anonimno objavljeno: 12. travanj 2006. Dijeli objavljeno: 12. travanj 2006. imam li pravo na novč. naknadu sa zavoda u slučaju izvarednog otkaza? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
anonimno odgovoreno: 12. travanj 2006. Autor Dijeli odgovoreno: 12. travanj 2006. Samo ako je razlog otkaza skrivljeno ponašanje poslodavca. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
anonimno odgovoreno: 12. travanj 2006. Autor Dijeli odgovoreno: 12. travanj 2006. znaći ja npr. dajem izvanredni ozkaz i sta ba npr trebalo biti navedeno kao razlog.Molim koji primjer. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
anonimno odgovoreno: 13. travanj 2006. Autor Dijeli odgovoreno: 13. travanj 2006. Izvanredni otkaz možeš dati samo ako su nastupile takove činjenice zbog kojih nastavak radnog odnosa nije moguć. (članak 114. st. 1. ZOR) Otkazati u formi izvanrednog otkaza možeš samo u roku od 15 dana od dana saznanja za činjenicu na kojoj se otkaz temelji (članak 114. st. 2. ZOR) Teret dokaza je na tebi. U odnosu na primjere koje tražiš, uzmi ZOR, pročitaj ga i primjere ćeš naći sama. Valjda ćeš kao razlog navesti ISTINU. Ako ti je do novčane naknade sa HZZ, radije se dogovori s poslodavcem o nekoj drugoj formi otkaza, zašto ga inače blatiti. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
anonimno odgovoreno: 14. travanj 2006. Autor Dijeli odgovoreno: 14. travanj 2006. Izvanredni otkaz izazvan ponašanjem poslodavca tj. neisplata plaće jedino je što se broji na hzz-u. Nisam pravnica, ali zakon o radu znam na pamet budući da sam nedavno dala izvanredni otkaz. Na burzi su glede toga smiješni u najmanju ruku. Dakle, primjer kod mene je bilo kašnjenje u plaći koje moraš dokazat. Jedini dokaz koji smatraju valjanim je potvrda poslodavca da nije plaćao plaće na vrijeme. Izvode iz banke ne priznaju jer ne mogu utvrditi da li je račun na koji je primana plaća jedini ili ih postoji više.... Kompliciraju jer poslodavac nije dužan izdati tu potvrdu, a niti jedan pametan niti neće. Ako daš izvanredni otkaz pogotovo zbog neisplata plaće moj je savjet odmah inspekciji rada zbog neredovite isplate plaće. To je jedini način na koji se ukoliko nisi dobar/dobra sa šefom možeš ograditi i na neki način zaštititi od svega. Ja sam čekala s inspekcijom (kao ne mogu to napravit svojoj bivšoj šefici jer će ju zatvorit) i na kraju skoro nagrabusila i skoro izgubila pravo na burzu i zdravstveno!..... Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
anonimno odgovoreno: 14. travanj 2006. Autor Dijeli odgovoreno: 14. travanj 2006. Spremi se na dugotrajnu borbu živaca.... ako odlučiš dat izvanredni otkaz, dobro prouči zakon o radu i ako imaš kakvog pravnika frenda, susjeda koji će te dobrovoljno informirat i uputit, zamoli ga za pomoć. E da, i čuvaj sve papire koje šalješ, primaš, povratnica, koverte, sve za svaki slučaj... Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
anonimno odgovoreno: 14. travanj 2006. Autor Dijeli odgovoreno: 14. travanj 2006. Novčanu naknadu bez problema dobivaju osobe koje su dobile redovni otkaz (s otkaznim rokom i svim glupostima), a izvanredni otkaz teško i mora se podnijet sva moguća i nemoguća dokumentacija. Ključnih je 15 dana od saznanja da je neka okolnost stupila na snagu..... Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
anonimno odgovoreno: 14. travanj 2006. Autor Dijeli odgovoreno: 14. travanj 2006. Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje uvažava se najčešće neisplata plaće. Njihovo tumačenje je da niste željeli dati otkaz, ali kako niste dobivali plaću bili ste primorani. Moj je savjet ukoliko se opredjelite za takvu vrstu otkaza: 1) posavjetovati se sa pravnikom (po mogućnosti onim koji se bavi radnim pravom i ne preko foruma nego live) 2) navesti sve mjesece u kojima je plaća kasnila i napomenuti da niste prije davali otkaz jer ste smatrali da će kašnjenja prestati, ali budući da ne prestaju, nastavak rada za vas više nije moguć. 3) ukoliko koašnjenja postoje, prijaviti inspekciji rada Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.