Jump to content

Zaštita 2/3 plaće obrtnika?


Slavujj

Preporučene objave

  • 5 mjeseci kasnije...

I mene to zanima, ali nigdje nisam našao odgovor.

Prvo sam dobio u Fini 2 odgovora da uopće ne mogu otvoriti zaštićeni račun, a onda 2 odgovora da ipak mogu.

 

Pa ako ga otvore, jedini način da mi nešto sjedne na taj račun je da mi kupac uplati 2/3 računa na taj zaštićeni račun, a 1/3 računa na žiro račun obrta.

 

Druge nema....barem ja tako vidim....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pošto još nismo dobili odgovor, ja ću malo opširnije objasniti svoj slučaj.

------------------------

Vlasnik sam obrta i jedini zaposlenik u svom obrtu koji obavlja uslužnu djelatnost.

Nastupila je ovrha uslijed dugovanja po kreditnoj kartici.

Blokirani su mi svi računi, tekući, žiro račun(poslovni).

 

Poslao sam upit u Finu da mi kažu kakav status imam kao obrtnik, tj. dali imam pravo na zaštićeni račun.

Dobio sam nekoliko oprečnih odgovora, od toga da imam status isto kao i fizička osoba, pa samim time i pravo na zaštićeni račun, do toga da nemam pravo na to.

Ja sam sebi uredno uplaćivao plaću sa svojeg poslovnog računa na svoj privatan račun u iznosu od 5,000kn/mj.

 

Svejedno, ispunio sam zahtjev (OBAVIJEST iz članka 122. stavka 1. Ovršnog zakona)da mi se odobri zaštićeni račun u banci, gdje su mi svi računi.

 

Ukoliko mi se odobri taj račun, ja sam sebi ne mogu uplaćivati plaću na taj zašt.račun, pošto mi je i dalje blokiran žiro račun.

Jednostavno, ne vidim način kako da si uplatim nužna sredstva za moj život.

 

Uplate na moj žiro račun funkcioniraju tako da kad ja obavim uslugu klijentu, i ispostavim mu mjesečni račun (fakturu), on uplati na moj račun.

 

Ja vidim jedino 2 načina:

 

- Znači, teoretski, jedini način je da mi klijenti uplaćuju 1/3 plaće na zašt.račun, a 2/3 na poslovni račun.

Iako sam svjestan da to tako neće ići, ali razmišljam na glas.

Normalno, pod uvjetom da broj računa klijenta navedem u tom obrascu u Fini, jer jedino tada će oni moći uplatiti. Za sada je samo moj broj žiro računa uveden u Fini kao račun poslodavca koji uplaćuje plaću, i jedino sa tog računa je moguće prebaciti sredstva na zaštićeni račun, što mi je onemogućeno jer je pod blokadom.

 

- privremena deblokada žiro računa u svrhu uplate 2/3 plaće na zašt.račun (ili uputiti pismeni zahtjev Fini da mi se odobri povrat sredstava u iznosu od 3.536,67 kn direktno na zašt.račun, jer mi je već "popapalo" oko 9,000 kn).

 

Dali Vi vidite rješenje?

 

Također, dali je moguće sada, kada je već nastupila ovrha, postići dogovor sa kartičarskom kućom o obročnoj otplati duga, pošto je vrlo izgledno da ću vrlo brzo izgubiti sva novčana sredstva nužna za rad obrta i za život, pa ću biti primoran zatvoriti obrt, a do tada ću uspjeti otplatiti samo oko 30% uklupnog duga kart.kući.

Znači, bilo bi u obostranom interesu da se postigne dogovor, jer bi uspio otplatiti kompletan dug prema kart.kući za 3 do 6 mjeseci.

 

Znam da sam to trebao napraviti prije, ali sad mi je kasno.

 

Sve dugove namjeravam otplatiti, i neosporavam ih, ali nastali su teškom financ. i životnom situacijom gdje praktički skrbim za majku (na burzi), 2 brata (nezaposlena) i oca (u mirovini).

 

Posjedujem jedino 15 god. stari automobil koji mi je nužan u obavljanju poslova uslužne djelatnosti obrta, i koji vrijedi na tržištu 30% duga prema kart.kući.

 

 

Zahvaljujem na brzim odgovorima.

 

:palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

evo mene opet...

 

Zvao sam HOK, i dobio odgovor da po zakonu obrtnici NEMAJU pravo na zaštićeni račun, odnosno nemogu primati 2/3 plaće zato što u zakonu stoji da se radi o PLAĆI a ne o DOHOTKU.

 

Pošto ta promjena još nije uvedena u zakon, za sada obrtnici NEMAJU ista prava kao FIZIČKE osobe, iako ih FINA izjednačuje po pitanju OVRHA.

 

Znači, kad nastupi ovrha na obrtnikom, uzimaju se SVA sredstva, bez obzira dali su ta sredstva nužna za daljni rad obrta, i životnu egzistenciju.

 

Tako da, barem u mom slučaju, pošto sam mali obrtnik, bit ću primoran zatvoriti obrt, potražiti drugi posao, i tek onda kada dobijem prvu plaću, otplaćivati svoj dug sa 1/3 od plaće, koji vjerojatno neće biti dostatan ni za kamate, pa ću ostati doživotno dužan.

 

Da ne pričam da ću u tom periodu vjerojatno morati smisliti kako otplaćivati pretplatu za mobitel, internet, osiguranje automobila, kredite, minuse u banci...

 

Nažalost, iako mi je obrt poslovao dobro, i bio sam u plusu, radi jednog zaostalog duga iz vremena prije obrta, gdje sam kod prošlog poslodavca zbog 3-mjesečnog kašnjenja plaća, te na kraju i neisplaćenih 3 mjeseca plaća, bio primoran se zadužiti, te mi je na kraju taj dug zapečatio sudbinu obrta.

 

Sretno svima...ja odo' među FIZIČKE osobe....možda mi bude bolje.....nakon 40 godina

:-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Pozdrav Zvrk,

 

Nemaju sluha ni HOK ni FINA po pitanju obrtnika, premda bi se dalo raspravljati o tome do vijeka, čak sam vidio novog predsjednika HOK-a na Kapital Networku koji priča o dva velika problema obrtništva: odgovornost cijelom imovinom i loša zaštita u slučaju ovrhe... predlaže da se ugledamo na francuze koji to imaju dobro riješeno... odgovara se samo unesenom imovinom.... no dok se mi ugledamo na francuze, proći će još 2 desetljeća a u međuvremenu zube o klin ;)

 

Da skratim vidim nekoliko varijanti za nastavak poslovanja, neke su čak i legalne :D

 

1. Otvorite doo

Otvorite doo na nekog člana obitelji, i zaposlite se u tom doo-u. Kad skupite neku lovu onda plaćajte obrtu usluge kako bi riješili dug.

Na ovaj način samo 1/3 plaće vam ode na dug, a od ostatka se može živjeti. Samo pazite nemojte sklapati cesije pa plaćati izravno s doo-a obzirom da je isto kažnjivo kad vam je račun blokiran.

Ako želite prvo skinuti poreznu s vrata, a netko drugi vam sjedi na računu, dogovorite s referentom usklađivanje kartica i prijeboj (da ilegalno je, to i oni sami kažu ali će vam progledati kroz prste jer njima dajete pare ;)

Usput mislim da se 1/3 ne uzima sa putnih troškova i sličnih isplata, što je još jedna od prilika za izvući novce za preživljavanje.

 

2. Otvorite doo vani

Ako nemate rođaka koji bi bio vlasnik doo-a, obzirom da će vama odmah sjesti na vlasnički udio, možete otvoriti doo u nekoj zemlji vani, tipa Belize i onda ta tvrtka otvori doo u Hrvatskoj. Nisam pravnik, ali mi se kombinacija čini legalna, jer pravna osoba koja otvara tvrtku u Hrvatskoj nije poreznoj ništa dužna. Možete biti i skriveni vlasnik, predstavlja vas odvjetnički ured, a vi ste negdje iza kulisa. Mislim da vas neće previše piliti ako ne isisavate pare iz Hrvatske, no to vjerujem da neće biti slučaj obzirom da je cilj preživiti a ne obogatiti se ;) Ali pitajte najbolje odvjetnika prije nego se upustite u avanturu...

 

Drugi puta, ćemo nadam se obojica biti pametniji, jer treba gledati kako rade lopovi, a ne pošteni ljudi, od njih nitko nema otvoren obrt ali zato imaju po 5-6 doo-ova....... radi takvih i jesmo u blokadi i pod ovrhama ;)

 

Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija