Jump to content

Oduzeta vozačka


metessi

Preporučene objave

Pozdrav, jučer navečer zaustavila me policija u Zagrebu i napuhao sam 0.90, manje 0.1 = 0.80 promila. Oduzeli su mi vozačku na 8 dana i rekli da ju podignem nakon toga u Heinzelovoj. Izrekli su mi kaznu od 1000 kuna. Nisam do sada imao nikakvih prekršaja. Zanima me hoću li dobit samo novčanu kaznu ili i zabranu upravljanja vozilom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ulijećem nepozvan u raspravu, međutim, imam sličan slučaj. Doduše, veća je količina alkohola u pitanju (1.4 g/kg).

Dakle, na licu mjesta sam dobio tri papira: obavijest o alkotestu, privremena mjera oduzimanja i prekršajni nalog.

U nalogu stoji 3000 kuna te zabrana vožnje 9 mjeseci.

 

Pitanja:

1. S obzirom da sam preuzeo i potpisao prekršajni nalog, moram podnijeti žalbu u roku od 8 dana?

2. Ima li takva žalba uopće smisla s obzirom da je sve "crno na bijelo"?....olakotna okolnost može biti da nemam nikakvih prekršaja otkad vozim (tri godine). Napominjem da nisam profesionalni vozač, ali trebam auto zbog niza sastanaka koje svakodnevno obavljam, a koji su sastavni dio posla. U trenutnoj situaciji bi mi čak i kupovanje vremena bilo od velike koristi s obzirom da su i godišnji odmori i vozi se na jug.

3. S obzirom na 9 mjeseci zabranje upravljanja, 3000 kuna mi u komparaciji izgleda kao mačji kašalj...može li se na taj način nastupiti kod suda....u kontekstu spremnosti bespogovornog plaćanja kazne ako sud bude blaži po pitanju zabrane?

4.Postoji li mogućnost da se, ukoliko sud ne dozvoli smanjenje/ukidanje oduzimanja, to na neki način "zamijeni" uvjetnu zatvorsku kaznu? Ako da, kakve su implikacije u budućnosti, po pitanju zapošljavanja (uvjerenja o nekažnjavanju etc.)?

 

p.s.apsolutno sam svjestan gluposti koje sam napravio, ali bila je momačka od najboljeg prijatelja :)

Također, shvaćam da se mnogo ljudi vozi javnim prijevozom i sasvim im je ok, ali ipak bih pokušao ići na bezbolniju varijantu.

 

Unaprijed hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Ne morate. U životu se mora samo umrijeti.

 

2. Prigovor ima smisla, u njemu sve treba izričito priznati, prigovorite na visinu trajanja zaštitne mjere i priložite dokumente kojima dokazujete da vam ta vrsta kazne pravi izrazito veliku štetu.

 

3. Da, u prigovoru se složite sa novčanom kaznom, a ne i sa zaštitnom mjerom.

 

4. Nema mogućnosti izricanja uvjetne zatvorske kazne, ali ima za uvjetnu kaznu po zaštitnoj mjeri koju sudovi rado izriču npr. taksistima. Ako neka pravna osoba traži uvjerenje o nekažnjavanju po prekršaju, a vi u ovom predmetu dobijete uvjetnu zaštitnu mjeru, s obzirom da će vaša pravomoćna presuda stupiti tek iduće godine, imati će te čistu povijest tek tamo 2016. godine po sadašnjim zakonima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo da se javim. Danas sam podignuo vozačku dozvolu i dobio sam prekršajni nalog. Izrečeno mi je 1000 kuna i 6 mjeseci zabrane upravljanja. Slažem se s novčanom kaznom, ali imam prigovora na zabranu upravljanja jer mi auto treba zbog posla i osobnih potreba.

 

1. Na koliko mi se može smanjiti zabrana upravljanja i može li se zamijeniti za novčanu kaznu? (prvi prekršaj, student)

 

2. Koje dokumente bi trebao priložiti uz prigovor?

 

3. Da li smijem voziti ovih 8 dana (rok za prigovor) te do odluke suda?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Može se smanjiti na jedan mjesec, dodatno umanjeno za mjeru opreza.

 

2. Potvrdu o mjestu prebivališta ili boravišta, adresu fakulteta, potvrdu iz referade o statusu redovnog studenta, te dokaz da ne postoji javni prijevoz od adrese stanovanja do adrese fakulteta u vrijeme odlaska i povratka na fakultet.

 

3. Smije se upravljati do zaprimanje posebne obavjesti policije o započimanju trajanja zaštitne mjere.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uz prigovor se prilaže ono što ste u stanju pribaviti u svoju korist.

 

O troškovima prekršajnog postupka odlučuje sud. Alkotestiranje jest trošak prekršajnog postupka, to netko mora platiti, ako vas sud oslobodi oni to moraju platiti policiji, a sumnjam da će se to dogoditi.

 

Ne znam koliko vremena i truda ulažete u to, radi se o alkoholu, sud će vam po kratkom postupku odrezati novčanu kaznu, a za koju godinu u zatvor ako je ne platite, nikog neće zanimati to što imate za alkohol a nemate za platiti kaznu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam nikada ni mislio ne platiti. Novčanu kaznu koju dobijem ću platiti, jedino se žalim na zabranu upravljanja. Kod troškova prekršajnog postupka sam mislio na ovih 8 dana za plaćanje, da li se oni plaćaju neovisno o prigovoru ili tek nakon odluke suda?

Ono što stavljam u prilog uz prigovor u 1 ili 2 primjerka?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo postavit ću zadnje pitanje da ne budem previše naporan. Uplatnicu za troškove prekršajnog postupka koju sam dobio od policije da li plaćam sad unatoč prigovoru ili čekam presudu prekršajnog suda?(nije mi problem platiti) I da li plaćanje tih troškova utječe na bilo koji način na prigovor?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija