Jump to content

Ne mogu upisati posl. prostor??


anonimno

Preporučene objave

Pregledala sam teme, al zbilja ne nalazim odgovora. Moj problem je što je posl. prostor koji želim upisati u zgradi koja nije etažirana niti je nekretnina uopće parcelirana. Ne mogu položit ugovor u knjigu PU jer se polazu samo ugovori za stanove, ali ne i za posl. prostore. Nekretnina se vodi kao društveno vlasn. i nije upisan nitko tko bi imao pravo korištenja. Zapravo mi nije jasno protiv koga da podnesem prijedlog za upis u ovom slučaju - protiv RH, jer ZV govori kako je svako dr. vlasništvo bez prava upravljanja vlasništvo RH ili protiv Grada zagreba - tako mi kažu kolege ali ne znaju gdje je propisano da je posl prostor u GZ koji se vodi kao društv. vlasništv. zapravo vlasništvo GZ - zna li netko??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoji mogućnost da upišete svoj poslovni prostor, no uz uvjet da je nekretnina - zgrada u kojoj se nalaze - upisana u zk. Zgrada bi se trebala upisati kao vlasništvo investitora - firme koja je gradila zgradu ako imate uredne dokumente i tada biste mogli predati svoje ugovore o kupnji poslovnog prostora. Što bi sve bilo jednostavno ako investitor još postoji tako da može zatražiti provedbu parcelacije i upis nekretnine.

Zato bi vam prikupljanje dokumentacije za upis zgrade trebao biti prvi korak.

No ako investitor više ne postoji možete dogovoriti da se provede cjelokupan postupak - parcelacije i etažiranja, samo ćete tu morati postići dogovor s ostalim vlasnicima...

Znam da zvuči komplicirano (i jest nažalost), no pretpostavljam ( a i iskreno se nadam ;-) da će sve biti lakše kad se krene u usklađenje stanja u gruntovnici s katastrom)...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najprije Vam puno zahvaljujem na odgovorima. E sad, problem je što je meni praktično nemoguće pokrenuti parcelaciju i etažiranje jer posl. prostor je relativno male kvadrature, a u zem. knjigama je u isti uložak upisana gomila zgrada i postići sa svima njima suglasnost i dati se u izradu elaborata je zbilja totalno neekonomično. Tako da mi se čini interesnatan prijedlog kolege iz Rijeke da negdje položim ispravu (odnosno isprave, s obzirom da imam vlasnički slijed) međutim gdje da položim? U knjigu PU sigurno ne mogu jer će me brzo odbiti. Al ako predam i u ZK, vjerojatno će me odbiti. Da li da stalno stavljam nove prijedloge, pa da stalno imam Z na nekretnini?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nažalost, dogodit će vam se upravo to odbijanje ako vam zgrada nije upisana. A nema vam neke veze da imate plombu, kada ne možete provesti upis... šta ćete svakih par mjeseci plaćati pristojbu državi nizašto...

čini mi se da je jedini način da se konačno provede usklađenje katastra i zk, pa bi se onda te neupisane zgrade trebale upisati.

voljela bih i ja da se netko javi s rješenjem, ako se susreo s nečim takvim u praksi jer je sve ovo previše :-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Rekao bih da, nažalost, nema dovoljno podataka za decidirani odgovor; naime:

1) je li kuća u kojoj je poslovni prostor možda ipak upisana (zajedno s ostalom gomilom kuća na istoj parceli) (a "nedostaje" "etažiranje i parcelacija") ili ipak nije; ako je kuća (kojim slučajem) upisana, moglo bi se probati poslovni prostor upisati u sklopu kuće i na parceli kakva ona jest (bez parcelacije), za što je definitivno nužni uvjeti da je kup. ugovor sklopljen prije 01.01.97. (vidjeti prijelazne i završne odredbe Zakona o vl. ...)

2) ukoliko kuća nije upisana u zk (a u katastru jest, na parceli koja odgovara dijelu VELIKE parcele u zk), mislim da bi prvi korak bio pribaviti rješenje o dodjeli zemljišta investitoru te kuće. Iz njega bi se vidjelo na koji mu je način dodjeljeno zemljište (vjerojatno parcela koja se treba(la) formirati odgovarajućim parcelacijskim elaboratom), ali koji, iz nekog razloga nikada nije proveden u zk (ali, recimo jest u katastru);

3) pronaći u katastru taj geodetski elaborat koji nije proveden u zk - lako je moguće da se može produljiti njegova valjanost te bi se on mogao provesti u zk;

4) provedbom u zk tog parcelacijskog elaborata, s rješenjem o dodjeli zemljišta na investitora, u zk bi se, dakle, to zemljište upisalo na investitora, a prijavnim listom za upis kuće, upisala bi se i kuća na investitora;

5) nakon toga slijedi upis poslovnog prostora.

 

Zvuči komplicirano, ali ne mora nužno biti (kao ni pretjerano skupo, ako se angažira ljude s iskustvom).

Naprijed navedeno je, naravno, mogući "scenario", sve u svemu, trebalo bi raspolagati s više informacija za decidirani odgovor što je moguće napraviti, ali i to se da ispitati - npr. ugovori se prvo ispitivanje kompletne dokumentacije, pa se onda nađe najbolji modus.

Ako se stvar pokaže prekompliciranom, u osnovi ostaje mogućnost da se neke stvari riješe "vremenom". Npr. novom izmjerom, kojom se povremeno, za pojedine k.o. usklađuje stanje u zemljišnoj knjizi sa stanjem u katastru. Jedna od mogućnosti da se stvar riješi "po službenoj dužnosti" jest i predviđeno famozno spajanje Knjige položenih ugovora s glavnom zk. Tu je, ako se ne varam, predviđeno da podulošci Knjige PU postaju podulošci glavne knjige, a da se nekretnine u glavnoj knjizi upišu prema njihovim upisima u Knjizi PU (bez posebnih geodetskih elaborata). Mislim da, nažalost, nitko još ne zna kako bi to moglo funkcionirati, pa se zato u gruntovnicama još i ne provodi (iako bi trebalo).

Ako se mene pita, mislim da bi to ipak trebalo probati riješiti sada - vjerojatno bi parcelaciju sada još (imovinski) bilo moguće riješiti bez većih problema (parcela nije u suvlasništvu, ako je upisano društveno vlasništvo), pa nema suvlasnika koji bi se morali suglasiti s parcelacijom.

 

Žao mi je ako sam Vas uplašio kompliciranjem, ali problem zaista i ne mora biti jako kompliciran.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija