Jump to content

prigovor protiv pl naloga-parnični postupak


kahi

Preporučene objave

Danas sam dobila rješenje kojim se stavlja izvan snage rješenje o ovrsi temeljem vjerod.isprave u dijelu kojim je određena ovrha i ukidaju se sve provedene radnje, a postupak će se nastaviti kao u povodu prig.protiv plat.naloga. Ovo mi je došlo nakon što sam istaknula prigovor zastare zbog telefonskog računa,(mobitel na pretplatu)što mi je i uspjelo.Međutim nije mi prošla godina dana od dospijeća RN do rješenja o ovrsi od JB što znači da nije nastuila relativna zastara.E sad pošto će sad biti slijedeći korak parnični postupak a jasno je da slučaj nije u zastari..Zanima me ako se dogovorim za otplatu duga na rate kako to utječe da daljni postupak suda? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana!

Predmetna otplata na rate može utjecati na odluku suda. To možete iznijeti na predstojećem ročištu koje će biti zakazano povodom Vašeg prigovora protiv rješenja o ovrsi. Iako ste i Vi sama svjesna da se radi o zastari, ipak bih predložio da ustrajete u cijelosti pri istaknutom prigovoru i svih navoda navedenih u istome. Pozovite se na zastaru. Zastara je meritorno pitanje, a ne procesno, pa sud o istoj neće odmah odlučiti. Nakon toga, podredno, istaknite da ste spremna sve platiti u ratama, te zamolite nagodbu s tužiteljem u tom smislu. Pripremite otplatni plan, tj. jasno iznesite koje iznose i u kojim rokovima želite platiti. No to predložite samo ako je Vaša stvarna namjera predmetno dugovanje platiti u ratama. U tom slučaju vjerojatno će druga strana tražiti da se na ročištu odmah odreknete prava na žalbu. Vodite računa da je nagodba tada ovršna odmah, jer sada ima u ruci ovršnu ispravu, a ne samo vjerodostojnu. Pa tužitelj može u bilo koje vrijeme istu aktivirati i prisilno od Vas naplatiti dugovani iznos. U suprotnom, ako želite još dobiti na vremenu, neovisno o tome kako prošlo ročište istaknite žalbu protiv presude i na taj način si "kupite" još vremena, oko 2 godine koliko predmetno neće biti pravomoćno jer će biti na višem sudu. No pazite, to ima i lošu stranu. To su kamate 12% (odnosno 14%) godišnje i troškovi postupka koje ćete ipak na kraju Vi morati platiti. Znači isticanjem žalbe i odgađanjem pravomoćnosti dobivate na vremenu, ali nakon što postane pravomoćno biti će za platiti puno veći iznos.

Vi valutirajte što Vam se više isplati i što ste u mogućnosti napraviti, pa sukladno tome postupite.

Nadam se da sam Vam pomogao.

Lijep pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno VAm hvala na odgovoru.Pošto kod nas ti sudski procesi dosta dugo traju mene zanima ako se ja sad dogovorim sa ovrhovoditeljem (HT)za otplatu duga na rate znači prije nego uopće parnica bude zakazana(zvalaam svoju sud savjetnicu i rekla mi je daće proći dosta vremena kad bude zakjazano prvo ročište jer čak slučaj nije dobio ni svoj posl broj još itd..)znači ako otplatim dug do prvog ročišta da li ću morati platiti i nekakve troškove suda pošto sam priznala dug i platila ili će ovrhovoditelj javiti da je dug podmiren tj zaustaviti proces..ja sam stavrno laik ispričavam se na neznanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma ne troškove ovrhe..znam da moram platiti glavnicu,troškove i kamate..ali ja pitam ako otplatim kompletni dug do prvog ročišta da li ću imati još kakve dodatne troškove vezano za sud-pošto bi bilo ročište ..tj ako otplatim dug u cjelosti da li ovrhovoditelj može javiti da je dug riješen?prije nego uopće krene ročište

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija