rekspi objavljeno: 5. srpanj 2011. Dijeli objavljeno: 5. srpanj 2011. Kada se osoba podvrgne alkotestiranju (Dragerom)ima li ona nakon toga pravo biti odvedena na vlastiti zahtjev na davanje uzorka krvi i urina na analizu ili policija ima pravo njoj uskratiti taj test? Dakle da skratim, zanima me da li je dužnost policajca voditi osobu nakon što ona to zatraži ili je to njegova slobodna volja? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
rekspi odgovoreno: 5. srpanj 2011. Autor Dijeli odgovoreno: 5. srpanj 2011. Gledao danas po netu i čini mi se da je nekada bila dužnost, a da danas više nije. Nisan stručnjak u iščitavanju zakona ali tako mi se čini... Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
petpetica odgovoreno: 5. srpanj 2011. Dijeli odgovoreno: 5. srpanj 2011. Nakon izvršenog postupka ispitivanja alkoholiziranosti u dahu ispitanika na koji je ispitanik pristao, ukoliko je test pozitivan u mjeri koja je kažnjiva, osim kazne policija okrivljeniku predaje i uplatnicu na 80 kuna za uporabu alkometra. Ukoliko se ispitanik ne slaže sa rezultatom mjerenja može tražiti, a policija mora prihvatiti vađenje uzorka krvi i urina, a što se zove 750 kuna ako je test pozitivan. Policajci ne upozoravaju na tih 750 kuna troška, niti su to dužni činiti. Treba naglasiti da se alkoholni aerometri baždare na način da nakon pravilne uporabe pokazuju manji rezultat nego što je realna koncetracija alkohola u krvi. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
rekspi odgovoreno: 5. srpanj 2011. Autor Dijeli odgovoreno: 5. srpanj 2011. Mislim da nisi u pravu, nekada je bilo u zakonu ja mislim članak 282. stavak 3 koji je to uređivao ali sada toga više nema i mislim da je sada stvar službene osobe hoće li te voditi na testiranje. Slažem se u potpunosti da se bolje prođe s alkometrom ali čisto me zanima pravno jer nigdje ne vidim izričiti stavak koji to uređuje... Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
petpetica odgovoreno: 5. srpanj 2011. Dijeli odgovoreno: 5. srpanj 2011. Stojim iza iznešenog u odgovoru #3. Nakon zapisnika o ispitivanju alkoholiziranosti u kojem stoji da ispitanik potvrđuje očitanu količinu, poriče da je pod utjecajem alkohola, traži analizu krvi i urina i sve uredno potpiše, policija je dužna omogućiti analizu ili smjesta odustati odustati od postupka ili će to umjesto njih napraviti sud oslobađanjem okrivljenika od odgovornosti. I nadopuna, slijedi i naplata troškova za prijevoz službenim vozilom, a što može uključivati i vrijeme angažiranja policijskih službenika. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
rekspi odgovoreno: 5. srpanj 2011. Autor Dijeli odgovoreno: 5. srpanj 2011. Ajde da mi to skratimo, jel mi možeš to argumentirat zakonom? Tog zakona više nema. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
petpetica odgovoreno: 5. srpanj 2011. Dijeli odgovoreno: 5. srpanj 2011. ZSPC se opet mijenja. Do petka u 24:00 vrijedi ovo: Članak 282. (1) Policijski službenik, obavljajući poslove iz članka 4. stavka 1. ovoga Zakona, može vozača i drugog sudionika u prometu na cesti podvrgnuti ispitivanju pomoću odgovarajućih sredstava i aparata (alkometar i dr.), umjerenih prema propisima o mjerilima i mjeriteljskim uvjetima, radi utvrđivanja prisustva u organizmu alkohola, opojnih droga ili lijekova koji se ne smiju uzimati za vrijeme vožnje ili određeno vrijeme prije započinjanja vožnje, a potom, po potrebi, i odvesti u zdravstvenu ustanovu na vađenje krvi i uzimanje urina ili na liječnički pregled. Od subote u 00:00 vrijedi ovo: Članak 282. (1) Policijski službenik, obavljajući poslove iz članka 4. stavka 1. ovoga Zakona, može vozača i drugog sudionika u prometu na cesti podvrgnuti ispitivanju pomoću odgovarajućih sredstava i uređaja (alkometar i dr.) radi utvrđivanja prisustva u organizmu alkohola, droga ili lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti i na sposobnosti upravljanja vozilima, a potom, po potrebi, i odvesti u zdravstvenu ustanovu na vađenje krvi i uzimanje urina ili na liječnički pregled. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
rekspi odgovoreno: 5. srpanj 2011. Autor Dijeli odgovoreno: 5. srpanj 2011. Ovo je više-manje isto ali ostaje onaj sporan dio da po potrebi... Misli li se tu po potrebi testiranog ili na potrebu same službene osobe? Meni se čini da je mogučnost interpretacije ostavljena širokom... Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
petpetica odgovoreno: 5. srpanj 2011. Dijeli odgovoreno: 5. srpanj 2011. Po potrebi prekršajnog postupka. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
rekspi odgovoreno: 5. srpanj 2011. Autor Dijeli odgovoreno: 5. srpanj 2011. Dobro, nećemo više. Ostat ću i dalje pri svom da je zakonodavac to mogao i jasnije napisat ako je htio. Ovako mi se čini da nigdje ne postoji izričita obveza... Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Robert_007 odgovoreno: 6. srpanj 2011. Dijeli odgovoreno: 6. srpanj 2011. izričiti zahtjev ti stoji u "zapisniku o ispitivanju alkoholiziranosti" gdje ispitanik "zahtjeva vađenje krvi i urina" a zapisnik relevantan dokaz na sudu i treba ga se poštivati, tako da ako zahtjevaš vađenje krvi i urina svaki policajac če te i odvesti na vađenje baš iz razloga koji je naveo petpetica da će koncentracija alkohola u krvi i urinu biti veća i da ti ide veča kazna plus svi ostali troškovi!! P.S. policajci jedva čekaju "pametnjakoviče" koji napuše alkotest i onda traže vađenje krvi!! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
rekspi odgovoreno: 6. srpanj 2011. Autor Dijeli odgovoreno: 6. srpanj 2011. Ok, neznam sad točno kako izgleda zapisnik ali ako sam dobro shvatio onda je taj zahtjev koji se nalazi na papiru(zapisniku), kojeg je izričito tražila osoba koja je testirana, zapravo ono na što se se odnosi dio u članaku 282. stavak 1 "po potrebi". Dakle to po potrebi može biti kada je u pitanju zahtijev testiranoga ili kada policajac smatra da je potrebno. Ako je to tako onda sam shvatio ali ako nije onda mi nema ni nade da ću ikad shvatit. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Robert_007 odgovoreno: 7. srpanj 2011. Dijeli odgovoreno: 7. srpanj 2011. rekspi je napisao: Dakle to po potrebi može biti kada je u pitanju zahtijev testiranoga ili kada policajac smatra da je potrebno. Ako je to tako onda sam shvatio ali ako nije onda mi nema ni nade da ću ikad shvatit. Tako je!! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.