medozg objavljeno: 21. srpanj 2011. Dijeli objavljeno: 21. srpanj 2011. Pozdrav svima. Molio bih za pomoč oko davanja otkaza. Radim u firmi ______.doo več 7 godina (prvih 9 mjeseci na određeno nakon toga na neodređeno).(firma zapošljava otprilike 30tak radnika) početkom 2010 godine počeli su problemi oko isplata plača(smanjene su nam plače za cca30% i počele su kasniti po mjesec, dva). Nakon puno sastanaka(u vezi isplata plača) između nas radnika i vlasnika, bez ikakvog rezultata, ovaj tjedan smo shvatili da nikakve promjene neče biti (problem je u tome što posla i novaca ima ali prije plača "moraju se" namiriti krediti za jahtu, kuče, vikendicu, aute itd....--- sve glasi na firmu ali je u funkciji privatnog korištenja našeg vlasnika) Nas otprilike 10-15 radnika željelo bi dati otkaz jer bez plača više nemožemo raditi ..... (više bi voljeli tu opciju nego da nam odmah isplati plače a dalje sve po starom) več par dana krstarim ovim forumom i zgrčem imformacije ali ipak imam dosta pitanja na koj bih molio vaša mišljenja. 1. Molio bih vas da mi predložite na PP ako znate koji su dobri odvjetnici koji bi nam mogli pomoči. 2. Ovdje sam pronašao informaciju da ako poslodavac grubo krši naša prava imamo pravo dati otkaz uz pravo na otpremninu i pomoč sa burze....(prvo preporučeno s povratnicom poslati 2 puta poslodavcu zahtjev za zaštitom radničkih prava) 3. Neki od nas rade u firmi i do 13 godina a nisu nikad ni dobili ni potpisali nikakav ugovor sa poslodavcem !!!! (po sistemu "glavno da imam posao") (plača kada se isplati, ide uredno preko banaka kao redovno primanje) što napraviti po tom pitanju? 4. mi koji imamo ugovore u njima piše da nam je radni tjedan od 40h..... inače radno vrijeme je pon-pet od 8-16 unatoč tome radimo svaku drugu subotu po 5h uz objašnjenje da je to zato što svaki dan imamo pauzu za gablec po pola sata! koliko sam uspio shvatiti iz ZOR-a tih pola sata bi nam trebalo bit plačeno tj. nebi ih trebali odrađivati.... Da li imamo pravo tražiti isplatu svih tih subota(kao prekovremeno+na neradni dan:D ) koje smo odradili do sada? 5. NE dobivamo isplatne liste! ( u zadnje dvije godine dobili smo je samo jednom) (njih bi trebali iztužit od poslodavca radi naplate plača!? ) 6. U firmi imamo jako puno problema sa papirologijom.... ništa nije službeno........ nemamo niti kolektivni ugovor niti pravilnik o radu , godišnji se našvrljaju na jednom papiru za sve radnike bez potpisa ili pečata,, vrijeme dolazka i odlaska sa posla sami upisujemo unekakvu tablicu bez kontrole (znači nikakva pravna vrijednost).... skoro cijelo ljeto idemo po terenima velikom večinom bez ikakvih radnih naloga(po sistemu daj odi do splita evo ti broj telefona i javi se čovijeku da ti kaže gjde trebaš doći) Toliko za sada.... unaprijed zahvaljujem na odgovorima.... :DD Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.