Jump to content

Plaćane poreza na autorski honorar u inozemstvu


ana-ana

Preporučene objave

Poštovani, može li mi netko odgovoriti na sljedeće pitanje?

Državljanin sam i obveznik plaćanja poreza u RH. Zaposlenik u državnoj službi, nisam u sustavu PDV-a. U susjednoj državi ostvarila sam neke autorske honorare, točnije na udžbeniku sam autor. Zanima me na koji način se oporezuju ti honorari. Oporezuju li se samo u RH ili i u BIH? Koji to točno zakon, odredba ili sl. regulira?

Unaprijed hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema odredbama čl. 62. Pravilnika o porezu na dohodak Federacije BiH, isplatitelj je dužan obustaviti 10% poreza od ukupne naknade. Obustavljeni porez smatra se konačnim porezom.

 

http://www.pufbih.ba/ba/propisi/zakoni/zakon-o-porezu-na-dohodak/pravilnici

 

Prema odredbi članka 22. st. 1. Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i BiH, ostvareni primitak rezidenta se oporezuje samo u Hrvatskoj.

 

Zato je potrebno prije isplate isplatitelju iz BiH dostaviti potvrdu hrvatske PU da ste rezident i obveznik poreza na dohodak u Hrvatskoj.

 

U Hrvatskoj ste dužni sami obračunati i platiti predujam poreza na dohodak i možebitnog prireza po osnovi drugog dohotka od autorske naknade u roku od 8 dana od isplate primitka neovisno gdje je isplaćeno. Osim toga, dužni ste dostaviti mjesečni IDD obrazac i godišnji ID-1 obrazac. Dužni ste podnijeti godišnju poreznu prijavu sukladno odredbi čl. 39. st. 2. Zakona o porezu na dohodak. Dužni ste prijaviti inozemni dohodak i dohodak od nesamostalnog rada (čl. 39. st. 5.)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...
  • 4 tjedna kasnije...

Poštovani,

državljanstvo ne igra ulogu jer se gleda gdje je netko rezident. Ukoliko ste rezident (imate prijavljeno prebivalište) u RH imate obvezu platiti porez i u RH. Prema ugovoru o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između RH i BiH autorski honorari mogu se oporezivati u državi gdje su isplaćeni (dakle BiH) maksimalno do visine od 10%. RH također ima pravo oporezivanja ali pritom vam mora priznati porezni odbitak onog dijela poreza koji je plaćen u BiH. Dakle, trebate prijaviti primitak autorskog honorara u RH ali isto tako i podnijeti dokaz o tome koliko ste već poreza platili u BiH.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija