MinnieMouse objavljeno: 28. srpanj 2011. objavljeno: 28. srpanj 2011. Imam jedan problem, pa bih vas molila za savjete... Situacija je sljedeca, majka sam 3 i po godisnje djevojcice, nisam bila u braku niti izvanbracnoj zajednici. Nakon odredjenog vremena pojavila se jedna osoba s kojom sam ostala u drugom stanju, te u to vrijeme (i planiranju braka) ,on priznaje Tiju. Po rođenju drugog djeteta(njegovog)on ga ne zeli priznati, te se medju nama javljaju razno razni sukobi, razmirice te dolazi i do obiteljskog nasilja (slucaj na sudu). S Tijom i Bornom zivim sama tj sa roditeljima , gdje smo djeca i ja prijavljeni. Interesira me, kako osporiti ocinstvo (obzirom da Tija zbilja nije njegova) a on se tomu protivi? Takodjer prijeti konstantno, ne dopusta mi cak ni da Tiji vratim svoje prezime, sto mi radi dosta problema, od lijecnika, upisa u vrtic, izrade putovnice i sl. Molim vas odgovor Unaprijed hvala Citiraj
sepltura odgovoreno: 30. srpanj 2011. odgovoreno: 30. srpanj 2011. Nije mi jasno jeste li vi u braku,u kakvom statusu,u razvodu.živite skupa,koliko ste bili u braku...premalo informacija..... Što se tiče prezimena vašeg djeteta,može zadržati vaše,ukoliko niste više u braku. Ako prijeti vama i djeci zna se kakav je zakon o zaštiti nasilja u obitelji. Vrlo jednostavno!! Citiraj
MinnieMouse odgovoreno: 1. kolovoz 2011. Autor odgovoreno: 1. kolovoz 2011. "...nisam bila u braku niti izvanbracnoj zajednici." "...do obiteljskog nasilja (slucaj na sudu)." "...S Tijom i Bornom zivim SAMA tj sa roditeljima , gdje smo djeca i ja prijavljeni." Citiraj
severus odgovoreno: 1. kolovoz 2011. odgovoreno: 1. kolovoz 2011. Pozdrav, ukoliko stvarno želite osporiti očinstvo, trebate pokrenuti postupak osporavanja očinstva pred nadležnim sudom. Situacija dosta ovisi o tome je li u ovom slučaju stvarno proveden postupak posvojenja ili postupak priznanja očinstva, koji odgovor ne morate opisivati ovdje. Budući da je slučaj dosta zakompliciran, trebali biste u rješavanju ići korak po korak radi raspetljavanja nastale situacije, ako smatrate da je to u najboljem interesu djeteta. Prezime djetetu ne možete sada samovoljno mijenjati jer je ovo u pravnoj domeni odnosno postoji pravni put, a rješenje opet ovisi o rješenju prethodne situacije. Uzmite u obzir da dijete ima pravo znati tko mu je biološki otac, a utvrđenje očinstva može tražiti i samo, kao što isto može tražiti i biološki otac, s tim da u slučaju posvojenja prema sadašnjem zakonu posvojitelj u cijelosti stupa u položaj roditelja sa svim pravima i obvezama koje iz toga proizlaze. Također, uzmite u obzir da je sve ovo pravna konstrukcija koja omogućuje djetetu ostvarenje u prvom redu nekih imovinskih prava koja bi moglo imati prema ocu. Citiraj
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.