Jump to content

Fizički napad susjede

LeaNegro

Preporučene objave

Jučer smo suprug, moje dijete i ja bili izloženi verbalnom i fizičkom napadu susjede (27 godina) koja stanuje kat ispod nas. Očito se radi o psihički nestabilnoj osobi.

Policija se odazvala na moju prijavu i izvršila očevid.

U zapisnik je ušlo i da je prilikom tog napada moj suprug ozlijedio prst, no danas je na Traumi potvrđen prelom. Nismo tipovi koje se vole tužakati,

no molim savjet koja su nam prava i kome se možemo obratiti za pravnu pomoć i eventualnu odštetu.

Dijeli na drugim stranicama

Vještaci obično takvu ozljedu svrstavaju u "lakšu" tjelesnu ozljedu. Postupak povodom tog djela pokreće se privatnom tužbom kod mjesno nadležnog općinskog suda (ako ste iz Zagreba, to je općinski kazneni sud).

Rok za podizanje privatne tužbe je 3 mjeseca od dana saznanja za djelo i počinitelja (dakle od navedenog događaja). O događaju imate svjedoke i medicinsku dokumentaciju, sve to kao dokazne prijedloge navedite u sadržaju privatne tužbe. To je opcija koja je ponajviše usmjerena na kažnjavanje same počiniteljice (KZ kao sankciju navodi novčanu kaznu ili kaznu zatvora do 1 godine, iako su vjerojatnije tkz. mjere upozorenja - sudska opomena ili uvjetna osuda) - koliko vas to "usrećuje" pitanje je sad.

Za odštetu bi najbolje bilo porazgovarati s odvjetnikom. Vrijedi spomenuti da imovinskopravni zahtjev možete postaviti i u kaznenom postupku (vaš muž kao oštećenik).

Svakako se mišljenja mogu razlikovati - o tome je li to teška ili neka druga ozljeda odlučit će sud u konkretnom slučaju. Prema medicinskoj praksi koju posjedujem - "obični" prijelom spada u "lakše" tjelesne ozljede, ne lakše u smislu Kazenenog zakona (po novoj klasifikaciji pod KD tjelesne ozljede - kao npr. prijelom ksifoidnog nastavka prsne kosti, rezna rana itd. ne KD teške tjelesne ozljede - kao npr. ubodne rane, prijelom vratnog kralješka, prijelom tjemene kosti itd.)

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

• No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

• Napravi novi...

Važna informacija