Jump to content

razbojništvo - pravično suđenje u razumnom roku


anonimno

Preporučene objave

od 96 vodi se postupak protiv mene za kazneno djelo razbojništva počinjeno u 94, otad je sazvano 6 ili 7 rasprava od kojih nije održana niti jedna zbog neodazivanja okrivljenika (ima nas 3, ja sam se uvijek odazvao), moj advokat kaže da će predmet ići u zastaru nakon 24 god jer navodno nemogu pronaći moje suokrivljenike, po zanimanju sam profesor i imam problema sa uvjerenjem o nekažnjavanju, nedužan sam i želim da mi se pruži da prilika da se obranim od optužbe, šta da radim? jeli prekršeno neko moje pravo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

12 godina, gotovo sigurno je povrijedjeno tvoje ustavno pravo na sudjenje u razumnom roku.

predlazem da se prvo dopisom obratis predsjedniku suda (i jedan primjerak na broj spisa) u kojem zamolis zurno postupanje u odnosu na tebe, odnosno primjenu apsolutno svih zakonom propisanih mogucnosti u odnosu na suokrivljenike koji evidentno izbjegavaju suocenje s optuzbom, sve uz navodjenje konkretnih problema koje imas zbog tog postupka i/ili podnosenje, eh sad, vise nije ustavna tuzba nego nesto drugo, mislim zahtjev za zastitu prava na sudjenje u razumnom roku (ali nisam siguran) neposredno visem sudu.

slucajevi u kojima okrivljenik trazi zastitu tog(pripadajuceg mu!) prava su u praksi ustavnog suda bili vrlo rijetki, ali ustavni sud je bio iznimno osjetljiv na takve zahtjeve pa, iako nedavne zakonske promjene jos uvijek nisu rezultirale preksom na koju bih te mogao uputiti, nema niti jednog razloga da se neposredno visi sud ne bi postavljao kao i ustavni pa vjerujem da imas odlicne sanse za uspjeh.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

odvjetnika po službenoj dužnosti koji veli da kao okrivljenik u kaznenom postupku nemam pravo na 'razumni rok',

 

lik nema pojma, ustavna 29-tka doslovno urla o "sumnji ili optuzbi zbog kaznenog djela" u istoj recenici sa nepristranim sudom i razumnim rokom.

druga je stvar sto velikoj vecini okrivljenika protek vremena ide u prilog, pa su zahtjevi za zastitu tog prava od strane okr. iznimno rijetki.

dobar odvjetnik ti vjerojatno moze pomoci u ubrzanju postupka, no ja bih na tvom mjestu bez obzira na to otkazao punomoc odvjetniku koji tvrdi da okr nema pravo na sudjenje u razumnom roku, jer ako to ne razumije, tko zna koliko je jos propusta kadar napraviti....

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

eh sad, vise nije ustavna tuzba nego nesto drugo, mislim zahtjev za zastitu prava na sudjenje u razumnom roku (ali nisam siguran) neposredno visem sudu.

 

 

 

Da, ovo je točno. Ispričavam se zbog velikih slova, ali samo pasteam sa www.usud.hr :

 

- NAKON STUPANJA NA SNAGU ZAKONA O SUDOVIMA 29. PROSINCA 2005. USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE NE ODLUČUJE U PRVOM STUPNJU O POVREDI PRAVA NA SUĐENJE U RAZUMNOM ROKU.

NOVO PRAVNO SREDSTVO JE ZAHTJEV ZA ZAŠTITU PRAVA NA SUĐENJE U RAZUMNOM ROKU (vidjeti članke 27. i 28. Zakona o sudovima - Narodne novine, broj 150/05.).

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala, zanima me još šta mislite o ovome: po mojim neprovjerenim informacijama jedan od supotuženika se nalazi u BiH (ima dvostruko državljanstvo), šta ako suđenje nije moguće sprovesti do kraja zbog nedostupnosti optuženika pravosuđu, jel moguće obustaviti postupak ili imam pravo samo na naknadu štete ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

od 96 vodi se postupak protiv mene za kazneno djelo razbojništva počinjeno u 94, otad je sazvano 6 ili 7 rasprava od kojih nije održana niti jedna zbog neodazivanja okrivljenika (ima nas 3, ja sam se uvijek odazvao).... jer navodno nemogu pronaći moje suokrivljenike

 

jako mi je čudno da se zbog nemogućnosti osobnog pristupa ove dvojice okrivljenika, nije išlo na suđenje /njima/ u odsutnosti..jer ipak su prošle tolike godine da ih se nije uspjelo dovući na raspravu, pa čemu onda uopće na tome i ustrajati..

vi kažete da ste nedužni..to je vaše osobno mišljenje..ali, pitanje je što se nalazi u sudskom spisu, kakvi dokazi postoje, jer da ste doista nedužni, da nema ništa što bi vas teretilo kao njihove supočinitelje, niti jedan dokaz, sud je mogao bez problema u odnosu na vas razdvojiti postupak i donijeti odluku..

dakle, postoji više mogućnosti kako se moglo postupiti, a sada..zašto nešto od toga nije napravljeno, to može saznati ili već zna, vaš odvjetnik koji je više upućen u cijeli postupak i ima pravo uvida u spis..

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

... po mojim neprovjerenim informacijama jedan od supotuženika se nalazi u BiH (ima dvostruko državljanstvo), šta ako suđenje nije moguće sprovesti do kraja zbog nedostupnosti optuženika pravosuđu, jel moguće obustaviti postupak ili imam pravo samo na naknadu štete ?

 

kako mislite obustaviti postupak? u odnosu na koga? vas?

teško da će se kazneni postupak za ovakvu vrstu kaznenog djela obustavljati zbog nedostupnosti nekog okr.

uzmite si odvjetnika, neka izvrši uvid u spis i u dokaze, i ako doista nema ništa što bi vas teretilo, može sudu predložiti razdvajanje postupka, obrazložiti to, može predložiti i suđenje u odsutnosti iako je to dužnost suda i do-a..

 

jedno pitanje:

jeste li vi i ova dvojica ispitani u istrazi pred istražnim sucem ili njih dvojica nisu do sada uopće dali svoju obranu, niti u istrazi ni tijekom gl. rasprave?

od kada njih nema?

da li je bilo uvijek da na gl. raspravu ne dođu obojica, ili jednom ne dođe jedan, drugi puta drugi i tako se igraju sa dolascima..?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razdvajanje postupka je odbijeno, suđenje u odsutnosti nikada nitko nije predložio, svaki od njih je bio dva puta prisutan, nikad zajedno. Na predzadnjoj raspravi je bio jedan, a na zadnjoj samo ja. Svi smo ispitani pred istražnim sucem još 96 kao što je vidljivo iz sudskog spisa kojeg sam temeljno proučio. Niti jedna rasprava još nije održana (nije započeto ispitivanje svjedoka itd), uvijek samo zapišu tko se odazvao i to. Nema nikakavih materijalnih dokaza koji me terete osim izjave suoptuženika. Dakle pod pretpostvakom da dobijem zahtjev za razumnim rokom šta mogu očekivati uz odštetu?

PS: Jel moguće raspisati međunarodnu tjeralicu u ovakvim slučajevima ?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zašto nije bilo razdvajanja (jer postoji jedinstvo dokaza, i potrebno vas je svu trojicu ispitati iz razloga što se međusobno teretite) i zašto nije došlo do suđenja u odsutnosti (malo se dođe, malo ne, uvijek u nekim kombinacijama, a pitanje je i kakve su dostave poziva..uredne ili neuredne, što sudu može predstavljati problem na način da nema uvjeta da odredi dovođenje, pa ako bude neuspješno da se ide sa prijedlogom za pritvor..)..ima tu niz "caka" o kojima ovisi postupanje suda i korištenje mogućnosti koje nudi ZKP..

 

prvo se mora odrediti pritvor, zatim ide raspisivanje tjeralice..a ako se pokaže da je okr. u stranoj državi, može i međunarodna tjeralica..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija