Jump to content

Posjed i prava vlasnika


mirna36

Preporučene objave

Molim za savjet!

Riječ je o oranici. Na toj oranici suvlasnici 1991.g. bili su moj baka (mamina mama) i moja teta (njezina kći). Te su godine sklopile s jednim rođakom ugovor o zamjeni s tim da bi tetkin dio išao u korist moga brata. Rođak je imao manje zemlje i u ugovoru je stajalo da će dokupiti razliku. Na ugovor je plaćen porez i odvjetniku su plaćene usluge, ali taj ugovor nije proveden, odnosno nije prebačeno vlasništvo u gruntovnici i katastru što se odvjetnik obavezao učiniti jer je imao tetkinu punomoć (ona je u inozemstvu). Uslijedio je Domovinski rat i zemlja moje bake i tete je ostala na okupiranom teritoriju, dakle rođak ju nije uživao do povratka. Moji su mu nudili "njegovu" zemlju da obrađuje, ali nije htio jer nije imao s čim. 2003. umire moj baka i na ostavinskoj rasparavi zemlja se dijeli na moju majku i tetku, tako da nakon toga tetka ima 17/30, a mama 13/30 dijelova čestice. Nakon povratka rođak je ponovo počeo obrađivati zemlju. Nedavno mi je umro brat koji je trebao po ugovoru iz 1991.g. dobiti tetkin dio i onu razliku u površini. Dakle, rođaka smo u nekoliko navrata tražili da riješimo situaciju, no on odbija iako diže poticaje na zemlju koja je u gruntovnici i katastru na njemu, a moji ju obrađuju.

Dosta nam je zavrzlama i htjeli bismo riješiti problem, da se zna što je čije i da se može LEGALNO ostvariti poticaj i raspolagati imovinom. Moja je majka izrazila želju da proda svoj suvlasnički dio i išli smo kod odvjetnika po savjet. Kaže da ona to može učiniti jer je i u gruntovnici i katastru njezin dio na njezinu imenu, ali da novi vlasnik može imati pravnih problema s rođakom jer je ovaj u posjedu (obrađuje) zemlju 20 godina. Napominjem da za vrijeme okupacije zemlju nije obrađivao nitko. Rođak je moćan i ima političke veze tako da se bojim da i naš odvjetnik radi u njegovu korist. Imamo li kakva prava i što je najbolje učiniti? Može li majka prodati svoj dio i ima li mjesta bojazni da će novi vlasnik imati zakonskih problema s rođakom? Naravno, ne želimo nikoga uvaliti u probleme..

Hvala i pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija