Jump to content

Pravovaljanost zemljišnjih knjiga


emka

Preporučene objave

Poštovani, molim Vas za pomoć. Ukoliko je nešto "prodano" prije 90.godina (Zgb) a još nije bio donešen zakon o denacionalizaciji (u teretu lista upisana Hrvatska katolička banka, tražbine podjeljenje mjeribene veresije, šta god to značilo)napravljen samo neki "interni ugovor" nakon donošenja zakona o denacionalizaciji 1997 kao vlasnik se upisuje moj otac .2006 napravljen opet ugovor samo s potpisom kod bilježnika .. otac umire nakon dva mjeseca a novi vlasnik ponovno traži moju majku za potpis .(2011)..?? čega ništa mi nije jasno. Mislila sam da je prodaja riješena. Hvala Vam puno, puno unaprijed na pomoći i srdačan pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjerojatno postoji neki nedostatak u ugovoru pa se nije mogao provesti u zemljišnim knjigama (provjerite stanje spisa - sigurno ima neki Z)

Ako je provedena ostavina iza vašeg oca onda oni pozivaju nasljednike da potpišu Dodatak ugovora (pretpostavljam jer nisam sigurna da sam ispravno shvatila vaš upit)

Neka Vam dostave nacrt ugovora da ga u miru pregledate i vidite o čemu se radi. Nakon toga ćete donijeti odluku kako postupiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

U kupoprodajnom ugovoru trebaju biti :

 

1. Opis čestice ,veličina , i sve pojedinosti iz vlasničkog lista u potpunosti jednaki kao i u samom ugovoru .

 

2. U kupoprodajnom ugovoru treba postojati tzv. klauzula

intabulandi ,a to je izjava da prodavatelj dopušta prijenos vlasništva na kupca.

 

 

3. Ako u ugovoru nedostaje klauzula intabulandi ,u tom slučaju ,prodavatelj će takvu izjavu dati i potisati pred javnim bilježnikom .

 

 

Nešto od toga nedostaje .

 

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala svakom na pomoći jer nisam baš vična pravnim stvarima da tako kažem. Zanima me međutim ukoliko je od strane oca nešto i potpisano poput izjave kod bilježnika mnogo godina kasnije (vjerujem kao nadopuna ugovoru dok je zemljište bio nacionalizirano)da li je to pravovaljano jer je on bio gluha osoba, a to je napravljeno bez potpisa svjedoka i tumača. Što zakon kaže za takvu situaciju, isti je slučaj i sa majkom danas koju se prisiljava na potpis. Jel prodaja može biti ništavna.Smije li ona bilo što učiniti bez tumača. Hvala na pomoći. Puno pozdrava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Ako je otac primio novac za tu nekretninu i predao nekretninu kupcu tada je to dovršen pravni posao i kupcu nitko ne može osporavati uknjižbu,osim ako se ne u sudskom postupku dokaže da je osoba prevarena , dovedena u zabludu itd.

Međutim ako se želi poništiti taj pravni posao tada primatelj odnosno njegovi nasljednici bi trebali vratiti primljeni novac sa kamatama od dana primitka do povrata ,možda i štetu za izgubljenu dobit .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija