Jump to content

Legalizacija kuće po novom zakonu - po koracima

Vedrana33

Preporučene objave

Dragi znalci tematike,

ako bi itko bio voljan napisati koja je procedura legalizacije i tko što radi (koja služba), dakle, koji je prvi korak koji netko mora napraviti, odnosno kuda otići?

Naime, posjedujemo kuću za koju nemamo valjanu građevinsku dozvolu, ali imamo neki dokument koji se zove uvjeti gradnje ili tako nešto i na katastarskom izvodu na čestici je ucrtana kuća ali na skroz drugom kraju dvorišta nego je u stvarnosti. I stvarna kvadratura odnosno kubikaža kuće je veća nego na tom katastarskom izvatku.

Hvala unaprijed

Dijeli na drugim stranicama

• 3 tjedna kasnije...

Prvi korak je otici u nadlezni ured za izdavanje dokumenata prostronog uredjenja i gradnje (gradski ili zupanijski - ovisno o tome gdje se zgrada nalazi) i provjeriti da li uopce i postoje uvjeti za legalizaciju. Naime, ne moze se legalizirati sve sto je nezakonito izgradjeno - postoji citav niz razloga za to.

Ako moze - onda slijedi postupak. Izrada arhitektonskog snimka, geodetskog elaborata...itd...ali do toga cete tek nadoci ;)

• 2 tjedna kasnije...

Važno je da se Vaš objekat nalazi na građevinskom području .

Za legalizaciju važno je da je područje predviđeno za gradnju po UP.

Pozdrav !

Ovo nije točno. Legalizirati se mogu i bespravne gradjevine protivne prostornom planu (s obzirom na namjenu, veličinu i smještaj na parceli).

Ukoliko je to slucaj, onda se moze ozakoniti max. 2 kata od kojih je jedan potkrovlje.

Kada bi se mogle ozakoniti samo one zgrade koje su izvan gradjevinskog podrucja, koja bi uopce bila svrha Zakona? Pa velika vecina zgrada bas i jest protivna prostornom planu.

ude je napisao:

Poštovani!

Čl.5.Zakona jasno kaže koji se objekti ne mogu legalizirati .

Pozdrav!

Temeljno, postoje dvije vrste nezakonitih građevina koje se mogu ozakoniti (ako zadovoljavaju sve potrebne uvjete)

1. Nezakonite građevine koje su u skladu s prostornim planom

2. Nezakonite građevine koje nisu u skladu s prostornim planom (u pogledu namjene, veličine ili smještaja na parcei)

Dakle, zgrade koje u poglecu namjene (a to je onda situacija kad zgrada nije u građevinskom području) nisu u skladu s prostornim planom, također se mogu ozakoniti (naravno, uz zadovoljenje svih drugih potrebnih uvjeta).

Ude... ne dezinformirati javnost, molim! :-?

Poštovani, db dan, evo i ja da vas zamolim za savjet. Naime, radi se o maloj obiteljskoj kući cca 58 m2 prizemnici na zemljištu od 720 m2. Ta je parcela zapravo moja djedovina (s mamine strane). Kuća je napravljena 1980. godine. U to vrijeme od 1980 -1984 godine, majka je po sili zakona i obavijestima, pokušala legalizirati objekat za koji je dobila sve priključke legalno i vodu i struju i telefon, ali na ime čestice recimo 1614. Zahtjev je odbijen, a iz razlog što se ta čestica nalazi u zaštićenom prostoru (tipa šume).A za cijelo to vrijeme majka iako ne živi tu (vikend kuća), plaća uredno općini komunalne doprinose, potrošnju struje, vode itd. Prije 3 godine ponovno sam ja kao kćerka pokušala to riješiti, međutim za išta započeti trebalo je angažirati geometra, kupiti zemlju od općine i napraviti idejni projekt itd. Sve je to riješeno. Međutim, jedna me stvar zanima: zašto sada ja moram i da li moram (tj. majka) plaćati te doprinose (jer ću predati papire za legalizaciju) ako svih 27 godina to plaća. Drugo, greška geometra koji je dao sasvim bezveznu česticu zemlje, zbog koje majka nije mogla legalizirati normalno objekat. Tu česticu smo pronašli kasnije kao šumsko područje u nedaleko od parcele (kad smo angažirali novog geometra kako bi dobili novu česticu zemlje i kupili ju) pa se upustili u sve ovo što sam navela. Kako su svi priključci (vode, struje i telefona) dati na tu "nesretnu" česticu, hoću li išta moći dokazivati. Naravno tu su i uplatnice od svega što se plaćalo. Zbunjena sam, jer ne znam kako tome doći na kraj. Plaćati unedogled, pa sada ponovno, a i sume novca za te doprinose nisu male.

Hvala na strpljenju i razumijevanju. Pozdrav, Kuštrica

Prema članku 5. Zakona nezakonito izgrađene zgrade koje se nalaze u području označenom kao "gospodarska i zaštitna šuma te šuma s posebnom namjenom" ne mogu se legalizirati.

U prijevodu - ako se, prema prostornom planu (dakle, ne govorimo o kulturi čestice koja piše u vlastovnici), zgrada koja se želi legalizirati nalazi u gore spomenutoj zoni, takva zgrada ne može se legalizirati.

Poštovanje Forumaš. Hvala na odgovoru. Sada će biti moguća legalizacija po novom prostornom planu. Nego se ja plašim da li će mi ponovno naplaćivati komunalni i vodni doprinos koje ide u paketu sa legalizacijom objekta. Jer po toj staroj čestici zemlje su dati svi priključci i dan danas plaćamo sve te račune i vode i struje i komunalija. Tj. mogu li mi sve te uplatnice u urednom plaćanju svih tih godina biti od pomoći i argument kojim ne bi trebala platiti te doprinose. Jer u suprotnom ispada - kako je općina uopće mogla naplaćivati sve te stvari ako kuća ne postoji (i još dan danas naplaćuje). Naravno mi smo obveze shvatili vrlo ozbiljno i bili uredni po tim pitanjima.

A sve drugo će ići (nadam se) OK.

Poštovani,

@ude:

1. potvrda o namjeni zemljišta ureda za urbanizam nije od uvjeta za izradu dokumentacije za ozakonjenje zgrade niti uvjet za sam postupak ozakonjenja;

2. u postupku izdavanja dozvola plaćaju se komunalni i vodni doprinosi (ne naknade) te naknada za zadržavanje zgrade u prostoru te upravna pristojba;

3. suglasnosti tj. potvrde javnopravnih tijela (struja, voda, plin) potrebne su jedino kod ozakonjenja zgrade protivno prostornom planu, a nisu potrebne kod ozakonjenja zgrade izgrađene u skladu s prostornim planom.

@herostrat:

1. čl. 4. st. 3) određuje da se na nezakonito izgrađenoj zgradi protivno planu može ozakoniti, protivno planu, najviše dvije etaže od kojih je druga potkrovlje, a to znači - broj etaža koje prostorni plan dozvoljava + najviše dvije etaže od kojih je druga potkrovlje (osim ako jedinica lokalne samouprave ne odluči drugačije);

2. razumijemo se, ali Zakon o prostornom uređenju i gradnji određuje pojam građevine i pojam zgrade, a koji se razlikuju, dok se novim Zakonom o postupanju s nezakonitim zgradama ozakonjuju samo zgrade, a ne i građevine koje nisu zgrade.

@Kustrica:

1. komunalni i vodni doprinos koji se plaćaju kod ozakonjenja zgrade, kao i kod građenja, nisu povezani sa komunalnim i vodnim naknadama koje plaćate te sa plaćanjem potrošnje struje-vode-telefona koje trošite, već se spomenuti doprinosi plaćaju samo u slučaju ozakonjenja zgrade ili kod nove gradnje, a obračun je po m3 izvedene tj. nove gradnje.

Pozdrav!

@herostrat:

1. čl. 4. st. 3) određuje da se na nezakonito izgrađenoj zgradi protivno planu može ozakoniti, protivno planu, najviše dvije etaže od kojih je druga potkrovlje, a to znači - broj etaža koje prostorni plan dozvoljava + najviše dvije etaže od kojih je druga potkrovlje (osim ako jedinica lokalne samouprave ne odluči drugačije);

2. razumijemo se, ali Zakon o prostornom uređenju i gradnji određuje pojam građevine i pojam zgrade, a koji se razlikuju, dok se novim Zakonom o postupanju s nezakonitim zgradama ozakonjuju samo zgrade, a ne i građevine koje nisu zgrade.

e po m3 izvedene tj. nove gradnje.

Pozdrav!

U pravu ste da Zakon spominje zgrade a ne građevine. U ostalom dijelom ne vidim u kojem dijelu me ispravljate? ;)

Broj etaža je jasan...samo sam gore pojasnio na konkretnom slučaju da može ozakoniti samo dvije etaže od kojih je jedna potkrovlje jer se zgrada nalazi izvan građevinskog područja.

Poštovana Valentina !

1.

Zahvaljujem se na ispravci lapsusa"naknade ".

2.

Ne slažem se sa Vašom tvrdnjom da se suglasnosti JT traže samo kada objekt nije u suglasnosti sa PP.

Iz prakse znam da ima objekata koji jesu u skladu s PP ,ali nisu u skladu s izdanom građevinskom dozvolom ili rješenjem o pravu građenja -naime izgrađen je veći objekat od dopuštenog ,i tada se plaća ta razlika u veličini izraženoj u m3,jer svaki investitor da bi dobio dozvolu za gradnju je trebao unaprijed platiti doprinose,i sada plaća samo razliku zaprostor prema izvedenom stanju,i potrebne su nove suglasnosti.To tvrdim iz iskustva u mojoj županiji ,u kojoj prije bilo kakve diskusije o legalizaciji tražitelj mora imati vlasnički list i potvrdu o namjeni zemljišta .

Pozdrav!

Poštovani Ude,

ako pričamo o Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama (NN 90/11) onda čl. 11. određuje postupak sa nezakonito izgrađenom zgradom u skladu s planom, a čl. 12. postupak sa nezakonito izgrađenom zgradom protivno planu.

U čl. 12. i čl. 13. st. 1) određeno je da javnopravna tijela koja prema posebnim propisima u postupku izdavanja lokacijske dozvole utvrđuju posebne uvjete izdaju potvrde da zgrada nije protivna posebnim propisima. Znači onda kada je nezakonita zgrada izgrađena protivno planu.

Zgrada izgrađena protivno već izdanoj dozvoli ne znači da je ista i protivna planu.

Ali ovdje govorim o potvrdama tj. suglasnostima javnopravnih tijela, a ne potvrdama o plaćenom komunalnom i vodnom doprinosu.

Eto, da, razumijem, svako nadležno upravno tijelo može imati zasebno određen prijam stranaka, u mojoj županiji takvo nešto ne traže.

Pozdrav!

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija