Jump to content

Legalizacija kuće

motun

Preporučene objave

Pozdrav svima, unaprijed hvala na savjetima i pomoći :D

2006.započeli smo (muž i ja) gradnju kuće na parceli njegova oca koji ju nema crno na bijelo nego onako, kako su prije stari to dijelili. Svekar ima dva brata i oni se slažu s time da je ta parcela njegova (naša), ali još to nisu pravno riješili nakon smrti njihova oca, tj. djeda mog muža (koji je umro bez oporuke). Mi smo svjesno gradili bez dozvola, samo smo se raspitali je li područje građevinske namjene i kako je ispalo da jest, počeli smo s gradnjom. parcela se nalazi u zaleđu Trogira. Struja i voda dovedene su na tu parcelu još prije 15-20 godina, kad su svekar i svekrva tu mislili graditi, isto kao i telefon.

e sad, za dovesti tu kuću 1/1, trebaju se dogovoriti moj svekar i njegova braća (jel tako?) i riješiti to pravno, pa onda mi zatražit legalizaciju itd. međutim, moja svekrva kaže da na toj parceli ima još minimalno 10ak 'vlasnika' ''od prije'', šta god to značilo, a ona ne zna objasnit, samo govori da treba ''skupit njihove potpise''.

odakle da krenemo?

je li najbolje za to sve uzeti odvjetnika koji će tražiti tih 10ak 'vlasnika', koliko takve stvari traju i koštaju, barem okvirno?

Valjda sam jasno opisala situaciju

:-?

Dijeli na drugim stranicama

• 2 tjedna kasnije...

Poštovana !

Najprije trebate riješiti pitanje vlasništva .To se može riješiti sporazumom među svim upisanim u vlasničkom listu ili,ustati tužbom za utvrđenje prava vlasništva na toj čestici .

Tužba se podnosi protiv svih upisanih .Tužitelj treba napisati u tužbi način stjecanja tog vanknjižnog vlasništva(recimo kupoprodajom i dosjelošću ).Potrebni su svjedoci koji će potvrditi da Vaši preci uživaju taj posjed dugi niz godina .U tužbi treba tražiti i donošenje presude radi ogluhe ,može se za početak tražiti i donošenje djelomične presude .Tužbu treba Vam sastaviti pravno educirana osoba .Možete tražiti da Vam odvjetnik sastavi tužbu bez punomoći za zastupanje i u tom slučaju imate manje

troškova .Vi trebate naći sve adrese upisanih , a ako nisu svi upisani živi tada trebate naći adresu makar jednog nasljednika umrle osobe .

Ako ste sami aktivni i kontaktirate usmeno sud tada će to ići brže .

Kada se riješi pitanje vlasništva tada krećete u legalizaciju i to na način da angažirate ovlaštenog arhitektu.

Vi trebate u toj legalizaciji za objekt do 400 m2 bruto površine rješenje o izvedenom stanju , za veće objekte procedura je nešto složenija ,detaljne informacije dobiti ćete u Uredu za urbanizam mjesta gdje se nekretnina nalazi .

Pozdrav !

Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija