Jump to content

Neodgovornost odraslog sina - što učiniti

Adri72

Preporučene objave

Poštovani,

radi se o obitelji u čije sam odnose dobro upućena. Roditelji u mirovini, dva sina - jedan 30, drugi 25. Stariji radi, završio fakultet, u višegodišnjoj vezi s curom s kojom planira budućnost i osamostaljenje. Mlađi je problematičan i ne znam do čega bi to sve moglo dovesti. Završio je srednju, počeo raditi. Druži se s nekom ekipom iz visokog društva koja ima novaca. Predstavlja se kao osoba koja živi na visokoj nozi, kad izlazi, troši nemilice i to lovu koju nema. Plaća mu je između 3 i 4 tis. kuna, a banka mu stalno povećava dozvoljeni minus koji je i 5 puta veći od njegove plaće. Kupuje skupe stvari koje si ne može priuštiti, roditeljima ne daje ništa, bahat je i bezobrazan prema njima. Znao im je i krasti novce iz novčanika. Jednom je ocu rekao da je dužan nekim sumnjivim tipovima, i otac je, da spriječi moguću tragediju, svojom ušteđevinom platio njegove dugove i zaprijetio mu da je to prvi i zadnji put. Nakon toga se malo primirio i opet počeo po starom. Problem je i što roditelji nisu jedinstveni po tom pitanju - dok je otac kad je sve počelo bio sklon drastičnim mjerama i zaprijetio mu čak izbacivanjem iz kuće, majka je u dosta slučajeva stala na stranu sina i čak ohrabrivala njegovu "snalažljivost", osim, naravno kad je njoj ukrao novce. Uzeli su mu i karticu tekućeg računa, ali je on otišao u banku, rekao da ju je izgubio i dobio novu. Činjenica je da je on punoljetan i da zapravo može raditi što hoće. Ne može ga se proglasiti neuračunjivim, ne može se zatražti od banke da mu ukine dozvoljeni minus (banci to, naravno, pogoduje). On ne razmišlja o ničem osim o trošenju bez kontrole i lagodnom životu. Što učiniti prije nego svojim postupcima uništi obitelj i sebe? Postoji li institucija kojoj se roditelji ili barem otac i brat, mogu obratiti?

Dijeli na drugim stranicama

Ta obitelj ima dva problema.

Sina koji je bolesni ovisnik o bezobzirnom trošenju i lagodnom životu (bolestan na isti način na koji su to i narkomani, kockari....).

I majku, koja je bolesno ovisna o tom svom sinu.

Ne znam može li se pomoći sinu, i ne znam može li se pomoći majci.

Međutim, posve sigurno ne može se pomoći sinu ako ga majka nastavi podržavati.

Dakle, prvo treba pred majku ovako postaviti problem.

:kavica:

Nije majka bolesno ovisna o sinu već je ona puno toga radila iz čiste zlobe i samo da napakosti svom mužu, tj. da bude protiv onoga što on predlaže. I ona je svojedobno imala napade trošenja i smatrala je da je njen muž dužan sve to podmiriti i omogućiti joj luksuzan život. On joj je omogućio pristojan život, samo što ona to nikad nije znala cijeniti. Cijelo vrijeme mu je predbacivala da je nesposoban jer ne zarađuje više, i ne samo to. Okrivljavala ga je za sve - kad je sin dobio lošu ocjenu u školu, uvijek je on bio kriv, a nikad sin. Možda nije ni čudo što je iz svega toga proizašlo, ali mislim da to ovisi i o osobi. Stariji sin je sušta suprotnost bratu, a odrastao je u istoj situaciji.

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

• No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

• Napravi novi...

Važna informacija