Jump to content

Dvojno državljanstvo


Detektiv

Preporučene objave

Premještam temu iz foruma obveznog prava u upravni, podforum državljanstva.

 

Državljanin RH koji ima državljanstvo i neke druge države dužan je pristupiti graničnoj kontroli sa važećom putnom ispravom potrebnom za prelazak državne granice.

 

To znači da državljanin RH i BiH može pokazati i putovnicu ili osobnu iskaznicu bilo koje od te dvije države.

 

Bez obzira što se on na državnoj granici legitimirao kao državljanin BiH, na njega domaće zakonodavstvo gleda kao na državljanina RH, sa razlikom po mjestu prebivališta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da,ali kako ce zakonodavstvo na njega gledadi kao na drzavljana RH kada se je legitimirao kao drzavljanin BiH...granicna policija u svojem sustavu moze naknadnom provjerom utvrditi da se radi i o drzavljaninu RH,i dali u toj situaciji se takva osoba moze kazniti...konkretno mislim na to dali se je osoba koja ima dvojno drzavljanstvo(RH i BiH) duzna Hrvatskoj policiji legitimirati sa putnom ispravom RH?!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Pozdrav,

 

pretpostavljam da bi se u ovakvom slučaju osoba trebala legitimirati ispravom one zemlje u kojoj de facto u trenutku prelaska granice boravi ( prebivalište/boravište/uobičajeno boravište uz dodatne uvjete koji ukazuju na činjenicu da osoba onegdje stvarno živi i boravi, još ne postoji mogućnost bilokacije ako niste vl. zlatko sudac :-D ).

 

Imam i ja pitanje vezano uz temu, recimo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Poštovani,

 

imam također pitanja u vezi stjecanja dvojnog državljanstva.

Nadam se da će netko odgovoriti jer koga god pitam, nazovem, surfam, nitko ništa ne zna.

Moji roditelji su podrijetlom iz Bosne, te su imali bosansko državljanstvo. Došli su živjeti u Zagreb 80-tih godina. Primili su hrvatsko državljanstvo, ali se nisu bosanskog odrekli već stavili u mirovanje.

Ja sam rođena u Zagrebu, i rođenjem, po ocu, sam stekla bosansko državljanstvo. S tim što sam se rodila u Zagrebu, odmah sam stekla i hrvatsko državljanstvo, te mi u rodnom listu piše kako je bosansko izbrisano.

Moja je želja imati dvojno državljanstvo.

Kako to ostvariti?

Roditelji mi nemaju dvojno državljanstvo, niti su zainteresirani za takvo što.

Može li mi netko, molim vas, pomoći ili me uputiti koga pitati?

Napominjem da sam zvala bosansku ambasadu u Zagrebu i oni ne znaju kako i šta.

 

Unaprijed hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@Binka_:

 

Ako ste rođeni prije osamostaljenja Republike Hrvatske, onda niste niti imali državljanstvo Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine nego Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Hrvatsko državljanstvo ste dobili a možete dobiti i državljanstvo Republike Bosne i Hercegovine ako to njihov pravni poredak dopušta po podrijetlu.

 

Ako ste rođeni nakon osamostaljenja Republike Hrvatske, rođeni ste u Republici Hrvatskoj i Republika Hrvatska Vam ne može brisati strana državljanstva, makar ga, koliko vidim, niste niti imali. I u ovom slučaju možete dobiti državljanstvo Republike Bosne i Hercegovine ako to njihov pravni poredak dopušta po podrijetlu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Državljanin Republike Hrvatske koji uz hrvatsko ima i neko strano državljanstvo, smatra se pred tijelima državne vlasti Republike Hrvatske isključivo hrvatskim državljaninom.(čl. 2. Zakona o hrvatskom državljanstvu).

 

Dakle, uopće nije bitno kako ćete se legitimirati, u Republici Hrvatskoj vi ste hrvatski državljanin.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

ggooggaa Poštovani,

 

imam također pitanja u vezi stjecanja dvojnog državljanstva.

Nadam se da će netko odgovoriti .rodjena sam u bih gdje i zivim.i roditelji su mi iz bih.roditelji mi vise nisu zivi a za zivota nisu imali hrvatsko drzavljanstvo jer je otac poginuo 92.a .hrvatske sam nacionalnosti.punoljetna sam kcerka poginulog pripadnika hvo-a.majka je za zivota primala mirovinu iz hrvatske.nisam do sad trazila hrvatsko drzavljanstvo.da li imam pravo i na koji nacin i u koju ustanovu da predam potrebnu dokumentaciju

 

Unaprijed hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po mom mišljenju - eventualno po osnovi iz čl. 16. http://www.zakon.hr/z/446/Zakon-o-hrvatskom-dr%C5%BEavljanstvu

 

No, sugeriram da se obratite s istim upitom i nekoj od diplomatskih misija/konzularnih ureda RH u Federaciji BiH - provjerite koje vam je najbliže ovdje - http://www.mvep.hr/hr/predstavnistva/dmkurh-u-svijetu/bosna-i-hercegovina-sarajevo,11.html

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija