 godine koje ide u jaslice, a muž mi radi u 3 smjene (ujutro od 6h- popodne 14h- noćna 22h). Ne mogu dijete voditi u jaslice prije 6h(kad je muž od 6h a ja od 7h u Sisku) i dolaziti po dijete poslije 17h (kad mi muž radi popodne). Koja su moja prava i obveze, ako kažem da ne mogu putovati u Sisak svaki dan na posao? Koja su prava i obveze poslodavca? Da li mi moraju osigurati posao u drugoj firmi od istog vlasnika, kojoj je sjedište u Zg? Ako ne, što moram dalje poduzeti? Ovo mi je stvarno HITNO, molim vas za savijet, jer imam malo dijete, i ne smijem ostati bez posla! Hvala puno unaprijed! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
mokronoge odgovoreno: 9. lipanj 2011. Dijeli odgovoreno: 9. lipanj 2011. Bilo bi vam najbolje da se obratite poslodavcu iznesete svoju situaciju i zamolite da vas prebaci u neko od trgovačkih društava koje ima u Zagrebu. Ili barem da vam smjene drugačije rasporedi, (odnosno radno vrijeme- početak i završetak) zbog djeteta. Budite oprezni ukoliko vam da Otkaz s ponudom izmijenjenog ugovora o radu. Ako ga prihvatite imate pravo pred sudom tražiti osporavanje dopuštenosti takvog otkaza, ali ako cijelo trgovačko društvo seli, sud vam neće moći donijeti odluku da vas ostavi u Zagrebu, ako u Zagrebu toga trgovačkog društva neće biti. Mislim da Vam ne mora osigurati posao u drugom trgovačkom društvo koje je u vlasništvu istog poslodavca, jer se radi o sasvim drugom trgovačkom društvu. U svakom slučaju nemojte nagliti sa odlukom i dovesti se u situaciju da ostanete bez posla. Koristite pravo na godišnji odmor, tražite drugi posao, samo nemojte donijeti odluku na prečac. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Inesica odgovoreno: 9. lipanj 2011. Autor Dijeli odgovoreno: 9. lipanj 2011. Hvala na odgovoru. Kakav je to "Otkaz s ponudom izmijenjenog ugovora o radu"? Što bi mi oni u takvom ugovoru mogli ponuditi? Zaboravila sam napomenuti da su sve firme od tog istog vlasnika pod Upravom jedne grupe, kojoj je sjedište u ZG. Da li to što mijenja? Moraju li mi u takvoj situaciji ponuditi posao u drugoj firmi, koja je pod istom Upravom? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
mokronoge odgovoreno: 9. lipanj 2011. Dijeli odgovoreno: 9. lipanj 2011. Predugo je da Vam sad prepisujem članke, pogledajte na internetu NN 146/09 Zakon o radu - članak 115. Suštinski, ponudi Vam otkaz sa istodobnom ponudom za sklapanje novog ugovora o radu. ( drugo radno mjesto, drugačija plaća, drugačiji raspored radnog vremena, drugo mjesto rada..) Ako ne prihvatite, može vas otpustiti. Ne velim da će Vam ponuditi takav ugovor, nego Vas samo upozoravam na mogućnost. Činjenica da više društava ima istu upravu ne mijenja na stvari da je to (ako je) drugo trgovačko društvo. Ili činjenica da su svi u vlasništvu iste osobe. Jer ako vi radite primjerice za društvo A d.., a vlasnik je ujedno i vlasnik društava B d.. i društva C d.. to su različita društva. Ja bih na vašem mjestu prvo lijepo zamolila uz iznošenje razloga, a ako druga društva obavljaju slične ili iste djelatnosti, vjerojatno postoji mogućnost da vas zaposle na isto ili slično radno mjesto u drugom društvu. Dobrog radnika nitko ne želi izgubiti. I uvijek se ako ima volje sa obje strane nađe neko kompromisno rješenje. Puno sreće Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Sizif odgovoreno: 9. lipanj 2011. Dijeli odgovoreno: 9. lipanj 2011. mokronoge je napisao: Suštinski, ponudi Vam otkaz sa istodobnom ponudom za sklapanje novog ugovora o radu. ( drugo radno mjesto, drugačija plaća, drugačiji raspored radnog vremena, drugo mjesto rada..) Ako ne prihvatite, može vas otpustiti. Ne velim da će Vam ponuditi takav ugovor, nego Vas samo upozoravam na mogućnost. Mislim da je važno napomenuti da se ovakva vrsta otkaza smatra sporazumnim otkazom, uz sve posljedice koje takva vrsta otkaza za sobom vuče. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Inesica odgovoreno: 9. lipanj 2011. Autor Dijeli odgovoreno: 9. lipanj 2011. Hvala puno, još jednom, na odgovorima. Nadam se da će biti dobre volje od strane poslodavca da se nađe kompromisno rješenje... Pozdrav! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Inesica odgovoreno: 16. rujan 2011. Autor Dijeli odgovoreno: 16. rujan 2011. "Osvježavam" temu s novim informacijama i pitanjima.. Naime, firma je ljudima ponudila izmijenjene ugovore o radu (drugo radno mjesto, puno manje plaće, izmijenjeno mjesto obavljanja rada - Zagreb i Sisak), a onima čije se dosadašnje radno mjesto ukida, a nisu pristali na nove ugovore, ponudili su otkaz radi gospodarskih razloga. Ja još uvijek čekam svoj novi ugovor, a s obzirom da niti moga radnog mjesta (po starom ugovoru) već duže vremena nema, pretpostavljam da će biti sličan kao i gore opisani novi ugovori. Mene zanima, da li firma mora u ovakvom slučaju dati otpremninu ljudima koji dobivaju otkaz? Tko sve ima pravo na otpremninu? (Ja u ovoj firmi radim 3,5 godine). Kako se računa minimalna zakonska otpremnina? Da li imam pravo na nadoknadu s burze rada, ako dobijem i poslovno uvjetovani otkaz (jer se firma seli iz Zg u Sisak, a ja fizički ne mogu putovati tamo na posao, iz ranije spomenutih razloga - malo dijete, jaslice, javni prijevoz...)? Da li moram iskoristiti god.odmor iz 2011.godine, ako sada uskoro dobijem otkaz(a nisam koristila ni 1 dan), ili mi firma može isplatiti te dane? I u kojoj visini se GO isplaćuje? Puno pitanja, ali nisam stručnjak za pravne stvari, pa Vas molim za pomoć.. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.