Jump to content

priznanje prava vlasništva


amim

Preporučene objave

Prije četrdeset godina kupio sam nacionalizirano zemljište koje je sada slobodno. Sada želim sredediti imovinsko stanje, uknjižiti se u gruntovnicu. Išao sam kod advokata, jedan kaže jedno drugi drugo. Vlasnik u kojeg sam ja kupio grunt umro je. Njegovi zakonski nasljednici u ostavinskom postupku odrekli su se svega u korist jedne osobe. U tom postupku ustanovljeno je da umrli nije raspolagao imovinom jer je svu za života prodao. Iz tog razloga obustavljen je ostavinski postupak. Grut koji sam ja kupio u gruntovnicu se i danas vodi na ime umrlog. Zanima me da bi se ja mogao knjižiti, tko meni treba dati izjavu o priznanju vlasništva, svi upisani u smrtni list ili samo osoba koji su se oni u postupku odrekli nasljedstva u njenu korist Zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz Zakona o nasljeđivanju:

 

Naknadno pronađena imovina

 

Članak 234.

(1) Ako se nakon pravomoćnosti rješenja o nasljeđivanju pronađe imovina koja nije obuhvaćena tim rješenjem, sud neće ponovno provoditi ostavinsku raspravu, nego će ovu imovinu novim rješenjem rasporediti na temelju prije donesenog rješenja o nasljeđivanju, osim ako se neki od nasljednika odrekao nasljedstva ili svoj nasljedni dio ustupio sunasljedniku.

(2) Ako prije nije bila vođena ostavinska rasprava, sud će je po službenoj dužnosti provesti samo ako su pronađene nekretnine ili s njima izjednačena prava.

(3) Ako prije nije bila vođena ostavinska rasprava, a pronađene su pokretnine ili s njima izjednačena prava, sud će provesti ostavinsku raspravu samo na zahtjev zainteresiranih osoba.

 

Budući da se izjave o odricanju odnosno ustupanju ne odnose na naknadno pronađenu imovinu, nasljednici zemljišta o kojem govorite, a koje nije raspravljeno u ranijem postupku, su svi nasljednici umrlog vlasnika. Naravno, u novom postupku opet mogu ustupiti svoje dijelove jednom od njih.

 

Bez sudskog postupka izjava nasljednika neće biti dovoljna za promjenu u zemljišnim knjigama, jer z.k. sud može izvršiti promjenu samo na temelju dokumenta koji izravno povezuje prednika i novog stjecatelja, a ne može odlučivati o nasljednicima i nasljeđivanju.

 

Dakle, trebat će ostavinski postupak i izjava nasljednika nakon toga, ili tužba radi utvrđenja vlasništva, a u postupku po tužbi sud će onda identificirati nasljednike na temelju podataka iz smrtovnice i njihovih izjava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Vrlo neobično pitanje. Sami ste si odgovorili (i to netočno) i napisali što treba učiniti, a zatim pitate. Pa ako znate odgovor, što je pitanje?

 

Kako izjava o odricanju može biti valjana ako je postupak u kojem je dana obustavljen, a za imovinu o kojoj je riječ se u postupku nije znalo???

 

Ako je izjava o odricanju valjana, onda se valjda gospođa upisala u zemljišne knjige, pa neka vam sada da tabularnu izjavu. Ako se nije upisala, pitajte ju zašto se nije upisala kao vlasnik.

 

Još jednom: izjava o odricanju ne odnosi se na naknadno pronađenu imovinu (čl. 133 st. (2) Zakona o nasljeđivanju).

 

Međutim, previdio sam u prethodnom odgovoru da se radi o odricanju u korist jednog sunasljednika, što po Zakonu o nasljeđivanju nije odricanje nego ustupanje. Ustupanje je dvostrani pravni posao pa je očito da se može odnositi samo na poznatu imovinu, a naknadno pronađena imovina to nije.

 

No, sve navedeno u konkretnom slučaju zapravo nije važno, a izjave o ustupanju nemaju značenja jer je ostavinski postupak obustavljen.

 

Kao što sam napisao, trebate podići tužbu radi utvrđenja vlasništva, a tuženici su svi nasljednici. To da su nasljednici možete dokazivati i temeljem dokumenata iz obustavljenog ostavinskog postupa (npr ,rješenja o obustavi) ako je u njima navedeno tko su nasljednici, kao i drugim dokumentima koje sa naveo. Njihova je stvar da se pred parničnim sudom izjasne o tome kome bi trebala pripasti imovina, a na sudu je da ocijeni da li je tužbe u odnosu na pojedinog tuženika valjana ili ne.

 

Možete prethodno pokrenuti i ostavinski postupak, pa onda tužiti samo onoga tko bude utvrđen nasljednikom ali nije nužno. Budući da u tom ostavinskom postupku niste stranka, ako dođe do zastoja, nećete moći na to utjecati, pa je bolje ne ići tim putem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija