Jump to content

Časni otpust branitelja i dragovoljca DR


joza58

Preporučene objave

Nadnevka 03.10.2011. primio sam rješenje po kojem mi, s nadnevkom 30.09.2011. prestaje djelatna vojna služba uz častan otpust s pravom na starosnu mirovinu i pravom na otpremninu u visini tri proračunske osnovice iz Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike. U trenutku zaprimanja rješenja nalazio sam se na bolovanju i liječenju po uputi psihijatra s dijagnozom F43.1 (pošteda od svih psihofizičkih napora, kontrola za 2-3 mjeseca) te terapiji za liječenje koljena u Bizovačkim toplicama koja traje do kontrolnog pregleda (17.10.2011.).

Može li mi netko odgovoriti na slijedeća pitanja:

- Može li poslodavac otkazati ugovor o radu unatoč činjenici bolovanja i poglavlju IX (Zaštita radnika koji su privremeno ili trajno nesposobni za rad) čl.1 (...obolio od profesionalne bolesti te je privremeno nesposoban za rad zbog liječenja ili oporavka)?

- Za činjenicu da sam uvršten na dopunu Završnog popisa DVO za izdvajanje u 2011. godini saznao sam 29.07.2011., a otpušten 30.09.2011.unatoč iskazanim primjedbama. Je li poslodavac imao pravo to učiniti u tako kratkom roku i nije li time napravio proceduralne pogreške vezane za postupak umirovljenja DVO?

- Otkazom ugovora s nadnevkom 30.09.2011. poslodavac mi je onemogućio uvrštavanje prihoda iz 9 mjeseci 2011.godine u izračun mirovine jer se ona radi za svaku navršenu punu godinu staža. Ima li poslodavac pravo to učiniti?

- Na donešeno rješenje nemam pravo žalbe. Pravni lijek je pokretanje upravnog spora pred Upravnim sudom RH. U svjetlu navedenih činjenica imam li mogućnosti da dobijem spor ukoliko ga pokrenem?

-Postoji li otkazni rok u ovom slučaju i koliko mu je trajanje jer poslodavac to nije naveo u rješenju i može li se ugovor raskinuti bez otkaznog roka?

-Kolika je okvirna visina starosne mirovine i je li povoljnije pokušati ishoditi invalidsku mirovinu?

 

Pripominjem kako imam 53 godine i jedan i pol mjesec života, 40 godina i 9 mjeseci mirovinskog staža, čin bojnika i status dragovoljca DR bez priznatog statusa HRVI iz DR. Može li mi netko pomoći svojim znanjem ili iskustvom??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani prijatelju u nevolji,

nalazim se u sličnoj situaciji.Pogledajte moje postove da sad ponovo ne opisujem svoju situaciju.

Na žalost,ni ja dosad nisam dobio nekakav korisniji savjet.Bio sam kod odvjetnika i on mi je rekao da mogu pokrenuti upravni spor,ali to traje od 2 do xy godina.

Dogovorili smo se da se vidimo idući tjedan,a on će u međuvremenu proučiti predmet pa ću vidjeti kakvo je njegovo mišljenje.

Znam da Vam ovim postom nisam baš pomogao,ali javit ću kako sam prošao kod odvjetnika.

Pozdrav i držite se!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija