Adri72 objavljeno: 7. srpanj 2011. Dijeli objavljeno: 7. srpanj 2011. Poštovani, radi se o obitelji u čije sam odnose dobro upućena. Roditelji u mirovini, dva sina - jedan 30, drugi 25. Stariji radi, završio fakultet, u višegodišnjoj vezi s curom s kojom planira budućnost i osamostaljenje. Mlađi je problematičan i ne znam do čega bi to sve moglo dovesti. Završio je srednju, počeo raditi. Druži se s nekom ekipom iz visokog društva koja ima novaca. Predstavlja se kao osoba koja živi na visokoj nozi, kad izlazi, troši nemilice i to lovu koju nema. Plaća mu je između 3 i 4 tis. kuna, a banka mu stalno povećava dozvoljeni minus koji je i 5 puta veći od njegove plaće. Kupuje skupe stvari koje si ne može priuštiti, roditeljima ne daje ništa, bahat je i bezobrazan prema njima. Znao im je i krasti novce iz novčanika. Jednom je ocu rekao da je dužan nekim sumnjivim tipovima, i otac je, da spriječi moguću tragediju, svojom ušteđevinom platio njegove dugove i zaprijetio mu da je to prvi i zadnji put. Nakon toga se malo primirio i opet počeo po starom. Problem je i što roditelji nisu jedinstveni po tom pitanju - dok je otac kad je sve počelo bio sklon drastičnim mjerama i zaprijetio mu čak izbacivanjem iz kuće, majka je u dosta slučajeva stala na stranu sina i čak ohrabrivala njegovu "snalažljivost", osim, naravno kad je njoj ukrao novce. Uzeli su mu i karticu tekućeg računa, ali je on otišao u banku, rekao da ju je izgubio i dobio novu. Činjenica je da je on punoljetan i da zapravo može raditi što hoće. Ne može ga se proglasiti neuračunjivim, ne može se zatražti od banke da mu ukine dozvoljeni minus (banci to, naravno, pogoduje). On ne razmišlja o ničem osim o trošenju bez kontrole i lagodnom životu. Što učiniti prije nego svojim postupcima uništi obitelj i sebe? Postoji li institucija kojoj se roditelji ili barem otac i brat, mogu obratiti? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
felixx odgovoreno: 7. srpanj 2011. Dijeli odgovoreno: 7. srpanj 2011. Ta obitelj ima dva problema. Sina koji je bolesni ovisnik o bezobzirnom trošenju i lagodnom životu (bolestan na isti način na koji su to i narkomani, kockari....). I majku, koja je bolesno ovisna o tom svom sinu. Ne znam može li se pomoći sinu, i ne znam može li se pomoći majci. Međutim, posve sigurno ne može se pomoći sinu ako ga majka nastavi podržavati. Dakle, prvo treba pred majku ovako postaviti problem. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Dredd odgovoreno: 7. srpanj 2011. Dijeli odgovoreno: 7. srpanj 2011. Ovo nažalost nije pitanje prava, već tipični primjer kako bezrezervna i slijepa majčinska ljubav ponekad uništi dijete. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Adri72 odgovoreno: 7. srpanj 2011. Autor Dijeli odgovoreno: 7. srpanj 2011. Nije majka bolesno ovisna o sinu već je ona puno toga radila iz čiste zlobe i samo da napakosti svom mužu, tj. da bude protiv onoga što on predlaže. I ona je svojedobno imala napade trošenja i smatrala je da je njen muž dužan sve to podmiriti i omogućiti joj luksuzan život. On joj je omogućio pristojan život, samo što ona to nikad nije znala cijeniti. Cijelo vrijeme mu je predbacivala da je nesposoban jer ne zarađuje više, i ne samo to. Okrivljavala ga je za sve - kad je sin dobio lošu ocjenu u školu, uvijek je on bio kriv, a nikad sin. Možda nije ni čudo što je iz svega toga proizašlo, ali mislim da to ovisi i o osobi. Stariji sin je sušta suprotnost bratu, a odrastao je u istoj situaciji. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.