Jump to content

Jednostrano smanjenje zaostale plaće od strane poslodavca

Yautja

Preporučene objave

Problem je ovakav:

firma je zbog gospodarskih razloga dala otkaz gotovo svim radnicima krajem svibnja. Krajem travnja je isplatila plaće za siječanj i veljaču, ALI umanjene za nekih 30-40%, te smo s tim platnim listama dobili i liste s dugom kompanije prema nama za te mjesece.

Problem se dogodio sada kada smo dobili poštom platne liste za ožujak i travanj. Bez da smo informirani o promjeni, firma je smanjila vrijednost boda (Ugovori o radu su definirani visinom bodova, a vrijednost boda Pravilnikom o radu), sa 6,4 kune bruto na 0,75 kuna. Time su isplaćeni zakonski minimuni za plaće.

Za prva dva mjeseca ove godine znali smo da ćemo dobiti umanjene i da će nam firma biti dužna ostatak, ali ovim smanjenjem oni žele ovaj ostali dug izigrati.

Najbolje od svega na listama plaća za veljaču, ožujak i travanj, koje su nam trebale za HZZ zbog naknade, a koje nam je dao poslodavac, stoje plaće s visinom boda od 6,4 kune bruto!!! Znači lagali su ili nama ili HZZu.

Koji točno zakon oni krše?! Po mojoj logici, ukoliko su mijenjali pravilnik SADA, mi smo morali biti obavješteni o novoj vrijednosti boda, a to bi trebalo stupiti na snagu tek sa slijedećim mjesecom, ne za ono što je već odrađeno, makar nije isplaćeno.

Dijeli na drugim stranicama

• 1 mjesec kasnije...

Ako više ne namjeravaš raditi u toj firmi idi kod odvjetnika i pokreni radni spor. Nema potrebe da govorim kako i sam to možeš i što još trebaš učiniti jer max. 2000 kuna če ti uzeti odvjetnik a i to če ti se vratiti na kraju kao naknada parničnih troškova.

Opčenito poslodavac u RH radniku ne smije smanjiti plaću.

Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija