Jump to content

Regresni zahtjev osiguravajuće kuće


elena555

Preporučene objave

Poštovani,

Osiguravajuća kuća isplatila je naknadu štete oštećeniku čije vozilo je oštetila vozačica kojoj sam posudila svoje vozilo (vozačica je navodno bila pod utjecajem alkohola; sudski postupak u tijeku). Tu vozačicu osiguravajuća kuća pozvala je na nekonfliktno vansudsko ispunjenje obveze, što je vozačica odbila učiniti. Slijedom navedenoga, osiguravajuća kuća tužila je vozačicu te tužbom traži isplatu novčanog iznosa koji je sačinjen od:

a)naknade koju je osiguravajuća kuća isplatila oštećeniku,

b)pripadajućih kamata i

c)parničnih troškova.

 

Saznala sam da će sad osiguravajuća kuća tužiti i mene obzirom da sam ja bila vlasnik police osiguranja vozila kojim je počinjena šteta, iako štetu nisam počinila ja. Navedeno razumijem. Pri tome osiguravajuća kuća ne traži dva puta isti iznos (i od vozačice i od mene), nego traži solidarnu odgovornost.

 

Obzirom da tužbu još nisam zaprimila, zanima me sljedeće:

a) Zašto me tuže bez da su i mene pitali da to riješimo vansudskim putem? Ja naime procjenjujem da nemam dovoljno vremena za suđenja, sredstava za plaćanje podnesaka, sudskih pristojbi itd i bila bih spremna na nagodbu vansudskim putem... Pitanje je ustvari da li su me morali tražiti da riješimo slučaj vansudskim putem?

 

b) Kad dobijem tužbu, hoću li ja imati uvid u točan popis onoga što je zamijenjeno na vozilu koje je oštećeno (hoću li vidjeti račun s popisom zamijenjenih dijelova?). Naime, vrijednost štete je navodno tisuću eura, a oštećeno vozilo je srednje klase i čineći štetu tom vozilu na mom vozilu nije ostao apsolutno nikakav trag! Zato se pitam kako je na Renaultu Cliu nastala tako visoka šteta... Oprostite na detaljima, ali mene samo zanima hoću li odmah po zaprimanju tužbe imati uvid u neki dokument na kojemu piše npr.: oštećen je i zamijenjen žmigavac koji je koštao toliko i toliko...

 

Hvala,

Elena

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kada dobijete tužbu

na raspravi postavite prigovor radi rješavanja predhodnog pitanja(krivica za prometnu nije utvrđena od strane suda).

na raspravi (za prijateljicu)treba utvrditi podjeljenu odgovornost ako je ima (to zna vaša prijateljica).

 

nagodbu nije trbalo prihvatiti iz razloga što nije utvrđena(sudskom odlukom) krivica vozačice .

 

ako vozačica bude proglašena krivom

od tog dana nastaje obveza naknade štete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno Hvala na odgovoru.

Shvaćam od kada nastaje obveza naknade štete, ali kamate teku od dana otkad je osiguravajuća kuća isplatila naknadu oštećeniku. Također, do "proglašenja eventualne krivice" bit će i puno sudskih troškova. Kad sam rekla da bih ja bila spremna na nagodbu, izjavila sam to zato što se bojim da ću do okončanja presude morati plaćati previše troškova u ime pristojbi, podnesaka itd., izostajati često s posla, a na kraju tko mi garantira da će presuda biti donesena u korist moje prijateljice...a time i mene. Dok se slučaj završi može proći još godina dvije i ako se završi na način da prijateljicu ipak proglase krivom, troškovi koje ću morati platiti bit će možda i dvaput veći nego sad. Samo zato sam se htjela riješiti svega već sad kad traže tisuću eura za štetu, otprilike tisuću i nešto kuna za sudske troškove i kamate otprilike 2 tisuće kuna. Bojim se da ćemo prijateljica i ja na kraju morati "dijeliti" i trošak od 20 tisuća kuna... Nikad nisam imala suđenje pa niti ne znam koliko to sve može koštati, ali odvjetnik mi je rekao da cifra od 15-20 tisuća kuna i nije tako nerealna ukoliko se slučaj ne završi u "našu" korist.

 

Međutim, i dalje ne znam imam li ja pravo znati što točno je osiguravajuća kuća priznala oštećeniku u ime ove prometne nezgode. Ja se nadam da tu postoji neka transparentnost, jer meni jednostavno nije prihvatljivo da mi netko priloži račun bez specifikacije zamijenjenih dijelova. To me zanima posebno zato što je oštećenik zaposlenik u jednoj auto kući/servisu. I druga stvar, zanima me općenito na koji način osiguravajuća kuća utvrdi da su popravci na automobilu zaista prouzrokovani ovom prometnom nezgodom. Da li policija slika oštećeni automobil? Koliko znam, u policijskom zapisniku nema baš puno detalja o tome što sve je "razbijeno". Kako da ja sa sigurnošću znam da oštećenik nije iskoristio priliku i na svom vozilu popravio i više od onoga što je posljedica štetnog događaja? Jer jedino to mi je logično za misliti u slučaju kad na mom vozilu nije ostao trag. Da je prijateljica zagrebala Porsche, bilo bi mi jasno zašto to nešto toliko košta, ali Clio??? Platit ću sve ako mi se predoče slike, zapisnici, specifikacije, ali da li ću ja to sve dobiti čim primim tužbu? Imam osjećaj da ne i da ću to eventualno dobiti ako zatražim na nekom od ročišta. A do tad ću već imati i novi trošak: odvjetnik, sud, pristojbe...

Kad su prijateljici ponudili vansudsko rješavanje spora, predočili su joj samo račun, bez popisa dijelova, slika...

 

Mene ovo strašno muči. Nije da spadam u socijalne slučajeve, ali ne želim živjeti na način da strepim kad će me i koliko koštati neki odvjetnik, ročište, pristojba, vještak i sl... Zato bih sve riješila, samo nek mi daju dokaz da je to zaista toliko i koštalo - hoće li?. Danas sutra ću trebati podići kredit za stan i da bi to uspjela opteretit ću si primanja maksimalno. Kako da sad živim u neizvjesnosti da li ću za ovaj slučaj danas sutra morati platiti možda i 10 tisuća kuna u vrijeme kad budem spajala kraj s krajem zbog stambenog... Od prijateljice se nikako ne bih mogla namiriti, jer ona nema imovine i nema stalni posao. Nije alkoholičarka i baš zato što nije, pogriješila je što nije znala koliko će ju "udariti svatovsko vino".

Hvala na eventualnim odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija