Jump to content

Raskid ugovora o najmu stana i tuzba najmoprimcu zbog neplacanja racuna?


fluffeh

Preporučene objave

Zdravo!

 

Godine 2008. moja sada pokojni djed je dao u najam svoj stan, sklopljen je ugovor na neodredeno vrijeme u kojem stoji da najamninu nije potrebno placati, vec samo racune za struju, vodu itd. Sada ja, kao nasljednik, namjeravam raskinuti taj ugovor, i zanima me sto sve raskid ugovora treba sadrzavati. Jedan pravnik mi je ucinio uslugu i napisao taj raskid ugovora, no cini mi se da je veoma stur i nepotpun (navedeni su imena i adrese nasljednika, ime i adresa najmoprimca, te u pise da se temeljem cl. 8 ugovora o najmu stana obavijestava raskid istog te da u roku od mjesec dana stan mora biti prazan, na dnu smo se potpisale tetka i ja- nasljednici)

Sad, zanima me je li to dovoljno informacija za raskid? Trebam li ga ovjeriti u javnog biljeznika? Kako ga dostaviti? Poslala sam postom preporuceno no vratilo se na moju adresu sto znaci da raskid ugovora nije primljen. Mogu li ga sama dostaviti ili mi za to treba odvjetnik?

 

Takodjer imam jedan drugi problem kojim cu se ocito sama morati pozabaviti, iako kao manjinski suvlasnik.. Taj isti najmoprimac nije placao racune oho-ho vremena, otkad se uselio, iskljucio je mjerilo struje, dolazile su razne opomene od Vodovoda i HEP-a, kako trebam djelovati? Trebam li tuziti najmoprimca prije raskida ugovora kako na kraju ne bi ja morala platiti enormne cifre dugovanja?

Veoma sam mlada i ne razumijem se nazalost u pravo a ne zelim placati tudje pogreske pa Vas stoga molim za pravni savjet!

 

Zahvaljujem unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o najmu stanova

 

Članak 19.

 

(1) Najmodavac može otkazati ugovor o najmu stana ako se najmoprimac ili drugi korisnici stana koriste stanom suprotno Zakonu i ugovoru o najmu stana, a osobito:

 

1. ako najmoprimac ne plati u ugovorenom roku najamninu i druge ugovorene troškove u svezi sa stanovanjem

 

Članak 22.

 

(1) Najmodavac daje otkaz ugovora o najmu stana u pisanom obliku s obrazloženjem, neposredno uz potpis najmoprimca ili poštom preporučeno.

 

(2) Otkazni rok za iseljenje najmoprimca u slučaju iz članka 19. ovoga Zakona je tri mjeseca, a u slučaju iz članka 21. ovoga Zakona je šest mjeseci. Otkazni rok počinje teći prvoga dana sljedećeg mjeseca od mjeseca u kojem je otkaz primljen.

 

(3) Ako najmoprimac odbije primiti pisani otkaz, otkazni rok počinje teći od dana kada je obavijest o otkazu predana na pošti.

 

(4) Ako se najmoprimac ne iseli iz stana u otkaznom roku, odnosno u roku koji je odredio najmodavac u slučaju iz članka 20. ovoga Zakona, najmodavac može nadležnom sudu podnijeti tužbu za iseljenje najmoprimca.

 

(5) Postupak prokrenut tužbom za iseljenje najmoprimca hitan je.

 

sljedeći postupak je tužba za iseljenje najmoprimca i naknadu štete.

najbolje je da to odradi odvjetnik.

vlasnik stana dužan je platiti troškove nastale na stanu.

znači od dana kad si suvlasnik stana dužna si platiti dug.

ali distributeri znaju isključiti struju,plin vodu

pa ako nemaš vremena prepirati se sa njima plati dug

bez obzira na zakone i zastare.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 godina kasnije...

Pozdrav svima imam problem sa najmodavcem od dana kada sam pismeno predao otkaz 

Naime zivim sa jos jednim prijateljem u stanu zajedno sa najmodavcem,nakon sto smo obojica predali pismeni otkaz problemi su se poceli stvarati poceo nas je verbalno ugrozavati prijeteci otkazom van otkaznog roka sa namjerom da nas ugrozi i uzme sto vise novca moze  jer su nastale stete u stanu koje je on sam pocinio nalazeci izgovore da smo to mi uradili u cilju da nam se to odbije od kaucije 

Trebam pravni savjet mlad sam i ne razumijem se toliko u pravo 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija