Jump to content

dio stubišta u zgradi


dilastri

Preporučene objave

pozdrav,

 

vlasnik sam stana u zgradi i sada mi se pruža prilika kupiti stan tik do mojeg. Htjeli bi spojiti ta dva stana i to na način da pomaknemo vrata jednog tana te tako zagradimo dio hodnika na stubištu. Napominjem da su oba stana u kutu te da tim zagrađivanjem ne bi nikome smetali jer bi zagrađen bio samo dio u kojem se ulazi u te stanove.

Da li je za to obvezna kakva dokumentacija ili suglasnost stanara? Ako mi je potrebna suglasnost da li treba biti suglasnost svih stanara u zgradi ili samo u našem ulazu?

hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Potrebna je suglasnost svih stanara, jer se radi o prenamjeni suvlasničkoga dijela. Postoji i mogućnost da se međuvlasničkim ugovorom prenamjeni dio koji vama treba, ali samo ako time ne zadirete u tuđe vlasništvo. Međutim, ovo s međuvlasničkim ugovorom državna uprava različito tumači i mogli biste imati problema ako se netko pobuni. Naime, za međuvlasnički ugovor potrebna je većinska suglasnot. Nažalost, država ne želi pojasniti propise nego pušta ljude da se međusbno tuže i sude. Logično bi bilo da ugovorite povećanu mjesečnu pričuvu za vas u skladu s povećanim dijelom površine koju preuzimate te jednokratnu uplatu pričuve u skladu s tom površinom - jer koliko sam shvatio vi biste time dobili određenu površinu u fiktivno vlasništvo odnosno u posjed, jer za stvarno vlasništvo bilo bi potrebno provesti etažiranje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, odavno nisam bila na forumu, pa nisam znala kako poslati novi upit. Stoga sam se priključila na ovu poruku.

 

Meni treba odgovor na ovo pitanje

 

Predstavnik sam stanara u jednoj zgradi koja ima više ulaza. Svaki ulaz ima svoj žiro račun za uplatu pričuve. Poslovni prostori koji su u prizemlju su u naravi ispod čak tri ulaza, a registrirani i etažirani kao da pripadaju samo jednom ulazu. Zgrada je nova i još mnogo toga nije saživilo.Za sad se pričuva za te poslovne prostore plača samo na jedan ulaz, kako je i evidentirana. Stanari žele da svi ravnomjerno prema zahvaćenoj površini dijele iznos pričuve. Neki misle da bi trebalo ponovno etažirati, tako da svaki ulaz dobije svoj dio.

Ako se ulazi interno dogovore o raspodijeli pričuve, mogu li ja odobriti da dio pričuve bude prepušten na te druge ulaze. Kakva odluka treba biti o tome.

 

I drugo pitanje. Ako netko ne plaća pričuvu, bilo vlasnik stana ili prostora, jesam li ja kao predstavnik obavezna njima slati opomenu ili je to dužan upravitelj. Kako to ide s ovrhom i tko je dužan o tome voditi računa , predstavnik stanara ili upravitelj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U ovakvoj situaciji nije pravedno da se otvaraju tri žiro računa. Međutim, ako je takva većinska odluka, nema problema. Koliko sam shvatio vi ste jedina predstavnica, a imate tri računa - to također nije previše logično. Ako se već ima tri računa, pričuva za poslovne prostore trebala bi se dijeliti u omjerima suvlasništva stanara na tri ulaza. Npr. ako svakom ulazu pripada po 33,3% - onda bi omjeri trebali biti jednaki. Naravno, kod izračuna omjera treba uzeti u obzir samo stanove i njihove udjele u suvlasništvu.

 

Vi ne šaljete nikome nikakve opomene, ali možete osobno usmeno uopozoriti neplatiše i prijateljski im dati do znanja da im upravitelj sprema ovrhu, s tim da morate biti oprezni - ljudi su svakakvi.

 

Dakle, vi ne možete ni o čemu odlučivati, osim o nekim manjim troškovima. Za sve drugo potrebno je vaše odnose riješiti međuvlasničkim ugovorom u kojem jasno morate napisati kako se upravlja vašom nekretninom.

 

Da sam ja jedini predstavnik ne bi bila tri računa u ovakvoj situaciji s tri poslovna prostora na jednome ulazu, a zadiru u sve ulaze. Ili bi se pričuva podijelila. Eto.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za poslove redovne uprave treba vam većinska suglasnost, a za poslove izvanredne uprave treba vam apsolutna suglasnost. Za sklapanje međuvlasničkog ugovora treba vam većinska suglasnost.

 

Predlažem da skinete s weba Zakon o vlasništvu i da ga proučite u dijelu koji se tiče suvlasništva. Tamo imate puno odgovora na svoja pitanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na savjetima.

 

Mislim da nisam dobro objasnila. Stambeni objekt ima nekoliko stambenih ulaza i svaki posluje za sebe.Svaki ulazi ima zaseban kučni broj .Svaki ulaz posluje za sebe i ima svoje žiro račune. U prizemlju našeg objekta se nalaze poslovni prostori koji nisu u gabaritima niti jednog ulaza. Naime objekat je moderan i razveden na sve strane. Ima više poslovnih prostora i svi su svojom površinom ispod dva ili tri ulaza odnosno rašireni su. Svi ti poslovni prostori su etažirani kao i cijela zgrada,a zavedeni pod adresu samo jednog ulaza. Po toj osnovi i plaćaju pričuvu na žiro rač. Investitor zgrade je sam stavio da se taj poslovni prostor nalazi u tom ulazu, kao njegovu adresu. E sad ostali ulazi misle da su uskračeni, jer se dio poslovnog prostora nalazi napr. ispod njihovih balkona, a adresom pripada susjednom ulazu u tu plaća pričuvu.

 

Inaće ja znam svoje domene kao predstavnik, samo me zanima da li smijem pričuvu od jednog poslovnog prostora podijeliti sa drugim susjednim ulazom i naravno da bih to napravila uz saglasnost svih stanara, potpisanu, ovjerenu itd.

Pozdrav Beti

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije bitno koliko je kućnih brojeva, nego koliko je katastarskih čestica. Ako su svi ulazi jedna suvlasnička nekretnina na jednoj čestici, onda se podijeljenost upravljanja mora ugovoriti međuvlasničkim ugovorom, a ne samovoljno.

 

Ako upravljanje niste podijelili zajedničkim MU-om, onda je upravljanje prešutno podijeljeno automatskiom sklapanjem tri MU-a, po jednim za svaki ulaz. Da biste pričuvu pravedno podijelili bilo bi dovoljno da ulaz pod koji se pišu kafići aneksom MU-a na to pristane.

 

Ako se radi o tri čestice onda o podjeli pričuve nema niti govora, tko bi bio tako dobar da prepusti svoj novac drugoj nekretnini - ali, rekao bih da takva situacija nije baš vjerojatna.

 

Još uvijek mi nije jasno jeste li vi predstavnica za sve ulaze ili samo za jedan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija